«Υπάρχει ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί», δηλώνει ο Κ. Μουτζούρης, προγραμματίζοντας επιτόπια τεχνική σύσκεψη. Ανάστατο το Σίγρι και οι ψαράδες για το αλιευτικό καταφύγιο:
«Δε θα αφήσουμε να μας διώξουν…»
Τεχνική σύσκεψη επί τόπου στο λιμάνι Σιγρίου προγραμμάτισε για τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Κώστας Μουτζούρης, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί άμεσα το ζήτημα που έχει προκύψει με το αλιευτικό καταφύγιο της περιοχής, το οποίο και στην πράξη καταργείται με το έργο του νέου λιμανιού. Ήδη όμως οι ψαράδες της περιοχής, όπως και ο πρόεδρος του Σιγρίου, έχουν εντόνως θορυβηθεί και δηλώνουν πως αν δε βρεθεί ασφαλής λύση για τα ψαροκάικα, δε θα επιτρέψουν να προχωρήσει το έργο του λιμανιού. «Δε θα αφήσουμε να μας πετάξουν απ’ έξω, γιατί έτσι μας διώχνουν απ’ τον τόπο μας», δηλώνουν προειδοποιώντας για δυναμικές κινητοποιήσεις, «με τα σκάφη μπροστά».
Σε ρεπορτάζ τού «Ε» την προηγούμενη Παρασκευή, δημοσιεύαμε την πληροφορία, που επιβεβαίωνε και ο υπεύθυνος της «Εγνατία Α.Ε.», ότι με το υπό ένταξη έργο του λιμανιού Σιγρίου, θα καθαιρεθεί το υφιστάμενο αλιευτικό καταφύγιο και δεν προβλέπεται, τουλάχιστον άμεσα, να ξεκινά η κατασκευή νέου. Οπότε και τα ψαροκάικα θα ελλιμενίζονται για κάποια χρόνια - άγνωστο πόσα - στο λιμάνι, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ασφάλειά τους απέναντι στους ισχυρούς ανέμους που δέρνουν την περιοχή.
Σε συνέχεια του δημοσιεύματος, ο κ. Μουτζούρης ως λιμενολόγος και κατ’ εξοχήν ειδικός για να κρίνει τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, ζήτησε τον φάκελο και τον εξέτασε.
«Υπάρχει θέμα…»
Χθες, έχοντας ολοκληρώσει την εξέταση, ο πρώην πρύτανης του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και διευθυντής του μοναδικού Εργαστηρίου Λιμενικών Έργων στη χώρα, ανέφερε: "Δημιουργείται πρόβλημα, γιατί με την καθαίρεση του αλιευτικού καταφυγίου για να γίνει το λιμάνι, δεν μένει χώρος για τα ψαροκάικα. Για αυτό και σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, επικοινώνησα ήδη με το γενικό διευθυντή Υποδομών, το Γιώργο Σπανέλλη, θα πάμε επί τόπου στο Σίγρι στις 5 Νοεμβρίου για να δούμε τι μπορεί να γίνει, ώστε να διασωθεί μέρος του υφιστάμενου αλιευτικού καταφυγίου, ικανό να εξυπηρετήσει τις βάρκες και τα αλιευτικά σκάφη.»
Ο κ. Μουτζούρης ανέφερε ότι επείγει όλα να ρυθμιστούν πριν την υποβολή του τεχνικού δελτίου απ’ την «Εγνατία Α.Ε.» για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, ενώ χαρακτήρισε ως ευτύχημα το γεγονός ότι όλες οι αδειοδοτήσεις που έως τώρα έχουν δοθεί για τη χερσαία ζώνη και γενικά για την περιοχή του λιμένα, περιλαμβάνουν και την πρόβλεψη για την κατασκευή νέου αλιευτικού καταφυγίου, το οποίο θα διαχωρίζεται απ’ το νέο λιμάνι με ένα χώρο πρασίνου. Οπότε, όταν υπάρξει δυνατότητα ένταξης και του αλιευτικού καταφυγίου, δε θα απαιτηθεί η ίδια χρονοβόρα διαδικασία των αδειοδοτήσεων.
Ο γενικός γραμματέας απέφυγε να δηλώσει αισιόδοξος ή απαισιόδοξος για τα περιθώρια άμεσης επίλυσης του προβλήματος, τονίζοντας ότι «απ’ την πλευρά του θα γίνει το παν ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα και να μη μείνει το Σίγρι χωρίς υποδομή για τα αλιευτικά σκάφη» και πως ελπίζει «να τα καταφέρουν».
Για το ζήτημα, σχετικά με την κατασκευή του λιμένα Σιγρίου Λέσβου. ο Βουλευτής Λέσβου της ΝΔ, Παύλος Βογιατζής, απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον Πρόεδρο Δ.Σ. της «ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΣ Α.Ε.», κ. Ιωάννη Τσακλίδη, ην οποία κοινοποίησε επίσης στον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Κωστή Μουσουρούλη, τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κ. Αθανάσιο Γιακαλή, και τον Πρόεδρο της Λιμενικής Επιτροπής Λέσβου, κ. Κωνσταντίνο Κορδώνη.
«Κουβαλάγαμε πέτρες με τα αγροτικά για να κάνουμε ασφαλές το καταφύγιο»...
Το Σίγρι ζει απ’ τη θάλασσα
Συνολικά 70 επαγγελματίες ψαράδες δραστηριοποιούνται στο Σίγρι το καλοκαίρι, ενώ μειώνονται στους 20, στους πιο νεαρής ηλικίας, το χειμώνα. Όλοι αυτοί, όπως και οι ερασιτέχνες αλιείς που φτάνουν τους 200 απ’ την ευρύτερη περιοχή, ελλιμενίζουν τις βάρκες και τα σκάφη τους στο υφιστάμενο αλιευτικό καταφύγιο.
«Όλοι εμείς οι ψαράδες, το Σίγρι, ζει απ’ τη θάλασσα» ανέφερε χθες μιλώντας στο «Ε» ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων Σιγρίου, Θανάσης Μανώλογλου, που είχε ενημερωθεί απ’ τον περιφερειακό σύμβουλο Θεόδωρο Βαλσαμίδη και με τη σειρά του είχε ενημερώσει και πολλούς συναδέλφους του.
Απ’ το δημοσίευμα του «Ε», αλλά και απ’ τον κ. Μανώλογλου, πληροφορήθηκε και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σιγρίου, Παύλος Τσίκνας, τι προβλέπεται για το αλιευτικό καταφύγιο. Ο κ. Τσίκνας, που σήμερα θα επιδιώξει συνάντηση με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, Κώστα Κορδώνη, ζητώντας και τη βοήθειά του στο όλο θέμα, ανέφερε: «Μόνο και μόνο στην προοπτική να μείνουμε χωρίς αλιευτικό καταφύγιο έστω και για μια μέρα, μας έχει πιάσει απελπισία. Το μόνο βέβαιο είναι πως δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια, αλλά θα αντιδράσουμε αν δεν υπάρξει μέριμνα για τους ψαράδες, για τον τόπο μας. Είμαστε πραγματικά εξαγριωμένοι.»
Τα σκάφη μπροστά
Ο κ. Μανώλογλου ανέφερε ότι το υφιστάμενο καταφύγιο σε μεγάλο μέρος του έχει γίνει και βελτιωθεί απ’ τους άμεσα ενδιαφερόμενους για την ασφάλεια των σκαφών, τους ψαράδες. «Τα πιο πολλά στο λιμάνι τα έφτιαξε ο Σύλλογός μας. Ρίξαμε τσιμέντα, κουβαλάγαμε πέτρες με τα αγροτικά για να κάνουμε ασφαλές το καταφύγιο και τώρα κανείς δεν μπορεί να έρθει και να μας πετάξει απ’ έξω, γιατί βγάζοντας τα σκάφη απ’ το καταφύγιο, θα είναι σα να μας διώχνουν απ’ το Σίγρι.»
Ο ίδιος προσέθεσε πως οι ψαράδες είναι σύσσωμοι στην αντίθεσή τους στην καθαίρεση του αλιευτικού καταφυγίου και τόνισε: «Δεν έχουμε άλλη επιλογή απ’ το να βάλουμε τα σκάφη μπροστά και να εμποδίσουμε να μας καταστρέψουν το καταφύγιο. Αν δεν έχουμε πού να αράξουμε τα σκάφη μας, θα φύγουμε. Δεν είμαστε τρελοί να αφήσουμε τις περιουσίες μας, τα καΐκιά μας, στο μάτι του καιρού εκτεθειμένα.»
ρεπορτάζ από την εφημερίδα "Εμπρός"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου