Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙΣ ΩΣ ΤΟ ΤΕΡΜΑ!



It’s worth reaching the end
Het is de moite waard, tot het einde gaan!
Il vaut la peine d’ aller jusqu’ au bout!
Es hat seinen Wert das Ende zu erreichen!
Det är värt att nå målet!
Valle a pena dy ir hasta et el final!
Este o mare valoare sa ajuns pina la sfirsit!
Vredi da stignes do kraja!
Du fortjener at naa langt!
Kannataa tulla loppuun asti!
E bene andare fino in fondo!
Vale a pena ir at ao fim!
Merită să mergi pânā la capătul drumului!
Tee lõppu on väärt jõvda!
Sona ulasmaya değer!
Ja vlen që té shkosh deri në fundë
СТОИТ ПОБЫВАТЬ НА САМОМ КРАЮ!
Splača se priti do konca
Það er verðugt að koma til endans

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙΣ ΩΣ ΤΟ ΤΕΡΜΑ!



Τρίπτυχο διαφημιστικό φυλλάδιο για το Σίγρι εξέδωσε ο Σύλλογος “Θεοφάνης της Σιγριανής”, με πολλές πληροφορίες για την ιστορία της περιοχής, το τοπίο, τα απολιθωμένα δέντρα, καθώς και πλήρη οδηγό ενοικιαζομένων δωματίων, ξενοδοχείων, εστιατορίων και όλων των καταστημάτων του Σιγρίου
Το φυλλάδιο τυπώθηκε στα ελληνικά σε 10.000 αντίτυπα και αναμένεται να κυκλοφορήσει και στην αγγλική γλώσσα.
ΚΟΥΚΛΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΚΛΟΙ κι από τα γύρω χωριά, γεια και χαρά σας! Η αγαπημένη σας Πιπεριά είμαι και σας χαιρετώ μέσα από την καρδιά μου!
ΤΙ ΜΟΥ κάνετε; Βάλατε τις σόμπες; Ανάψατε τα καλοριφέρια; Ο χειμώνας είναι ακόμα πίσω και πρέπει να έχουμε τα κουμάντα μας ο καθένας - μην την πατήσουμε σαν την γριά που μπήκε μέσα στο κουτρούπι για να ζεσταθεί!
ΩΣΤΟΣΟ, ξέρει κανείς να μας πει πόσο πιο ακριβό είναι το πετρέλαιο στην ευρύτερη γειτονιά μας που έχει μικρότερο φιπιά, από την Αθήνα, που τον έχει μεγαλύτερο;
ΛΕΓΑΜΕ, λοιπόν, παλαιότερα για τους εργένηδες. Οι οποίοι, εδώ που τα λέμε, δεν λένε “όχι” στην προοπτική νυμφεύσεως - οι περισσότεροι. Επομένως, μια δουλειά με προοπτική στο Σίγρι και εξασφαλισμένη πελατεία, είναι αυτή της προξενήτρας! Της καπάτσας προξενήτρας, της καταφερτζούς! Να έχει αποτέλεσμα το προξενιό!
ΟΠΟΤΕ, σήμερα και με τόσους εργένηδες και έχουμε τόσες δασκάλες! Σκεφτείτε, άμα αρχίσουν και παντρεύονται αυτοί οι εργένηδες και κάνουν παιδιά, θα γεμίσει ο κόσμος μωρά και δασκάλες!
ΒΛΕΠΩ τον καιρό και περνάει και με πιάνει ένα σύγκρυο που τα έργα του βιολογικού ούτε που ξεκινήσανε μέσα στο χωριό. Θα μας βρει το καλοκαίρι άραγε με τις μπουλντόζες και τα σκαφτικά να μας τρυπάνε;
ΜΙΑ ΦΟΡΑ κι έναν καιρό είχανε προγραμματίσει ένα Ομογενειακό χωριό στο Σίγρι. Το θυμάται κανείς;
Καλή Χρονιά
Σας αγαπώ
Η Πιπεριά

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Σιγριανοί γάμοι!

Στη Νέα Μάδητο, στο Ναό του Τιμίου Προδρόμου, την καλή του Μαρία Τούλη παντρεύτηκε ο Γιάννης Γιαγκλής, γιός του Γιάννη Γιαγκλή και της Ζωής Νίκολάου Χατζησταμάτη.
Στον Αη-Γιάννη στην Καλλονή, η Ευτυχία Λεοντή, του Παναγιώτη και της Παρασκευούλας, παντρεύτηκε με τον Στέλιο Μπακογιάννη.
Στην Αγία Φωτεινή Νέας Σμύρνης παντρεύτηκε με την καλή του Κασσάνδρα Μαγκανιώτη ο Θεμιστοκλής Κληρονόμου, γιός του Ιγνάτιου (“Γουνί”) και της Πιπίτσας.
Στον Άγιο Κωνσταντίνο Γλυφάδας παντρεύτηκε τον καλό της Στράτο Αϊβάτογλου η Γεωργία Δωροθέου, κόρη του Γιάννη και της Χριστίνας.
Στους νεόνυμβους ευχόμαστε όλοι οι Σιγριανοί κάθε χαρά και ευτυχία. Στους δε γονείς και λοιπούς συγγενείς, να τους χαίρονται και... περιμένουμε κέρασμα!

Υπάρχει τόπος για τον καθένα!

Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που αναζητάμε απεγνωσμένα να απομονωθούμε. Να ρίξουμε μια μούντζα στα πάντα και να εξαφανιστούμε. Η θεωρία από την πράξη όμως απέχει… παρασάγγες. Θέλει πολύ κουράγιο και ακόμη περισσότερη δύναμη για να πάρεις μια τέτοια απόφαση. Να πάρεις ένα μαύρο καρβουνάκι, να τραβήξεις ένα x στην υπέροχη ή μίζερη ζωή σου και να την κάνεις. Πού σταματά η πραγματικότητα και πού η φαντασία; Είναι αυτό που λέμε πρόσεξε τι εύχεσαι γιατί θα το ‘βρεις.
Ε! λοιπόν να’ μαι εδώ. Σε έναν άγνωστο και απομονωμένο τόπο αλλά τόσο γενναιόδωρα ευλογημένο με την πιο όμορφη θέα αλλά και τα πιο μαγικά ηλιοβασιλέματα του κόσμου όλου. Με μια ηρεμία που αναδύεται από παντού και - θες δε θες - γίνεσαι άλλος άνθρωπος.
Βέβαια, άλλο να έρχεσαι εδώ στο Σίγρι για μια – δυο εβδομάδες ή έστω για ένα μήνα βρε αδερφέ, κι άλλο να είσαι αναγκασμένος λόγω ειδικών περιστάσεων να παραμείνεις απoμονωμένος – γιατί, κακά τα ψέματα, για απομόνωση μιλάμε, περίπου για ένα χρόνο: τότε η ρομαντική διάθεση εξαφανίζεται. Η πολυτέλεια της αποστασιοποίησης δεν υφίσταται πλέον. Γίνεσαι ένα με το τοπίο, την θάλασσα, το χώμα. Γίνεσαι ένα με το ρυθμό αναπνοής του τόπου που ζεις. Γίνεσαι ένα με τους υπέροχους ανθρώπους που κρύβονται εδώ στο τέλος του κόσμου, όλους όσοι αγωνίζονται να βελτιώσουν τον τόπο τους, τη ζωή τους και την οικογένεια τους. Αυτούς που σε κάνουν να αισθάνεσαι μικρός μπροστά τους, τόσο αεικίνητοι και τολμηροί που σκιαγραφούν στο μέγιστο βαθμό την αναβλητικότητα του δικού σου χαρακτήρα, αλλά πάνω από όλα σκιαγραφούν εντονότατα την μιζέρια και την μεμψιμοιρία σου.
Ε! να ‘σαι λοιπόν εκεί μπροστά. Τολμάς; Να γίνεις ένα με αυτούς. Να παλέψεις, να αγωνιστείς, να ζυμωθείς με ιδέες υπέροχες, με προσδοκίες που ούτε μέσα στο κέντρο της Αθήνας μπορείς να τις εκφράσεις, τόσο ανέφικτες και ουτοπικές ακούγονται.Επιλέγεις να γίνεις μέλος μιας μεγάλης οικογένειας που σε δέχεται με επιφύλαξη στην αρχή αλλά με ζέση και σεβασμό στη συνέχεια. Που σε ρωτά τι μπορείς να προσφέρεις, όχι υλικά αλλά πνευματικά, καλλιτεχνικά, συναισθηματικά. Που σε παρακινούν να γίνεις καλύτερη, να βγάλεις από μέσα σου ό,τι καλό μπορείς να μεταλαμπαδεύσεις σε κάποιον που δεν ξέρει πράγματα πεζά - για πολλούς, αλλά εδώ οποιαδήποτε ιδέα είναι γεγονός που μπορεί να πυροδοτήσει μια ανεξέλεγκτη λάβα συνεργασίας, δημιουργίας και ενεργοποίησης.
Προς θεού, δεν είναι όλα τέλεια. Υπάρχουν πολλές ελλείψεις και δυσκολίες σε έναν τόπο τόσο απομακρυσμένο και μικρό. Το θέμα είναι αν επιλέξεις να γκρινιάζεις και να αναθεματίζεις την τύχη σου που βρέθηκες εδώ ή αν θα μπορέσεις να επικεντρωθείς σε όλα όσα μπορεί να σου προσφέρει αυτός ο τόπος – έστω και αν είναι ελάχιστα.
Λίγες είναι οι ευκαιρίες που σου δίνονται σε αυτή τη ζωή. Νομίζω πως εδώ μου δόθηκε η δική μου ευκαιρία. Να γίνω πιο ανοιχτός και δημιουργικός άνθρωπος. Να αγωνιστώ για να κάνω αυτό που πιστεύω και που μπορεί να φωτίσει και εμένα αλλά και τους γύρω μου.Ίσως είναι και μια είδους εξιλέωση, για όλα όσα έκανα και μετάνιωσα, αλλά και για όλα αυτά που έχω κρυμμένα πίσω στο βάθος του μυαλού μου και που ανέβαλλα να τα κάνω είτε από φόβο είτε από την ανάγκη να διαφυλάξω τον εαυτό μου από κάθε μορφής έκθεση.
Εδώ ο φόβος χάνεται, αρκεί να ανοίξεις τα παραθυρόφυλλα του σπιτιού σου, να χαμογελάσεις και να πεις : ναι, αυτός είναι ένας νέος τόπος, ίσως ο τόπος μου…
Μαρία Πεσκελίδου

- Μαθήματα μπάσκετ και άλλων αθλημάτων καθώς και ελληνικών χορών ξεκίνησαν για τους μαθητές του Δημοτικού από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ηλία Τιμολέων.
- Ιδιαίτερος ήταν ο εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Παναγιά Βασκάνα στο Μετόχι, με τη συμμετοχή αλόγων και ιππέων από το Σίγρι και τα γύρω χωριά. Και του χρόνου!
- Μεγάλες ζημιές προξένησε η ισχυρή νεροποντή στο σπίτι του Κώστα Τσίκνα.
- Τρίπτυχο διαφημιστικό φυλλάδιο για το Σίγρι εξέδωσε ο Σύλλογος “Θεοφάνης της Σιγριανής”. Το φυλλάδιο τυπώθηκε στα ελληνικά σε 10.000 αντίτυπα και αναμένεται να κυκλοφορήσει και στην αγγλική γλώσσα.
- Λεωφορείο καθημερινά! Για Καλλονή - Μυτιλήνη συνεχίζει το λεωφορείο που μεταφέρει τους μαθητές στην Άντισσα και επιστρέφει το μεσημέρι.

Τα Φοινίκια κι ο Στρατηγός: συνταγή για μελομακάρονα

Ήμουνα φαντάρος και ήταν μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όταν έβαλα τη μάνα μου να φτιάξει φοινίκια για να τα πάω εκεί που υπηρετούσα. Ξεκίνησε, λοιπόν το μικρό εργοστάσιο στην κουζίνα του σπιτιού μας και την επόμενη κουβαλούσα ασήκωτες κούτες! Τα μοίρασα σε φαντάρους και γαλονάδες και σε λίγο με φωνάζουν πως με θέλει ο κος Αντισυνταγματάρχης. Πηγαίνω και, να μην τα πολυλογώ, με βάζει να τηλεφωνήσω στο Σίγρι να πάρω τη συνταγή, που την ήθελε η γυναίκα του. Παίρνω τηλέφωνο από το γραφείο του, εκείνος εκεί και πάνω που έγραφα “τι είναι θελόσταχτη”, γυρνάω το κεφάλι μου και βλέπω τον Στρατηγό αυτοπροσώπως!! Για πότε κατάπια τη γλώσσα μου, δεν μπορώ να σας πω! Ωστόσο, τα πράγματα αποδείχτηκαν ευκολότερα, αφού κι ο Στρατηγός ήθελε τη συνταγή για την κυρία του... 
Παραδοσιακή συνταγή για φοινίκια / μελομακάρονα 
Υλικά για μπόλικα-μπόλικα! 
2 ποτήρια ελαιόλαδο 
1 ποτήρι χυμός πορτοκαλιού 
1 ποτήρι θελόσταχτη (αλισίβα) 
1 ποτήρι ζάχαρη 
1 κουταλίτσα σόδα 
ξύσμα πορτοκαλιού 
αλεύρι όσο χρειαστεί (περίπου 2 κιλά) 
Για το σιρόπι: 
2 ποτήρια ζάχαρη 
2½ ποτήρια νερό 
Ετοιμασία 
1 Πρώτα ετοιμάζουμε τη θελόσταχτη: παίρνουμε καθαρή στάχτη από το τζάκι, τη ξυλόσομπα ή το μαγγάλι και τη βράζουμε με μπόλικο νερό. Την αφήνουμε να κατασταλάξει καλά και παίρνουμε το απόσταγμα. Επαναλαμβάνουμε, ώσπου το νερό να είναι καθαρό, χωρίς υπολείματα στάχτης. 
2 Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, τη θελόσταχτη και τη σόδα. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε το μίγμα για να φτιάξουμε τη ζύμη. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού. Προσέχουμε ώστε η ζύμη να μην είναι ούτε πολύ αραιή, ούτε πολύ σφιχτή. Δεν πρέπει να κολλάει. 
3 Κόβουμε κομματάκια από τη ζύμη σε μέγεθος αυγού και τα πλάθουμε σε μικρές ελλειψοειδείς πιτούλες. Τα “κυλάμε” στον ξύστη του τυριού, ώστε να γίνει ανάγλυφη η επιφάνειά τους και τα τοποθετούμε στο ταψί. 
4 Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μισή ώρα περίπου. 
5 Ετοιμάζουμε εν τω μεταξύ το σιρόπι, βράζοντας για 5 περίπου λεπτά το νερό με τη ζάχαρη. Αν θέλετε, την ώρα του βρασίματος προσθέστε μια φέτα λεμόνι, ή δυο ξυλαράκια κανέλα. 
6 Χωρίς να βγάλουμε τα φοινίκια από το ταψί, χύνουμε το σιρόπι για να το απορροφήσουν. 
7 Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με αλεσμένο μύγδαλο ανακατεμένο με ζάχαρη. 
8 Απολαμβάνουμε τη γεύση...

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ

Λοιπόν, πώς προχωράμε; Τι κάναμε και τι κάνουμε στο εξής; Η στιγμή της πρώτης αποτίμησης, του “τι έχει γίνει”. Ιδιαίτερα, όταν αλλάζει ο χρόνος κι έρχεται ο καινούριος και ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον...
Μετά τον πρώτο ενθουσιασμό, λένε, έρχεται η απογοήτευση. Μπορεί και να είναι έτσι. Μπορεί, όμως, και να μην είναι!
Η αλήθεια είναι πως η εφημερίδα ασχολήθηκε με πολλά θέματα που αφορούν την καθημερινότητα του Σιγρίου, αλλά και την ανάπτυξή του. Ε, και; Έγινε τίποτα; Αυτό που μου λένε συνέχεια οι συντοπίτες μου, οι φίλοι μου - όλοι γενικότερα, είναι το “καλά τα λες εσύ, αλλά ποιος σ’ ακούει”; Ελπίζω να με ακούει όποιος έχει αυτιά, δηλαδή όποιος έχει ευαισθησία. Όποιος είναι κουφός, όσα και να του λες, δεν τα ακούει!
Ωστόσο, τούτη η εφημερίδα είναι μια φωνή. Κι αυτή η φωνή, μπορεί να γίνει δυνατότερη αν βάλετε κι εσείς τις δικές σας φωνές μαζί. Αν στείλετε τα γράμματά σας με τις απόψεις σας, με τις θέσεις σας, με τις διεκδικήσεις σας, με τα παράπονα και τις απαιτήσεις σας, ή αν απλά θέλετε να πείτε ένα μπράβο, ή να διηγηθείτε μια ιστορία από τα παλιά...
Έτσι δυναμώνει αυτή η φωνή κι έτσι μπορεί να την ακούσουν περισσότεροι. Κι ίσως τότε κάτι κάνουν...
Καλή Χρονιά και εις το επανειδείν
Αντώνης Γ.Χ. Χιώτης.

Ενώ το Υπουργείο σκέφτεται μέχρι και την αναβολή του Καποδίστρια ΙΙ, εδώ ο καθένας ενδιαφερόμενος μοιράζει το νησί σε όσους Δήμους θέλει

Άρχισαν τα όργανα! Όλο και πιο πολλοί άρχισαν να πατάνε την μπανανόφλουδα που λέγεται “Καποδίστριας 2” ή, αλλιώς, “Νέες Συνενώσεις” και ξεκίνησαν να προτείνουν ο ένας μετά τον άλλον πώς θα χωριστεί το νησί και ποιοι νένοι Δήμοι θα προκύψουν.Από την άλλη, τα “καλά νέα” που διαρρέουν αλλά δεν επισημοποιούνται είναι ότι το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών φέρεται να αναστέλει την προώθηση του σχεδίου Καποδίστριας ΙΙ, ελλείψει των απαραίτητων πιστώσεων που απαιτούνται για την υλοποίησή του και υπολογίζονται σε 4,2 δισ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών την έχει κοστολογήσει 3,5 δισ. ευρώ μέσα σε μια προοπτική τριετίας.
Ξεκίνησε, λοιπόν, να μοιράζει τη Λέσβο σε Δήμους ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στο Δήμο Πλωμαρίου Π. Θεοδωρίδης που θέλει τρεις Δήμους. Ύστερα, ήρθε η πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΚΕ που προέβλεπε τη δημιουργία πέντε Δήμων, ενώ μετά είχαμε και την πρόταση του Προέδρου της ΤΕΔΚ Λέσβου και Δημάρχου ΓέραςΣ. Ζαμτράκη που ήθελε κι αυτός πέντε δήμους, αλλά κάπως αλλιώς.
Παράλληλα, άρχισε το ωραίο παιχνίδι “πού θα είναι η έδρα του δήμου”, οπότε είχαμε πάλι ωαραιότατες αντεγγλίσεις (“γιατί στο δικό σας το χωριό κι όχι στο δικό μας” - τα ξέρουμε!), γραφτήκανε διάφορα στον τοπικό Τύπο, στη Λήμνο κάνουν Γενικές Συνελεύσεις των κατοίκων, αλλά εμείς ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ!!! Δεν ξέρουμε τίποτα! Για μας, αφήνουμε τους άλλοςυ να αποφασίσουν για μας, γνωρίζοντας ίσως πως η φωνή μας δεν έχει δύναμη να ακουστεί!!!Στον “δικό μας” δήμο, λοιπόν, τον Δήμου Ερεσού - Αντίσσης, είτε τον ενώνουν με τον Δήμο Καλλονής, είτε με τους Δήμους Καλλονής, Πέτρας και Μηθύμνης, είτε σ’ αυτούς προσθέτουν και τους Δήμους Αγίας Παρασκευής και Μανταμάδου, δηλαδή σύσσωμη την παλαιά Επαρχία Μηθύμνης, πάντοτε με έδρα την Καλλονή.
Αν η παγκόσμια οικονομική κρίση βοηθήσει (ας κάνει κι ένα καλό!) και δεν γίνουν τελικά οι νέες συνενώσεις-τέρατα, έχει καλώς. Αλλιώς, θα μπορούσαμε να ξέρουμε τουλάχιστον το μαχαίρι που θα μας σφάξει; Μήπως θα ήταν φρόνιμο ο Δήμος να ενημερώσει τους Δημότες του;

Το υπόστεγο που δεν έχουμε!!!

Ο βοριάς φυσάει συχνά στο χωριό μας. Στο λιμάνι, στο μάτι του βοριά, δεν μπορεί να σταθεί άνθρωπος. Τα πρωινά του χειμώνα το κρύο είναι πολύ τσουχτερό - ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά...
Ωστόσο, το Σίγρι είναι από τα χωριά που ΔΕΝ έχουν ένα υπόστεγο για να περιμένει κανείς το λεωφορείο, το οποίο ξεκινάει από το Σίγρι τις πιο δύσκολες ώρες, τις πιο παγωμένες - τις πολύ πρωινές. Δεν υπάρχει ένας χώρος για να απαγγιάσει κανείς, περιμένοντας αυτές τις λίγες στιγμές ώσπου να έρθει το λεωφορείο και να φύγει για Καλλονή - Μυτιλήνη κάθε Δευτέρα και Πέμπτη στις 06:15, ή για το Γυμνάσιο στην Άντισσα ή την Καλλονή στις 07:30. Έτσι, αναγκάζονται όσοι περιμένουν το λεωφορείο, για να αποφύγουν το βοριά, να κρύβονται στο κουιτού στη σκάλα που ανεβαίνει στο Seguro!
Ωστόσο, για όλα υπάρχει λύση κι αυτή δεν είναι άλλη από την ύπαρξη ενός χώρου αναμονής, που θα εξυπηρετεί προφανώς και τους καλοκαιρινούς ταξιδιώτες με το καράβι. Το θέμα είναι πού θα είναι αυτό το υπόστεγο.
- Μια πρώτη σκέψη είναι να ανοίξει το εδώ και πολλά χρόνια κλεισμένο υπόστεγο στα πρώτα σκαλιά που οδηγούν στο γραφείο της Κοινότητας και την Εκκλησία που είχε φτιαχτεί πριν από όχι και τόσο πολλά χρόνια για να χρησιμοποιείται ως χώρος αναμονής λεωφορείου, όταν ακόμα τα λεωφορεία ανέβαιναν ως την πλατεία.
- Να μεταφερθεί εκεί ο Αλιευτικός Σύλλογος του χωριού.
- Εκεί που σήμερα στεγάζεται ο Αλιευτικός Σύλλογος, να φτιαχτεί για να γίνει ο χώρος αναμονής.
Είναι μια λύση εφικτή, εύκολη, δεν κοστίζει πολλά. Διάθεση να υπάρχει για να λυθεί κι αυτό το πρόβλημα. Μικρό, μεν, αλλά πρόβλημα!

Θεσσαλονίκη - Σίγρι απευθείας σε 9½ ώρες!


Με τη Θεσσαλονίκη και όλη τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, από την Χίο ως τη Ρόδο, θα συνδέεται ακτοπλοϊκώς το Σίγρι το καλοκαίρι που μας έρχεται, με το πλοίο “Διαγόρας” της Blue Star Ferries!
Το δρομολόγιο του πλοίου θα ξεκινάει την Παρασκευή το απόγευμα, στις 8 και θα φτάνει στο Σίγρι τα χαράματα του Σαββάτου, στις 5:30. Στη συνέχεια, το “Διαγόρας” θα σαλπάρει για το λιμάνι της Χίου κι από κει για Καρλόβασι Σάμου, Κάλυμνο, Κω, με τελικό προορισμό την Ρόδο και επιστροφή από Ρόδο για Κώ, Κάλυμνο, Καρλόβασι, Χίο, Σίγρι, Θεσσαλονίκη.
Η Blue Star Ferries ήταν η μόνη εταιρεία που κατέθεσε πρόταση για την γραμμή αυτή, για δρομολόγια την θερινή περίοδο, που θα ξεκινάει από την 1η Ιουνίου 2009 και θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου του ίδιο χρόνου, ενώ η πρόταση της εταιρείας αφορά και το 2010 τις ίδιες ημερομηνίες. Το "Διαγόρας" μπορεί να με-ταφέρει 1.468 επιβάτες και το γκαράζ του έχει χωρητικότητα 270 οχημάτων. Η ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει φτάνει τα 22 μίλια την ώρα. Κατασκευάστηκε το 1990, και η Blue Star το αγόρασε το 2006 από τη ΔΑΝΕ. Εν συνεχεία μετασκευάστηκε και ξεκίνησε δρομολόγια στη γραμμή των Δωδεκανήσων τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς.
Σαββατοκύριακο...
Η πολύ σημαντική αυτή εξέλιξη δίνει, επιτέλους, μια νότα αισιοδοξίας στους κατοίκους του Σιγρίου και της ευρύτερης περιοχής, μετά την περυσινή οδυνηρή εμπειρία της γραμμής Λαύριο - Σίγρι - Αγιος Ευστράτιος - Λήμνος - Καβάλα, από μη φερέγγυα πλοία, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν μόλις εφτά αφιξοαναχωρήσεις! Μάλιστα, ο προγραμματισμός του δρομολογίου, να αναχωρεί το πλοίο την Παρασκευή το απόγευμα από Θεσσαλονίκη θα εξυπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλους τους ταξιδιώτες από την Βόρεια Ελλάδα οι οποίοι θα καρδίζουν έτσι την αργία του Σαββατοκύριακου, γεγονός που θα βοηθήσει στην καλύτερη δυνατή κίνηση προς τη Λέσβο και τα άλλα νησιά. Επιπλέον, με τη νέα αυτή γραμμή, μειώνεται ο χρόνος από Θεσσαλονίκη προς Λέσβο σε μόλις 9½ ώρες, από 12 έως 14 που κάνουν τα πλοία προς Μυτιλήνη, πράγμα που αναμένεται να αποτελέσει έναν επιπλέον λόγο να προτιμηθεί το λιμάνι του Σιγρίου για επιβάτες αλλά και μεταφορικά οχήματα. Η Blue Star Ferries είναι μια από τις μεγαλύτερες ακτοπλοϊκές εταιρείες στην Ελλάδα και από τις πλέον σοβαρές, και πραγματοποιεί δρομολόγια προς Κυκλάδες και Δωδεκάννησα, προς Ιταλία αλλά και στη Βόρειο Θαλασσα.
Θεωρείται αυτονόητο πως όλοι οι Σιγριανοί, οι κάτοικοι της Δυτικής Λέσβου και οι απανταχού συμπατριώτες μας, ιδιαίτερα όσοι διαμένουν στη Βόρεια Ελλάδα, θα υποστηρίξουν τη γραμμή αυτή και θα την προτιμήσουν στις μετακινήσεις τους, προκειμένου να διατηρηθεί και στο μέλλον. Και, γιατί όχι, “να ανοίξει την όρεξη” και για μια απευθείας σύνδεση με Βόλο...

ΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ...


...και μακάρι να γίνει πραγματικότητα!

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

ΣΙΓΡΙ ΣΗΜΕΡΑ


Σε λίγες ημέρες θα είναι έτοιμο το επόμενο φύλλο της εφημερίδας "Σίγρι - Σήμερα". Θα διανέμεται δωρεάν σε όλα τα καταστήματα του Σιγρίου και μέσω του Συλλόγου απανταχού Σιγριανών στον Πειραιά.
Τηλέφωνο επικοινωνίας 2253054392 (και φαξ)
e-mail:
adon67@gmail.com

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Συνέντευξη του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Σιγρίου κ. Απόστολου Αθανασιάδη: “Οπωσδήποτε, υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν. Πάρα πολλά...”

Ανοίγουμε σήμερα έναν κύκλο συνεντεύξεων. Η πρώτη και μόνη συνέντευξη που φιλοξένησε η εφημερίδα στην πρώτη περίοδό της ήταν του αείμνηστου Κώστα Αθανασιάδη, τότε Προέδρου της Κοινότητας Σιγρίου. Σήμερα, φιλοξενείται ο Απόστολος Αθανασιάδης, γιός του μπαρμπα-Κώστα και Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σιγρίου.Στο επόμενο φύλλο θα φιλοξενηθεί συνέντευξη του Δημάρχου Ερεσού-Αντίσσης Σωτήρη Καρδαρά και (ελπίζουμε πως) θα ακολουθήσουν κι άλλες, από ανθρώπους που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, συνδέονται με το Σίγρι, παρεμβαίνουν, δημιουργούν, βρίσκονται στην επικαιρότητα ή έτσι, χωρίς λόγο...
Κύριε Πρόεδρε, βρίσκεστε στην θέση αυτή δέκα χρόνια...
Πράγματι. Ανέλαβα την 1η Ιανουαρίου 1998. Είχα εκλεγεί με το συνδυασμό του Κώστα Κορδώνη τότε, αλλά η συνεργασία μου με τη Δημοτική Αρχή του Πολύδωρου Αμπατζή ήταν πολύ καλή και στις επόμενες εκλογές κατεβήκαμε μαζί, με αποτέλεσμα να επανεκλεγούμε για την τετραετία 2002-2005. Κατά τη διάρκειά της μάλιστα, ήμουν για ένα χρόνο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερεσού – Αντίσσης και άλλον ένα χρόνο Αντιδήμαρχος. Και τώρα, εκλέχτηκα για Τρίτη φορά, μάλιστα δε με ποσοστό μεγαλύτερο από τις προηγούμενες δύο φορές, και είμαι Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σιγρίου.
Ποια θεωρείτε πως ήταν η σημαντικότερη παρέμβασή σας για το Σίγρι κατά τη διάρκεια της θητείας σας;
Θέλω να τονίσω – και πιστεύω το γνωρίζετε – ότι οι αρμοδιότητες των Τοπικών Συμβουλίων σήμερα έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Ουσιαστικά, μπορούμε να βεβαιώσουμε μόνο το γνήσιο της υπογραφής και αντιγράφου και να εκδώσουμε άδεια ταφής. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, να απευθύνουμε επιστολή σε μια Υπηρεσία με τα προβλήματά μας, με τα αιτήματά μας. Μας έχει ρητά απαγορευτεί και επιτρέπεται μόνο μέσω του Δήμου. Ωστόσο, τα προηγούμενα χρόνια, με επίμονη προσπάθεια και προσωπική παρέμβαση, πιστεύω ότι έχουμε πετύχει αρκετά πράγματα μέχρι τώρα και ευελπιστούμε να πετύχουμε κι άλλα για το καλό του χωριού μας.
Θέλετε να μας αναφέρετε μερικά;
Δεν θέλω να κάνω διάκριση μεταξύ των έργων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, διότι θεωρώ ότι όλα τα έργα, ανάλογα με τους δημότες που εξυπηρετούν, κάθε ένα έχει τη δική του σημασία και τη δική του αξία, άσχετα εάν είναι ένα μικρό ή μεγάλο έργο . Θα αναφέρω ορισμένα:
- Επισκευή και επέκταση Δημοτικού Σχολείου (κατασκευή νέας αίθουσας με εσωτερικές τουαλέτες) και κατασκευή Νηπιαγωγείου εξαρχής)
- Διαμόρφωση αλιευτικού καταφυγίου
- Ανταλλαγή επτά οικοπέδων, στα οποία έγινε επέκταση δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, φωτισμού, σε δημότες μας οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν μπορούσαν να οικοδομήσουν στα οικόπεδα που τους είχε δώσει η πρώην Κοινότητα ΣιγρίουΔιάνοιξη και ασφαλτόστρωση περιφερειακού δρόμου από Μουσείο προς πλαζ
- Περίφραξη Νεκροταφείου
- Συντήρηση αγροτικής οδοποιίας και ειδικότερα προς Φανερωμένη, τσιμεντόστρωση 1600 μέτρων
- Τσιμεντοστρώσεις μέσα στον οικισμό
- Τοποθετήσεις νέων στύλων και φωτιστικών στο χωριό
- Κατασκευή πλακόστρωτων, από εκκλησία προς Μουσείο και από παντοπωλείο προς Μουσείο
- Αγορά της αίθουσας τέως Χλιάμπα, η οποία έγινε κέντρο πολιτιστικών εκδηλώσεων, και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου
- Γεώτρηση στο Βεϊλή
- Διάνοιξη αγροτικού δρόμου από Αγία Ειρήνη προς Λάψαρνα και από Σκοπό προς Λάψαρνα
- Διάνοιξη ποταμού Τάψας από Φανερωμένη έως Γαϊδαράκο και δημιουργία αγροτικού δρόμου στα αναχώματα, με τσιμεντόστρωση ενός τμήματος
- Διαμόρφωση υπογείου Εκκλησίας σε Λαογραφικό Μουσείο, με τη συμμετοχή της Ιεράς Μονής Υψηλού και του Συλλόγου «Θεοφάνης της Σιγριανής»
-Διαμόρφωση αίθουσας Κοινοτικού Καταστήματος σε κατοικία ιατρού
-Εναλλακτική ηλεκτροδότηση του χωριού με νέα γραμμή από Ερεσό - Σίγρι
-Κατασκευή δύο γεφυριών στον χείμαρρο Παλαιοχωρίου
-Κατασκευή ράμπων σε χειμάρρους
-Κατασκευή κηπαρίων και διαμορφώσεις χώρων εντός οικισμού.
Και κάτι διαφορετικό, αλλά πάρα πολύ σημαντικό για όλους μας:
-Δημιουργία τράπεζας αίματος στο Σίγρι
Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πολλά που μένει να γίνουν. Ποιες, λοιπόν, είναι οι προτεραιότητές σας;
Οπωσδήποτε, υπάρχουν πολλά που πρέπει ακόμα να γίνουν. Πάρα πολλά. Ποτέ δεν σταματάνε οι παρεμβάσεις – δεν πρέπει να σταματάνε. Μην ξεχνάμε όμως πως σήμερα οι δυνατότητες παρέμβασης των Τοπικών Διαμερισμάτων είναι πολύ περιορισμένες, όπως έχουμε ήδη πει…
Τι δυσκολίες υπάρχουν προκειμένου να λύνονται γρήγορα και αποτελεσματικά τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους κατοίκους και επισκέπτες του Σιγρίου;
Αυτό που μόλις σας είπα. Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου δεν έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει, να υπογράφει, να βεβαιώνει. Δεν έχει δικαίωμα ουσιαστικά να κάνει τίποτα. Δεν μπορεί να πληρώσει ένα μεροκάματο για να φτιαχτεί μια βλάβη για παράδειγμα, ή να γίνει ένας έκτακτος καθαρισμός. Δεν υπάρχει ένα ταμείο, μικρό έστω, στο Τοπικό Διαμέρισμα για την κάλυψη τέτοιων έκτακτων αναγκών που καθημερινά προκύπτουν. Δυστυχώς, έτσι έχουν τα πράγματα και γι’ αυτό δεν μπορούν να λυθούν αμέσως τέτοια μικροπροβλήματα και δημιουργούνται αρνητικές εντυπώσεις.
Έχετε πειστεί ότι τα ονομαζόμενα «μεγάλα έργα», δηλαδή το λιμάνι του Σιγρίου και ο δρόμος Μυτιλήνη – Καλλονή – Σίγρι θα γίνουν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, ή θα πηγαίνουν από αναβολή σε αναβολή, όπως βλέπουμε να συμβαίνει τόσα χρόνια;
Οι διαβεβαιώσεις που είχαμε από όλους, από τον Γ. Βουλγαράκη, τέως Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, τον Πάνο Καμμένο, Υφυπουργό, τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Ι. Λέκκα, τον Νομάρχη Λέσβου Παύλο Βογιατζή, από όλους γενικά όσοι επισκέφτηκαν το Σίγρι ή είχαμε επαφές μαζί τους, ότι τουλάχιστον το λιμάνι θα γίνει. Κι επειδή ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου είναι ένα έργο σε άμεση συνάρτηση με το λιμάνι, θέλω να πιστεύω ότι κι αυτό το έργο θα γίνει. Άλλωστε, έχουν γίνει όλες οι προκαταρκτικές εργασίες, οι μελέτες και λοιπά. Βεβαίως, είναι μεγάλα έργα, δεν είναι στις δικές μας αρμοδιότητες, αλλά ελπίζουμε να τηρηθούν οι υποσχέσεις και να ενταχθούν τα έργα στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς ΕΣΠΑ, προκειμένου να μπορέσουν να γίνουν και να δώσουν άλλη πνοή, άλλον αέρα στην περιοχή και να συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη του χωριού μας και της περιοχής.
Υπάρχει περίπτωση να γίνει ο δρόμος Ερεσού – Σιγρίου;
Είναι και δική μας επιθυμία να γίνει, αλλά πρέπει να γίνουν ενέργειες από το Δήμο για μελέτη, αν θα γίνει νέα χάραξη ή θα ακολουθηθεί ο υπάρχων δρόμος, αλλά και να βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης. Μέχρι στιγμής, δεν είναι τόσο αισιόδοξα τα πράγματα.
Ποιες άλλες ενέργειες γίνονται για την τουριστική προβολή της περιοχής – και ιδιαίτερα του Σιγρίου –, προκειμένου να ανακοπεί η φθίνουσα χρόνο με τον χρόνο τουριστική κίνηση και να επιμηκυνθεί η τουριστική σαιζόν;
Ο Δήμος πάντοτε συνεργάζεται για την τουριστική προβολή της περιοχής με την Περιφέρεια, τη Νομαρχία και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το οποίο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην τουριστική ανάπτυξη και αποτελεί ευτύχημα για το Σίγρι η λειτουργία του και με κάθε τρόπο πρέπει να συνδράμουμε στη δική του μεγάλη προσπάθεια. Επίσης, ο Δήμος έχει προχωρήσει στο έργο της ψηφιοποίησης και προβολής μέσω του διαδικτύου. Όμως, η μεγάλη ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη σίγουρα θα δοθεί με την πραγματοποίηση των δύο μεγάλων έργων, του λιμανιού και του δρόμου.
Είστε ικανοποιημένος από την εικόνα του Σιγρίου, την αισθητική, την πολεοδόμηση, την τάξη, την καθαριότητα;
Σε γενικές γραμμές ναι, αλλά ασφαλώς τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα, να είχαν γίνει περισσότερα. Γιατί, όταν μιλάμε για καθαριότητα στο Σίγρι, αναφερόμαστε σε μια πολύ μεγάλη έκταση, όχι μόνο στην πλατεία και τον κεντρικό δρόμο ως την πλαζ, αλλά όλους τους δρόμους, την περιοχή γύρω από το Μουσείο και το Κάστρο, τις ακτές και τις παραλίες. Έτσι λοιπόν, δεν πρέπει να γίνεται διανομή της σχετικής πίστωσης απλώς ανάλογα με τον πληθυσμό, αλλά ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες. Αν, λοιπόν, πρέπει να καταλήξω, όχι, δεν είμαι ικανοποιημένος. Πρέπει όμως κι ο καθένας να φερθεί υπεύθυνα στην καθαριότητα, στη νοικοκυροσύνη, στην τάξη, αλλά και στην κατανάλωση του νερού, του πολυτιμότερου ίσως αγαθού. Κάπως γίνονται αυτά τα σκουπίδια, κάποιοι φέρονται ασυνείδητα και βρωμίζουν, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο.
Υπάρχουν ελπίδες για το Κάστρο του Σιγρίου; Το βλέπουμε να καταρρέει κάθε χρόνο, αλλά ακούμε πως δεν εντάσσεται πουθενά η συντήρησή του, χωρίς να σκεφτόμαστε καν για αποκατάσταση. Υπάρχει πλάνο για ουσιαστική αξιοποίησή του και επομένως τη διάσωσή του;
Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες παρεμβάσεις έχουν γίνει! Παντού! Προς όλους! Ατέλειωτη αλληλογραφία προς όλες τις υπηρεσίες και τους φορείς, την Αρχαιολογία, το Υπουργείο Πολιτισμού και όπου αλλού. Υποσχέσεις έχουμε εισπράξει πολλές κατά καιρούς, αλλά αποτέλεσμα κανένα ουσιαστικά. Είχαμε εντάξει ένα ποσό για να γίνει μελέτη από τη Σχολή Τοπογράφων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Είχε προταθεί στο Interreg, αλλά τελικά δεν εντάχθηκε. Απαιτείται, λοιπόν, να γίνει ολοκληρωμένη μελέτη, γιατί χωρίς μελέτη όπως ξέρουμε δεν μπορεί να γίνει κανένα έργο, και κατόπιν να βρεθεί χρηματοδότηση. Παρήλασαν πολλοί και το είδαν, αλλά προς το παρόν έχουμε μείνει στις υποσχέσεις και τις ευχές. Έχουμε στείλει σ’ όλους επιστολές, αλλά τίποτε. Δυστυχώς, γιατί το Κάστρο συνέχεια πέφτει, γκρεμίζουν οι πέτρες και είναι επικίνδυνο για τους επισκέπτες του, και σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να προχωρήσουμε στο κλείσιμό του, εφόσον εγκυμονεί κινδύνους πρόκλησης ατυχήματος.
Τελικά, το κτήριο που στεγαζόταν το Τελωνείο, θα αξιοποιηθεί, ή θα συνεχίσει να αποτελεί εστία ρύπανσης;
Με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχαμε αποταθεί στην Κτηματική Υπηρεσία του Ελληνικού Δημοσίου στην οποία ανήκει για την παραχώρησή του. Ως τώρα, δεν έχει γίνει η μεταβίβασή του στο Δήμο. Θέλουμε να πιστεύουμε πως κάποτε θα γίνει, προκειμένου να αξιοποιηθεί και να πάψει να αποτελεί εστία ρύπανσης.
Είστε αισιόδοξος για τη συγκράτηση του πληθυσμού του Σιγρίου; Πού βασίζετε αυτήν την εκτίμησή σας;
Νομίζω πως από μόνα τους τα γεγονότα μας κάνουν να είμαστε αισιόδοξοι. Ενώ άλλα χωριά, πολύ μεγαλύτερα από μας πριν μερικά χρόνια έφτασαν να έχουν πολύ λίγα παιδιά στο σχολείο ή και καθόλου, στο Σίγρι τα πράγματα είναι διαφορετικά. Υπάρχει κόσμος και νομίζω πως τουλάχιστον δεν θα υπάρξει μείωση πληθυσμού. Υπάρχουν ασχολίες, ναυτικοί, ψαράδες, κτηνοτρόφοι καθώς και ο τουρισμός, που οι κάτοικοι δεν έχουν βιοποριστικό τουλάχιστον λόγο να φύγουν. Θα έλεγα πως είμαι σίγουρος πως δεν θα μειωθεί ο πληθυσμός του Σιγρίου.
Θα θέλατε να μας πείτε τη γνώμη σας για τον σχεδιαζόμενο «Καποδίστρια 2», που προβλέπει να γίνει ένας υπερ-Δήμος, όπου εκτός από τον Δήμο Ερεσού-Αντίσσης θα συνυπάρχουν και οι Δήμοι Καλλονής, Πέτρας και Μηθύμνης με έδρα την Καλλονή;
Είμαι κάθετα αντίθετος! Όπως είμαστε τώρα και δεν μπορούμε να κάνουμε αυτά που πρέπει να γίνουν, αν γίνουν οι νέες συνενώσεις, δεν θα μας ξέρει κανένας! Με την πείρα που έχω αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια, μπορώ να πω χωρίς κανένα φόβο πως είμαι αντίθετος και με τον πρώτο Καποδίστρια. Δεν αμφιβάλλω καθόλου πως αν ήμασταν Κοινότητα, θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει περισσότερα. Πολλά περισσότερα που δεν μπορούμε να κάνουμε σήμερα. Και τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα αν γίνουν ακόμα μεγαλύτεροι Δήμοι – εκτός αν δώσουν αρμοδιότητες στα Τοπικά Συμβούλια και τις ανάλογες χρηματοδοτήσεις για να τις υλοποιούν, όποιοι εκλεγούν.
Θέλω να πω πως όλοι πρέπει να βοηθήσουμε, για το καλό του χωριού. Οι αντιπαλότητες πρέπει να τελειώνουν με τις εκλογές κι ο καθένας πρέπει να έχει το θάρρος να επικροτεί την καλή προσπάθεια και να επισημαίνει τα προβλήματα. Σ’ έναν μικρό τόπο σαν τον δικό μας, δεν υπάρχουν περιθώρια για αντεκδικήσεις. Αν τα καταφέρουμε αυτό, αν λειτουργούμε όλοι μαζί, θα ήμασταν αλλιώς, τόσο εμείς μέσα στο χωριό, όσο και στον κάθε Δήμο που ανήκουμε.

Δημιουργήθηκε Θεατρική Ομάδα


Από τις πρώτες δράσεις που βρίσκουν εφαρμογή στον “Θεοφάνη” είναι η δημιουργία θεατρικής ομάδας στο Σίγρι.

Το όνομα, μάλιστα, που προκρίθηκε είναι “Θάλασσα”, - Θεατρική Ομάδα του Μορφωτικού, Αθλητικού, Εκπολιτιστικού Ομίλου Σιγρίου “Θεοφάνης της Σιγριανής”.

Η συμμετοχή στην ομάδα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική, αφού πολλοί νέοι (κυρίως), αλλά και μεγαλύτεροι εκδήλωσαν ενδιαφέρον και ήδη ξεκίνησαν οι αναγνώσεις των ρόλων που διανεμήθηκαν.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, παράσταση πρέπει να περιμένουμε γύρω στις Απόκριες

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον Σύλλογο “Θεοφάνης της Σιγριανής”

Νέο, ανανεωμένο και... ορεξάτο, ανέλαβε τα καθήκοντά του το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού, Αθλητικού, Εκπολιτιστικού Ομίλου Σιγρίου “Θεοφάνης της Σιγριανής”, μετά τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, 9 Νοεμβρίου 2008 στην Κοινοτική αίθουσα απέναντι από το Μουσείο.
Στις εκλογές αυτές ψήφισαν 41 μέλη και στην καταμέτρηση των ψήφων έλαβαν για το Διοικητικό Συμβούλιο:
Α. Χιώτης 33,
Ι. Τσίκνας 28,
Α. Γεωργίου 25,
Π. Καϊμης 18,
Α. Τσιπούρα 17,
Π. Τσίκνας 13 και
Μ. Ράλλη 11.
Για την Εξελεγκτική Επιτροπή έλαβαν:
Ε. Παπαδοπούλου 23,
Γ. Τσακάλογλου 21 και
Ε. Κανιγιάννη 20.
Στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, εκτός από την ομόφωνη συγκρότηση του, τα μέλη του συμφώνησαν στην ανάγκη συλλογικότητας, ευθύνης και αποτελεσματικότητας που πρέπει να διέπει τη λειτουργία του Σωματείου, καθώς και την ανάγκη για απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά. Επίσης, έθεσαν τους όρους για τη σωστή του λειτουργία, με συχνή σύγκλιση του Δ.Σ. και τακτική σύγκιση της Γενικής Συνέλευσης, την επικοινωνία με τους φίλους - μέλη και τον ρόλο της Εξελεγκτικής Επιτροπής.
Συμφωνήθηκαν επίσης οι προτεραιότητες τις οποίες πρέπει να προωθήσει το νέο Δ.Σ. και αυτές είναι:
1. Κατάθεση φορολογικής δήλωσης – φορολογική ενημερότητα
2. Διεκδίκηση επιχορηγήσεων από Δήμο – Νομαρχία – Υπουργείο Αιγαίου
3. Καταγραφή κινητής περιουσίας Ομίλου – γραπτές συμφωνίες για τη χρήση των αιθουσών
4. Λειτουργία Λαογραφικού Μουσείου
5. Δημιουργία βιβλιοθήκης
6. Αξιοποίηση κοινοτικής Αίθουσας έναντι Μουσείου. Αδειοδότηση - ηλεκτροδότηση
7. Δημιουργία θεατρικής ομάδας - οργάνωση άλλων καλλιτεχνικών ομάδων
8. Απεμπλοκή από τους τηλεοπτικούς αναμεταδότες
9. Προγραμματισμός εκδηλώσεων έτους• Του Αγίου Νικολάου• Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά• Θεοφάνια• Αγίου Βαλεντίνου• Απόκριες – Καθαρά Δευτέρα• Πάσχα• Πρωτομαγιά• Του Αγίου Πνεύματος• Κλύδωνας• Καλοκαιρινές εκδηλώσεις• 28η Οκτωβρίου• 25η Μαρτίου• Διεθνές έτος Αστρονομίας• Άλλες αφορμές• Επέτειος Μικρασιατικής Καταστροφής
10. Ενημερώσεις – ομιλίες για ιατρικά, κτηνοτροφικά, τουριστικά και άλλα θέματα από ειδικούς
11. Καταγραφή και Διάσωση εθίμων Σιγρίου
12. Έκδοση ημερολογίου – άλλες εκδόσεις
13. Έκδοση διαφημιστικού φυλλαδίου Σιγρίου
14. Συνεργασία με Δήμο – Δημοτικό Διαμέρισμα για ευπρεπισμό του χωριού και άλλα θέματα. Συνάντηση με Δήμαρχο και Πρόεδρο Τοπικού Διαμερίσματος
15. Παρέμβαση για Καποδίστρια ΙΙ – νέες συνενώσεις
16. Παρεμβάσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν το Σίγρι (δρόμος, λιμάνι, ακτοπλοΐα, Κάστρο κλπ) προς όλους τους αρμόδιους φορείς
17. Οργάνωση εκστρατείας καθαριότητας στο Σίγρι την άνοιξη
18. Πρόταση ονοματοδοσίας οδών στο Σίγρι – τοποθέτηση οδοσήμανσης
19. Συνεργασία με τους άλλους Συλλόγους και Φορείς• Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους • Σύλλογο Σιγριανών Αττικής• Δημοτικό Σχολείο Σιγρίου• Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων Ν.Δ.Σ. Σιγρίου• Αλιευτικό Σύλλογο Σιγρίου• Λιμεναρχείο Σιγρίου.
Διοικητικό Συμβούλιο
Πρόεδρος: Ιωάννης Τσίκνας
Αντιπρόεδρος: Παύλος Β. Τσίκνας
Γραμματέας: Αντώνης Χιώτης
Ταμίας: Αντώνης Ι. Γεωργίου
Μέλη: Αποστόλης Ιωσηφέλλης (έφορος υλικού),
Παναγιώτης Καϊμης,
Αργυρώ Τσιπούρα
Εξελεγκτική Επιτροπή
Ευτυχία Παπαδοπούλου
Γεωργία Τσακάλογλου
Ελένη Κανιγιάννη