Τα χουχλίδια “τα βγάζουμε” με μια μεγαλούτσικη βελόνα: σπρώχνουμε το σκληρό κίτρινο (το “μάτι” του χουχλιδιού) που υπάρχει στην αρχή, καρφώνουμε με τη βελόνα το κρέας τους και το τραβάμε προς τα έξω γυρίζοντάς το κατά τη φορά που έχει το κοχύλι.
Οι καυκαλίθρες πάλι, είναι χορταρικά του χειμώνα και της άνοιξης. Γίνονται ωραιότατο τουρσί και κεφτέδες και χορτόπιτα.
Υλικά:
- Χουχλίδια (ας πούμε, ένα κιλό ή περισσότερα),
- καυκαλίθρες (ας πούμε, ένα μεγάλο ματσάκι),
- ψωμί μπαγιάτικο (όσο πιο μπαγιάτικο, τόσο καλύτερα) έξι έως δέκα φέτες ή όσο χωράει η κοιλιά σας,
- ένα κρεμμύδι μεγάλο,
- λάδι,
- αλάτι.
Κόβετε ψιλοκομμένο ένα κρεμύδι μεγάλο. Βάζετε στο τηγάνι λάδι να κάψει, ρίχνετε το κρεμύδι να το σωτάρετε να ξανθύνει. Ρίχνετε την καυκαλίθρα, την ανακατεύετε με το κρεμύδι και την αφήνετε στο τηγάνι λίγο, να μαραθεί. Αυτό είναι η σύβραση. Μόλις ετοιμαστεί, την ρίχνετε στο ζουμί στο οποίο βράσατε τα χουχλίδια.
Έχετε κομμένες φέτες ψωμί μπαγιάτικο. Στο ζουμί από τα χουχλίδια που έχετε κρατήσει βουτάτε τις φέτες μία μία και τις βάζετε στην πιατέλα. Ό,τι ζουμί περισσέψει, το ρίχνετε πάνω από τις φέτες και βγάζοντας του χουχλίδια, τρώμε και ψωμί μουλιασμένο.
Καλή σας όρεξη
Τη συνταγή μας έδωσε η Βενετία Ελ. Ιωαννίδη, την οποία και ευχαριστούμε θερμά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου