Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Αγιασμός για το νέο Τοπικό Συμβούλιο Σιγρίου

Στην αίθουσα του6 Πολιτιστικού Συλλόγου "Θεοφάνης Σιγριανής", το απόγευμα της Δευτέρας, 8 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε αγιασμός για το νέο Τοπικό Συμβούλιο Σιγρίου. Χοροστάτησε ο αιδ. εφημέριος Σιγρίου π. Μιχαήλ. Παρών και ο νέος Αντιδήμαρχος Ερεσού-Αντίσσης, Μιχάλης Ρούσσης. Να θυμίσουμε πως το νέο Τοπικό Συμβούλιο αποτελείται από τον Χρήστο Λεοντή (Πρόεδρο), Μιχάλη Αξιώτη και Κώστα Τσίκνα.
Τον αγιασμό τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί κάτοικοι του χωριού μας.
Ο νέος Πρόεδρος σημείωσε πως υπάρχουν πράγματα που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε μόνοι μας, και άλλα για τα οποία χρειάζεται να επέμβει ο Δήμος. Ζήτησε "προτάσεις, ιδέες ,αγάπη, αλληλεγγύη, ομοψυχία" από τους σιγριανούς, ευχόμενος "υγεία σε όλους, προσωπική ευτυχία  και όλοι μαζί για το  κοινό καλό".
Ο Αντιδήμαρχος μετέφερε τις ευχές του Δημάρχου Σπύρου Γαληνού και σημείωσε πως υπάρχουν πολλά τα οποία πρέπει να γίνουν, αν και ο Δήμος έχει ελλείψεις τόσο σε προσωπικό, όσο και σε μέσα. Τόνισε όμως πως θα σταθεί αρωγός σε κάθε πρόταση που θα προκύπτει μετά από δημόσια διαβούλευση.
Στη συνέχεια υπήρξαν παρεμβάσεις από τους πολίτες, οι οποίοι έθεσαν κάποια θέματα και προβλήματα του χωριού, όπως τα σκουπίδια, η γενική καθαριότητα, η ανάπτυξη, οι μονοδρομήσεις κλπ.
Η ομιλία του νέου Προέδρου είχε ως εξής:

"Σας καλωσορίζουμε στη συγκέντρωση αυτή ,την πρώτη της νέας τοπικής κοινοτικής αρχής.
Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά σήμερα διότι τριάντα οκτώ χρόνια μετά το 1976 έρχομαι να υπηρετήσω  εκ νέου την ιδιαίτερή μου Πατρίδα τότε ως νέος εκπαιδευτικός και σήμερα ώριμος πλέον μέσα από την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση.   
Δεν θα ειπωθούν μεγάλα λόγια, ούτε πολλά θα, όπως στο  Μαυρογιαλούρο.
Εδώ θα πούμε τι μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας και για πια θα ζητήσουμε τη βοήθεια του κεντρικού δήμου ή άλλων φορέων.  
Πρώτα απ΄ ολα και πάνω απ΄ όλα μπορούμε να είμαστε όλοι μαζί  και πρέπει να ΄μαστε, διότι όλοι αγαπάμε αυτόν τον τόπο. Και όλοι θέλουμε να προσφέρουμε όσο και ότι μπορούμε περισσότερο.
Τοπική αυτοδιοίκηση φορείς σύλλογοι ο καθένας από κει που είναι ταγμένος μέσα  σε πνεύμα ομόνοιας και συνεργασίας.
Να είμαστε περισσότερο αυστηροί με τον εαυτό μας  σε ότι έχει σχέση με τα κοινά παρά με τους άλλους. Πρώτα υποχωρήσεις και μετά απαιτήσεις, άλλωστε δημοκρατία  σημαίνει περισσότερες υποχρεώσεις παρά δικαιώματα αφού τα δικαιώματά του καθενός  φτάνουν έως εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα του άλλου.
Δεν πρέπει να μας αγγίξει  ο στίχος του ποιητή «Αν μισούνται ανάμεσό τους, δεν τους πρέπει η λευτεριά».
Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί και εγώ προσωπικά δεν θα στηρίξω πολιτικές και πολιτικούς. Ό,τι κάνουμε θα το κάνουμε για το χωριό μας. Από τίτλους και θέσεις, δόξα τω θεώ, έχω ικανοποιήσει την ανθρώπινη φιλοδοξία μου.
Τι μπορούμε λοιπόν.
·         Mπορούμε να έχουμε το χωριό μας καθαρό, φροντίζοντας τους χώρους μπροστά από τα σπίτια μας , φροντίζοντας τα οικόπεδά μας, τα σπίτια τα κληρονομικά μας που είναι ερειπωμένα, αν είναι αδύνατον να συντηρηθούν , τότε ας κατεδαφιστούν εντελώς για να αποφύγουμε και την αστική ευθύνη σε περίπτωση τραυματισμού κάποιου από την κατάρρευσή του. Όπως  ενδεικτικά ας αναφέρω το κτίριο μέσα στην αγορά και δίπλα στον  παλιό φούρνο.
·         Τα σκουπίδια να τα ρίχνουμε στους κάδους που υπάρχουν ακόμη και στις εξοχές και όχι στη διπλανή αυλή , στους ποταμούς στις βρύσες του Παλιοχωριού, ή στους μικρούς κάδους οι οποίοι είναι για μικροαντικείμενα ,κατά μήκος του κεντρικού δρόμου προς την πλαζ .Η αποκομιδή τους τρεις φορές την εβδομάδα νομίζω μας καλύπτει απόλυτα κατά το καλοκαίρι ,αν μας παραχωρηθούν  και άλλοι κάδοι.
·         Να κόβουμε τα κλαδιά των δένδρων και τα ρουμάνια των χωραφιών μας που κλείνουν τους αγροτικούς δρόμους.
·         Το λιμάνι μας η θάλασσά μας γενικά, να μην δέχονται   απορρίμματα, από στεριά και ιδιαίτερα από θάλασσα, μια και η μόλυνση  από τα απόβλητα του χωριού δεν υπάρχει, χάρη στο βιολογικό, υποδομή την οποία λίγα χωριά έχουν πανελλαδικά.
·         Μπορούν, όσοι έχουν άμεση σχέση με τον τουρισμό,  να φροντίζουν τον κεντρικό άξονα  από το ξύλινο σκαλάκι μέχρι και την πλαζ κλαδεύοντας τα δένδρα  κόβοντας τα χόρτα και γενικά περιποιούμενοι τη διαδρομή, βιτρίνα του χωριού μας..
·         Τα σκουπίδια δεν πέφτουν από τον ουρανό δικά μας είναι αλλά κανείς δεν τα θέλει όχι μόνο μέσα στο σπίτι του ούτε στη γειτονιά του.
·         Να  συντηρηθούν οι βρύσες που υπάρχουν σε τέσσερα σημεία
·         Μπορούμε επίσης, ίσως και το σπουδαιότερο, να διασφαλίσουμε το πολυτιμότερο αγαθό το νερό.
 δηλαδή:
Με το να μην το κατασπαταλούμε, να βάλουμε όλοι τα ρολόγια μας, να μην το παίρνουμε λαθραία.  Τα ρολόγια να είναι σε μέρος ώστε να έχουν πρόσβαση  οι υπάλληλοι του δήμου για την καταμέτρηση, Να βρίσκονται στη σωστή θέση, κοντά, όπως ο κανονισμός ορίζει, στο δίκτυο και όχι μετά από χιλιόμετρα έξω από το δικό μας χώρο σπίτι  ή χωράφι.  Να έχει η παροχή μας τη σωστή διατομή. Οι κήποι μας ,να είναι για οικογενειακή παραγωγή και όχι για εμπόριο.  Και φυσικά να   μην ποτίζονται με το πόσιμο νερό στρέμματα με πατάτες .
Το νερό είναι αγαθό που δεν υπάρχει  και πρέπει να μην ξεχνάμε ότι θα το χρειάζονται και οι γενιές που θα έλθουν. Δεν μπορώ να πω έχω χρήματα πληρώνω και το έχω να τρέχει στη θάλασσα αντικαθιστώντας τη σκούπα με το πιεστικό του λάστιχου για το πλύσιμο όχι μόνο της αυλής αλλά  και του δρόμου .
Ας έχω όσες γεωτρήσεις θέλω αν δεν το διαχειρίζομαι σωστά, νερό δεν θα έχω.
Ας μη ξεχνά κανείς το νερό του Παλιοχωριού στέκει εκεί εκατονταετίες, γιατί είναι πηγαίο, ενώ των γεωτρήσεων που μαζεύτηκε εκεί σε εκατομμύρια ίσως χρόνια τελειώνει σε δεκαετίες όπως της φανερωμένης που αρμυρίζει στο τέλος του καλοκαιριού και παραπονιόμαστε όλοι   και το λέω βέβαια για το νερό της Καλλιρώς μην το σπαταλούμε! και τα εγγόνια μας θα θέλουν να έλθουν στο Σίγρι και να  ποτίσουν το δεντράκι που φύτεψε ο παππούς.    
Η καθημερινότητα λοιπόν είναι στα χέρια όλων από τα παιδιά μας  έως εμάς τους γονείς και τους παππούδες . Πρέπει βέβαια να παραδεχτούμε όλοι ότι είμαστε μια κοινότητα, χάρη στους προηγούμενους κοινοτάρχες με πολύ καλές παροχές-υποδομές όπως η ύδρευση η αποχέτευση, άρδευση αγροτική οδοποιία.
 Μπορεί ο κάθε καταστηματάρχης να σέβεται την εικόνα των δημοτικών  χώρων και να καταλαμβάνει αυτόν για τον οποίο πληρώνει τέλη.

Υπάρχουν βέβαια και έργα για τα οποία χρειάζονται χρήματα και υπηρεσίες από το δήμο και όχι μόνο.
·         Έχουμε την ανάγκη των υπηρεσιών του δήμου για την αποκομιδή των απορριμμάτων
·         Την ανακύκλωση η οποία αν εφαρμοστεί και πιστεύω ότι θα λειτουργήσει και στο Σίγρι τότε θα μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών κατά 60ο/ο αλλά  για αυτή θα μιλήσουμε  αναλυτικά όταν έλθει η ώρα.
·         Τη συντήρηση των δικτύων ύδρευσης ,άρδευσης ,αποχέτευσης  δημοτικού φωτισμού και αγροτικής οδοποιίας.
·         Τη  Μονοδρόμηση του άξονα πλατεία- πλαζ και πεζοδρόμησή του κάποιες ώρες της μέρας, τους καλοκαιρινούς μήνες.
·         Την αναστήλωση, του δεύτερου αξιοθέατου του χωριού μας, του κάστρου μας και ειδικά για αυτό χρειάζεται να συμπράξουν  πολλοί φορείς  και αγώνας μεγάλος.
·         Να έχουμε γραμματειακή υποστήριξη όπως είχαμε μέχρι τώρα από ύπαρξης   τότε κοινότητας Σιγρίου. Είμαστε μακριά αλλά όχι να ‘μαστε και απομονωμένοι. Είμαστε λίγοι αλλά προσφέρουμε πολλά στο δημοτικό κορβανά και δικαιούμαστε πολλά περισσότερα από όσα μας παρέχονται πιστεύω. 
    Αγαπητοί, Όλοι έχουν χρέος να ασχολούνται με τα κοινά ο καθένας με τον τρόπο του. οι νέοι μας πρώτα από όλους. Αυτοί πρέπει να έχουν τις ιδέες τα οράματα. Να τους θυμίσω «όποιος δεν ασχολείται με τα κοινά είναι όχι μόνο άχρηστος αλλά και επικίνδυνος» 
Θα μας δίνεται η ευκαιρία μέσα από συγκεντρώσεις να κάνει ο καθένας την τοποθέτησή του σε ζητήματα που χρειάζεται η συναίνεση  διότι αυτό επιτάσσει η δημοκρατία από τη μια  και από την άλλη δεν θα δίνετε η ευκαιρία στους κακοπροαίρετους  να επιδίδονται σε στείρα  και κακόβουλη κριτική εκ των υστέρων.
   Φίλες –φίλοι συγχωριανοί και φίλοι του χωριού καταθέσαμε μερικά , για άλλους αυτονόητα για άλλους ωραία για άλλους εφικτά για άλλους ανέφικτα, από αυτά που θα προσπαθήσουμε να γίνουν.
Το χωριό δεν είναι θέμα που αφορά την εκάστοτε τοπική κοινότητα ως συμβούλιο, αλλά είναι ευθύνη όλων μας.  Βέβαια οι εκλεγμένοι έχουν την ευθύνη και την υποχρέωση να ικανοποιούν στο μέτρο του εφικτού τις  ανάγκες και να υλοποιούν  τις προτάσεις της κοινότητας.
Σταθείτε όλοι δίπλα στο συμβούλιο με προτάσεις, ιδέες ,αγάπη, αλληλεγγύη, ομοψυχία δώστε μας κουράγιο .
 Είναι εύκολο, ίσως όχι, αλλά πρέπει, για το χωριό.  
Σας ευχαριστούμε που μας τιμήσατε απόψε και πιστεύοντας πως  όλοι οι Σιγριανοί  μαζί, μπορούμε να πετύχουμε, στο τέλος της πενταετίας, θεού θέλοντος,   θα θέλαμε να νοιώθουμε ότι πετύχαμε αρκετά, τουλάχιστον ισάξια όσων έκαναν οι προκάτοχοί μας, και όχι ότι ήταν για το χωριό μας χαμένα χρόνια.
Σας ευχαριστούμε
Υγεία σε όλους, προσωπική ευτυχία  και όλοι μαζί για το  κοινό καλό.
Σας ευχαριστούμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου