Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Η εξέλιξη στο έργο του λιμανιού

Ευτυχώς, τα έργα για το νέο λιμάνι του Σιγρίου προχωρούν κανονικά.
Το έργο άρχισε πια να δείχνει το μέγεθός του.
Για την εξέλιξή του, ας παρακολουθήσουμε το νέο βίντεο του Jeff, ο οποίος με συνεχείς αναρτήσεις του στο YouTube παρακολουθεί το έργο βήμα-βήμα.
Δείτε το βίντεο εδώ.

Πότε θα ακούσει "του κουφού η πόρτα";

Επιστολή για τον δρόμο από την Περιφέρεια στο Υπουργείο Υποδομών

Νέα επιστολή στον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γεώργιο Δέδε, έστειλε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δια του Αντιπεριφερειάρχη Θεόδωρου Βαλσαμίδη για το σταματημένο έργο του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου.
Στην επιστολή τονίζεται η άσχημη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο "εγχειρισμένος" δρόμος και η ανάγκη να ξεκινήσουν και πάλι τα έργα.
Όπως ξέρουμε, το έργο έχει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο σταματήσει. Ακούσαμε για αλλαγή εργολήπτριας εταιρείας, μετά ακούσαμε ότι θα επανέλθει ο "Τοξότης" και γενικώς, ακούμε διάφορα - αλλά ως τώρα δεν ακούσαμε και δεν είδαμε τα μηχανήματα να δουλεύουν και ο δρόμος να κατασκευάζεται. Τα προβλήματα που υπάρχουν στην εργολαβία του δρόμου αυτού, φαίνεται να είναι πολλά και αξεπέραστα.
Αλλά, κάποτε υπήρξε το παράδειγμα του Γόρδιου Δεσμού...
"Του κουφού  η πόρτα", πότε θα ανοίξει;
Η επιστολή έχει ως εξής:


Θέμα: Επανέναρξη εργασιών στο νέο οδικό άξονα Καλλονής – Σιγρίου 

Αξιότιμε κ. Γενικέ,



            Επανερχόμαστε για ακόμη μια φορά στα προβλήματα στο έργο της κατασκευής του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, σε συνέχεια και των ανωτέρω σχετικών εγγράφων μας προς το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα το σημαντικό αυτό έργο για το νησί της Λέσβου παραμένει ημιτελές, εγκαταλελειμμένο και ανενεργό εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καθημερινά σοβαροί κίνδυνοι για την οδική ασφάλεια. 

Πιο συγκεκριμένα θέτουμε και πάλι υπόψη σας τα εξής ζητήματα: 

  1. Στα οδικά τμήματα στα οποία έχουν μείνει ημιτελείς οι εργασίες, καθώς και σε τμήματα στα οποία δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οι εργασίες βελτίωσης, έχουν παρουσιαστεί σοβαρά προβλήματα τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, καθώς δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για την οδική ασφάλεια, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε τους κινδύνους που δημιουργούνται από καταπτώσεις στο τμήμα από διασταύρωση Ανεμώτιας έως το Σκαλοχώρι, στην οδό Παράκαμψης του Σκαλοχωρίου και στο τμήμα από διακλάδωση Σιγρίου έως Σίγρι. Επισημαίνουμε επίσης την ανάγκη να ελεγχθεί άμεσα η σήμανση στα τμήματα του οδικού δικτύου που έχουν παραμείνει ημιτελείς οι εργασίες, ενώ θα πρέπει να υλοποιηθούν και εργασίες διαγράμμισης έστω και προσωρινά σε τμήματα εντός της υφιστάμενης εργολαβίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής κυκλοφορία των οχημάτων.

  1. Σε οδικά τμήματα, όπως για παράδειγμα η Παράκαμψη Σκαλοχωρίου και το τμήμα της οδού προς το Σίγρι που έχουν ήδη κατασκευαστεί και βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης, παρατηρούνται σοβαρότατα προβλήματα, τα οποία είτε οφείλονται σε αστοχίες της κατασκευής, είτε οφείλονται σε αστοχίες της μελέτης. Δεδομένου ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει αναλάβει εγγράφως την ευθύνη για τη συντήρηση του έργου μετά την ολοκλήρωση του και προκειμένου να διασφαλιστεί η αρτιότητα και λειτουργικότητα του έργου που θα μας παραδοθεί, θα έπρεπε να υπάρχει συνεχής συνεργασία της Υπηρεσίας σας με την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Επισημαίνουμε δε, ότι μέχρι σήμερα και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας δεν υπάρχει απολύτως καμία συνεργασία μεταξύ των δύο Υπηρεσιών.

κ. Γενικέ,

          Η κατασκευή του εν λόγω οδικού άξονα αποτελεί ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο για το νησί της Λέσβου, σε συνδυασμό μάλιστα και με το έργο της κατασκευής του νέου λιμένα Σιγρίου που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Σήμερα όμως και μετά από 6 χρόνια περίπου από την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του έργου, οι εργασίες που έχουν υλοποιηθεί είναι δυστυχώς ελάχιστες παρότι υπεγράφη και η 1η Συμπληρωματική Σύμβαση του έργου ποσού 12,8 εκ. ευρώ. Τα προβλήματα αυξάνονται καθημερινά και υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια και  αγανάκτηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο. Ενδεικτικά σας επισυνάπτουμε την ανοιχτή επιστολή του κ. Αντώνη Χιώτη, κατοίκου του Σιγρίου.

          Με βάση τα παραπάνω και λόγω της σοβαρότητας του θέματος ζητούμε να επιληφθείτε προσωπικά για την άμεση επανέναρξη των εργασιών και την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί. 

          Παρακαλούμε επίσης να μας ενημερώσετε για το νέο ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου και παραμένουμε στη διάθεση σας για κάθε περαιτέρω συνεργασία.

Με τιμή

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου

Πολύ μεγάλη είναι η ιστορία του δρόμου Σιγρίου Καλλονής, του οδικού άξονα της Δυτικής Λέσβου: εξαγγέλθηκε προ τριακονταετίας, σχεδιάστηκε αρκετά αργότερα, δημοπρατήθηκε πριν από έξι χρόνια και ξεκίνησε πριν από πέντε. Έκτοτε, φτιάχτηκαν λίγα χιλιόμετρα, κατόπιν  βάλτωσε, οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, έγινε γνωστό ότι αντικαταστάθηκε η εργολάβος εταιρεία και ανέλαβε άλλη, αλλά…  
…Αλλά το έργο εδώ και ένα χρόνο είναι σταματημένο. Το έργο είναι ΝΕΚΡΟ!
Κι αντί να φτιάχνεται για να παραδοθεί στην κυκλοφορία ένας δρόμος σύγχρονος, που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες και να πληροί τις προδιαγραφές του αιώνα μας, παράλληλα με την ολοκλήρωση του νέου Λιμένα Σιγρίου, ο δρόμος προς το Σίγρι είναι ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟΣ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ! Πολλά σημεία του υπό κατασκευή δρόμου είναι σε άθλια κατάσταση, χωρίς άσφαλτο, με πολλές λακκούβες και νεροφαγιές, χωρίς σήμανση, χωρίς διαγράμμιση και χωρίς προστατευτικά. 
Κι όμως, αυτός ο δρόμος είναι σε χρήση! Αν δεν τον γνωρίζεις, σε πιάνει δέος όταν οδηγείς σ’ αυτόν – ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες, όταν διαβαίνεις τους ορεινούς όγκους του Ορδύμνου. 
Κι όμως, αυτόν τον δρόμο θα τον διασχίζουν καθημερινά οι μαθητές του Γυμνασίου, με βροχή, χιόνι και παγετούς, με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

Κύριε Γαληνέ, αυτό το έργο πνοής στον Δήμο Λέσβου έχει σταματήσει. Ξαναβάλτε το στην ατζέντα σας! 
Κυρία Καλογήρου και κύριε Βαρσαμίδη, ξέρουμε πως δεν είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας αυτό το έργο, αλλά η ολοκλήρωσή του αφορά τους ίδιους τους λόγους ύπαρξης της Περιφέρειας. Σας παρακαλούμε, γίνετε πιεστικοί, διεκδικητικοί και αποτελεσματικοί! 
Κύριε Πάλλη, κύριε Αθανασίου και κύριε Τάσσο, είσαστε οι εκπρόσωποί μας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο κι αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα της εκλογικής σας περιφέρειας: περισώστε το!
Κύριε Σπρίντζη, Υπουργέ Υποδομών και Μεταφορών, το έργο είναι του δικού σας Υπουργείου: κινητοποιήστε τις υπηρεσίες σας, δράστε αποτελεσματικά, κάντε όσα πρέπει για να ξεκινήσει και πάλι το έργο!
Κύριε Τσίπρα, είπατε ότι ο δρόμος του Σιγρίου θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί: ὅπερ ἔδει δεῖξαι!
Κύριοι Αρμόδιοι, συναρμόδιοι, Προϊστάμενοι Τμημάτων και Διευθύνσεων που σχετίζονται με το έργο: Θα στέλνατε τα παιδιά σας να πάνε σχολείο, έχοντας να διασχίσουν στο καταχείμωνο αυτόν τον δρόμο;

Μετά τιμής
Αντώνης Χιώτης
Σίγρι

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

"Ροές" και στο Σίγρι!

Μια απροσδόκητη εικόνα αντίκρυσαν οι κάτοικοι του Σιγρίου το πρωί του Σαββάτου 8 Σεπτεμβρίου 2018: ένα φουσκωτό σκάφος γεμάτο μετανάστες/πρόσφυγες έφτασε στον όρμο του Σιγρίου και άραξε στην μικρή αμμουδιά που υπάρχει ακριβώς κάτω από τον Άγιο Νικόλαο, το νεκροταφείο του χωριού!!!
Στο φουσκωτό επέβαιναν περισσότεροι από 40 άτομα, πολλά εν των οποίων γυναικόπαιδα. Αμέσως, κάποιος έσκισε το πλαστικό του φουσκωτού και με την αποβίβαση όλων κάποιος άναψε φωτιά με ξερόκλαδα, όπως συνηθίζουν να κάνουν σε ανάλογες περιπτώσεις.
Για τα περαιτέρω, επιλήφτηκε το Λιμεναρχείο Σιγρίου…
Στη φωτογραφία, σε πρώτο πλάνο το κατεστραμμένο φουσκωτό και στο βάθος τα έργα του νέου Λιμανιού του Σιγρίου. Δεξιά, η Νησιώπη

Ο βραβευμένος δικός μας Τσέζαρε...

Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορηθήκαμε ότι η ταινία μικρού μήκους "Η Σιωπή της Μαρίας" (Maria's Silence) του Ιταλού συγχωριανού μας Cesare Bedognè έχει επιλεγεί ως μία εκ των βραβευμένων ταινιών στο Φεστιβάλ Concrete Dream του Λος Άντζελες. Με ποιο βραβείο θα τιμηθεί, αυτό είναι ένα ερώτημα που θα απαντηθεί τη Βραδιά απονομής των Βραβείων, ενώ η ταινία θα προβληθεί στις 9 Ιουνίου στο Θέατρο Revive του Λος Άντζελες, στο άνοιγμα του Φεστιβάλ, και την επόμενη εβδομάδα για δύο φορές στην AC Gallery, στο Hollywood, στο πλαίσιο του ίδιου Φεστιβάλ.Περισσότερες πληροφορίες και πλήρες πρόγραμμα μπορείτε να δείτε εδώ:
https://concretedreamfilmfestival.wordpress.com/tickets-screenings-2018/
Λίγα λόγια για την ταινία:
Η ταινία γυρίστηκε στη Λέσβο, τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2017)
Αυτή η ταινία βασίζεται σε υλικό τεκμηρίωσης, αλλά δεν είναι αυστηρά μια ταινία ντοκιμαντέρ. Ούτε είναι έργο μυθοπλασίας. Η ταινία μοιάζει μάλλον με όνειρο, όχι ένα νυχτερινό όνειρο, αλλά ένα που εκτυλίσσεται μέρα με τη μέρα. Ένα όνειρο που μοιράζεται μεταξύ του φωτογράφου-διευθυντή και της ηθοποιού (ή, καλύτερα, της γυναίκας - εικόνας), που παρόλα αυτά φαινόταν να ακολουθεί τη δική του, αινιγματική αναγκαιότητα, μέσω της οποίας τα καθημερινά πλάνα συνέδεαν σχεδόν μαγνητικά, συνυφασμένα με ένα πρότυπο επιπέδων που συνεχώς συγχωνεύονται και διαλύονται το ένα στο άλλο, σε συνεχή ροή, κρυστάλλωση και αναμόρφωση του ψυχικού εσωτερικού. Σε κάποιο σημείο, αυτό το όνειρο φαίνεται ότι τελειώνει, αλλά στην πραγματικότητα ανοίγει ένα άλλο όνειρο ή ψευδαίσθηση, όπου η ίδια η ταινία αρχίζει απότομα να καίει, απελευθερώνοντας νέα και παλιά οράματα, θραύσματα της πραγματικότητας, ξαφνική καταιγίδα και διαλύεται σε λυκόφως θαλάσσια νερά. Με αυτή την έννοια, η ταινία είναι επίσης ένας διαλογισμός στα στοιχεία, το νερό και η φωτιά, για ένα ηλιακό μάτι που εμφανίστηκε από μόνος του σε ένα από τα πρώτα πλάνα και πήρε την κατοχή της αφήγησης, στην ατελείωτη ροή και την απροσδόκητη μεταμόρφωση όλων των πραγμάτων και τα όντα.
 
Προβολές / Βραβεία:
Η σιωπή της Μαρίας, οι επιλογές και τα βραβείαΦεστιβάλ Κινηματογράφου Concrete Dream, Λος Άντζελες, ΝικητήςAMIIWorkFest, Βίλνιους, Λιθουανία, καλύτερος αφηγηματικός χαρακτήραςΦεστιβάλ Κινηματογράφου Il Varco, Αξιόλογη αναφορά για τον πειραματικό κινηματογράφοΒραβεία Κινηματογράφου Prisma των Ρομά, καλύτερη μοντάζ (Μάιος 2018)Επιλεγμένο επίσης για το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στο Πεκίνο του 2017, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Ταινιών της Νορβηγίας 2018, το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λονδίνο, τις εκθέσεις OGA VideoArt 2018/2019 (Ρώμη, Ιταλία), το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Όκλαντ, Ερεβάν Αρμενία (Τμήμα Κινηματογράφου Χωρίς Όρια, επικείμενη, 4-10 Ιουνίου 2018)
 
Αυτή η ταινία θα προβληθεί επίσης στο Ιταλικό Ινστιτούτο Πολιτισμού στην Αθήνα, την περίοδο 14 Νοεμβρίου / 8 Δεκεμβρίου, με αφορμή την αναδρομική έκθεση φωτογραφίας του Cesare Bedognè. 


Ως γνωστόν, ο Τσέζαρε και η Μαρία ζουν εδώ και μερικά χρόνια μόνιμα στο Σίγρι, ακολουθώντας τον δρόμο που είχε επιλέξει ο Αλμπέρ Καμύ...

Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Πώς θα είναι η εικόνα και το μέλλον του χωριού, όταν ολοκληρωθούν τα έργα; Ίσως, ένα καινούριο Σίγρι γεννιέται!...

Ε,λοιπόν, ΚΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ!!!! Ή, μάλλον, γίνονται πολλά: Τα ονομαζόμενα «μεγάλα έργα», για τα οποία συζητάμε δεκαετίες ολόκληρες, επιτέλους ξεκίνησαν: Το Λιμάνι του Σιγρίου φτιάχνεται με σταθερούς ρυθμούς, ο Δρόμος Καλλονής-Σιγρίου έχει αρχίσει προ πολλού, σταμάτησε αλλά κάτι πάει να ξαναξεκινήσει, το Κάστρο φαίνεται πως αποκτά ξανά ελπίδα!
Τρία μεγάλα έργα, λοιπόν, γίνονται παράλληλα αυτόν τον καιρό στο χωριό μας, στο Σίγρι, κι αν όλα πάνε καλά, μπορεί να ξεκινήσει κι ένα ακόμα, η πλακόστρωση του κεντρικού δρόμου από την αγορά στην πλαζ. Κινητικότητα, δραστηριότητα, κόσμος που δουλεύει και τρία (ας ελπίσουμε τέσσερα!) έργα σε εξέλιξη. Ναι, ΚΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ!
Κάποιοι είναι ενθουσιασμένοι κι άλλοι είναι ικανοποιημένοι με την θετική πορεία αυτών των έργων, που ξέρουμε όλοι πως αποτελούσαν παλιά και «κουρασμένα» αιτήματα του Σιγρίου και της περιοχής όλης της Δυτικής Λέσβου, αφού είχαν συνυφανθεί με την αναζωογόνηση του νησιού και την ελπίδα της ανάπτυξης. Άλλοι, πάλι, έχουν τις επιφυλάξεις τους τις ενστάσεις τους και τις αντιρρήσεις τους για τα έργα αυτά, ιδιαίτερα για το λιμάνι του Σιγρίου, γιατί κινδυνεύει να «αλλοιωθεί η εικόνα του Σιγρίου», «να γίνουμε Μύκονος» (!!), «να έρχονται τα τσιμεντάδικα να ξεφορτώνουν» και άλλα παρόμοια τρομακτικά. Κι άλλοι, απλώς θέλουν τα έργα να τελειώσουν γρήγορα κι όλα θα ακολουθήσουν την κανονική πορεία που έτσι κι αλλιώς θα είχαν. Το ποιος έχει δίκιο, αυτοί που αισιοδοξούν ή αυτοί που κινδυνολογούν, θα το δείξει το μέλλον το κοντινό και το πιο μακρινό, αφού μπορεί ένα έργο να γίνεται σήμερα αλλά οι θετικές ή αρνητικές συνέπειές του μπορεί να φανούν αμέσως ή μετά από αρκετόν καιρό. Ας έχουμε υπομονή!
Όπως και να έχει, όμως, οι παρεμβάσεις είναι τόσο σημαντικές, που πρέπει να το αποδεχτούμε πως, με την ολοκλήρωση των έργων,  ξεκινάει ένα καινούριο  κεφάλαιο για το Σίγρι! Το Σίγρι εκ των πραγμάτων θα είναι σημαντικά διαφορετικό:
g Στην είσοδο του χωριού δημιουργείται μια  μεγάλη εγκατάσταση, το Λιμάνι,  που αλλάζει ριζικά την όψη αυτού του τμήματος του χωριού. Εκεί, στην είσοδο του χωριού, πρέπει να υπάρξουν σημαντικές όσο και σοφές παρεμβάσεις, προκειμένου το όλο εγχείρημα να είναι ελκυστικό και λειτουργικό. Τι σημαίνει αυτό: πρέπει να δημιουργηθεί εκεί ένα μεγάλο και βολικό πάρκινγκ και χώρος αναμονής, έτσι ώστε να μην φρακάρει το υπόλοιπο Σίγρι. Υπάρχει αρκετός κοινοτικός χώρος, ο οποίος ΠΡΕΠΕΙ να διαμορφωθεί σωστά και λειτουργικά, και να είναι έτοιμος με το που θα ολοκληρωθεί το λιμάνι, γιατί μπορεί να… σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και να ξαναέρθει καράβι και να γίνουμε ναυτιλιακός κόμβος στο Αιγαίο και να γεμίσουμε κόσμο!
g Ο καινούριος δρόμος κάνει το Σίγρι «κοντινό» προορισμό για το υπόλοιπο νησί, γεγονός που αναμένεται να αλλάξει τις γεωγραφικές ισορροπίες και να αυξήσει τους επισκέπτες. Δεν θα είναι πια εξαντλητική η διαδρομή, αλλά θα είναι ένας προσιτός προορισμός για λίγες ώρες ή για περισσότερο.
Σ’ αυτό το κάδρο, ας βάλουμε τώρα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και ένα αναστηλωμένο Κάστρο. Ας προσθέσουμε το μοναδικό τοπίο του Σιγρίου, τις παραλίες, τους υδροβιότοπους με τα πουλιά, τα νησάκια μας, τους ανέμους και την ησυχία, την ευλογημένη γη μας που παράγει απ’ όλα, την πάντα γεναιόδωρη θάλασσα και τόσα άλλα ακόμα, θα έλεγε κανείς πως αυτός ο τόπος μπορεί να γίνει ονειρεμένος, αφού έχει όλες τις προδιαγραφές γι’ αυτό! Ναι, ξέρουμε πως απέχει πολύ από το ιδεώδες, πως υπάρχουν πολλά στραβά που χρονίζουν, που μας ταλαιπωρούν, που μας θυμώνουν. Πως πολλά πρέπει  να αλλάξουν. Κι αυτή είναι η μαγική λέξη: ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ! Γιατί όλα αυτά τα στραβά μπορούν να αλλάξουν! Ένα - ένα, στοχευμένα. Με λογική, με καλή διάθεση, με συνεννόηση, με προτάσεις, με δουλειά.
Ας μην κοιτάμε πίσω, τα ηλίθια λάθη ή τα εσκεμμένα αμαρτήματα, αλλά ας δούμε τον κοινό μας στόχο, που είναι το Σίγρι των ονείρων μας. Το ωραίο μας Σίγρι. Το χωριό μας, που μπορεί να γίνει υποδειγματικό χωριό, ευημερεύον χωριό, προκομένο. Αν το πιστέψουμε πως αυτό μπορεί να γίνει, θα δουλέψουμε προς αυτήν την κατεύθυνση όλοι. Αν, πάλι, αρχίσουμε να λέμε ο ένας κι ο άλλος τι έκανε και τι δεν έκανε, θα μείνουμε να βράζουμε στο ζουμί μας και να φθίνουμε, να μειωνόμαστε, να εξαφανιζόμαστε. Και, τελικά, να πάνε χαμένα τα μεγάλα έργα, τα οποία θέλαμε να γίνουν, αλλά - εδώ που τα λέμε - ήταν παραπάνω απ’ τις ελπίδες μας ότι μια μέρα θα γίνουν. Κι αυτό είναι άδικο! Το Σίγρι αξίζει ένα καλύτερο μέλλον.
Ναι, υπάρχουν ευθύνες για τα του παρελθόντος, ναι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι, ναι, ούτε φταίμε όλοι το ίδιο!
Αλλά το μέλλον είναι μπροστά. Κι αυτό το μέλλον είναι που πρέπει να μας εμπνεύσει, να μας ενεργοποιήσει - κι ίσως μας ενώσει κιόλας! Το μέλλον των παιδιών μας, η ελπίδα πως θα ακούγονται παιδικές φωνές στο Δημοτικό Σχολείο Σιγρίου. Για τούτο και μόνο, μπορούμε και πρέπει να ξεπεράσουμε τον όποιο κακό μας εαυτό! 

Ο “Μαυροπετρίτης” του Νίκου Γεωργίου άνοιξε τα φτερά του


Με ιδιαίτερη χαρά είδαμε και - κυρίως - ακούσαμε στο You Tube τον πρώτο ολοκλhρωμένο κύκλο τραγουδιών που “έχει βάλει το χέρι του” ο συγχωριανός μας Νίκος Γεωργίου.

Τίτλος της συλλογής τραγουδιών “Μαυροπετρίτης”,  ο οποίος είναι “ένα μουσικό project του Νίκου Γεωργίου και του Γιώργου Δαβιώτη που με τη σημαντική συμβολή και συμμετοχή πολλών φίλων μουσικών πήρε σάρκα και οστά ύστερα από πολλές περιπέτειες”, όπως μας το συστήνουν στο κανάλι τους στο youtube. Στο δίσκο περιέχονται συνολικά 9 τραγούδια, σε 7 απο τα οποία τραγουδούν οι Κατερίνα Τζιβίτζογλου, Παναγιώτης Σκουλάς, Γιάννης Διονυσίου και Παντελής Νικηφόρος.  Ιδιαίτερη εντύπωση προξενεί ο ξεχωριστός στίχος των τραγουδιών, ο οποίος παίρνοντας αφορμές από την καθημερινότητα, φωτίζει στιγμές της καρδιάς και του νου με απρόβλεπτο και τρυφερό τρόπο. Η μουσική είναι δημιουργικά επηρεασμένη από τον παραδοσιακό και λαϊκό ελληνικό μουσικό πλούτο,  ακολουθούνται μουσικά μονοπάτια ιδιαίτερα και έχουν ενορχηστρωθεί χρησιμοποιώντας “ήπια” μουσικά όργανα, φτιάχνοντας ένα μουσικό σύνολο εξαιρετικό όσο και σπάνιο, το οποίο αγγίζει ευαίσθητες αυθρώπινες χορδές.
Το CD αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Μάιο.
Ο Νίκος Γεωργίου (του Γιάννη και της Θοδώρας) είναι γέννημα θρέμμα σιγριανός και τα τελευταία χρόνια ζει στην Καλαμάτα. Με την μουσική ασχολείται από μικρός και εμείς είμαστε περήφανοι για τα δημιουργήματά του.

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΙΓΡΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΙΓΡΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ
ΔΙΩΡΟΦΟ ΣΠΙΤΙ πλήρως αμακαινισμένο και επιπλωμένο. Δύο υπνοδωμάτια και μπάνιο επάνω Κουζίνα, καθιστικό στον κάτω όροφο. Τζάκι και λέβητας. Θα είναι έτοιμο από τον Ιούνιο, περίπου. Τηλ  698 2062173, Κατερίνα
ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ με 1 υπνοδωμάτιο και κουζίνα - καθιστικό, πλήρως επιπλωμένο, με θέρμανση, σε πολύ βολικό σημείο. Τηλ  22530 53009, κος Νίκος
ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ στον 2ο όροφο, 2 υπνοδωματίων, κουζίνα - καθιστικό, με υπέροχη θέα στην πλαζ και το Κάστρο. Τηλ  6974 452650, κα Μαρία
ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ στον 2ο όροφο , κουζίνα, καθιστικό, με υπέροχη θέα, πολύ κοντά στο Μουσείο. Από τον Ιούνιο και έπειτα. Τηλ  6974452650, κα Αγγελική
ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑ  πλήρως επιπλωμένη, με θέρμανση, σε πολύ βολικό σημείο. Τηλ  22530 53009, κος Νίκος
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ,  (πρώην κωμμωτήριο, πρώην κρεοπωλείο - διαθέτει επαγγελματικό ψυγείο)  κατάλληλος για κάθε χρήση, στον κεντρικό δρόμο του Σιγρίου. Τηλ. 22530 54335, κα Σουλτάνα.
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ στην πλατεία του Σιγρίου πλήρως ανακαινισμένο και εξοπλισμένο, κατάλληλο για Ψησταριά - Σουβλατζίδικο,  εμβαδού 70 τ.μ. με πρόσοψη στη πλευρά του καφενείου «Το Κέντρον». Τηλ. 6972 280267
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ 100 τμ. το πρώην κατάστημα Sunset / Σκαληνό. Ενοικιάζεται και ως δύο ξεχωριστοί χώροι των 50 τμ. Τηλ 6984 035094, κα Μίνα
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ, το πρώην Ναυτιλιακό Πρακτορείο. Τηλ 6944 181826.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ, το πρώην παντοπωλείο Μολιού. Τηλ 697 9447550, 22530 54346,  κος Βασίλης.
ΑΠΟΘΗΚΗ 70 τμ, σε πολύ προνομιακή θέση, στο νέο επιβατικό λιμάνι, πολύ κοντά στην αγορά.  Τηλ 22530 54346, 6979 447550, κος Βασίλης.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ στην αγορά του Σιγρίου (πρώην Ταρταρούγα). Τηλ 6944 181826.
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ  κατάστημα, το πρώην bar “Άνεμος”. Τηλ 22530 52333.
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ επαγγελματικός χώρος στην αγορά του Σιγρίου το πρώην ουζερί “Φάρος”. Τηλ 22530 54261 και 22530 54346.
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διόροφη μονοκατοικία στο κέντρο του Σιγρίου με 3 υπνοδωμάτια, κουζίνα-τραπεζαρία. Διαθέτει καλοριφέρ. Τηλ. 2110 105882 και 694 2557751


ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ
ΣΠΙΤΙΑ, ΑΠΟΘΗΚΕΣ,
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ,
ΟΙΚΟΠΕΔΑ, ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΑ

ΣΠΙΤΙ ισόγειο (ο κάτω όροφος δίπατου οικήματος). Αποτελείται από: 1 υπνοδωμάτιο, 1 καθιστικό, 1 κουζίνα, 1 μικρό WC και ένα πλυσταριό μικρή εξωτερική αποθήκη. Βεράντα. Πολύ κοντά στην πλαζ, θέα στην πλαζ. Τηλ: 6945 390213 κος Γιώργος
ΣΠΙΤΙ στο ισόγειο διώροφου κτίσματος, κοντά στον Ανεμόμυλο. 75 τ.μ. με 2 υπνοδωμάτια, κουζίνα - καθιστικό, μπάνιο Τηλ. 6986 093266
ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΚΗΠΟ Συνολικό οικόπεδο 221,60 τμ, το κτίσμα 98,30τμ, με παλιά αποθήκη 26,52 τμ. 3 δωμάτια επάνω,  κουζίνα, wc, χολ κάτω. Άμεσα κατοικήσιμο, πλήρως επιπλωμένο. Κιν. 6977 704956, γρ. 210 6740062 σπ. 210 6048068. κος Χαράλαμπος
ΣΠΙΤΙ ΣΕ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ 4 στρεμ., 2 χλμ από το Σίγρι, 500 μ από Φανερωμένη. 4 δωμάτια καθιστικό,  κουζίνα , υπόγειο γκαράζ, 3  wc. Άμεσα κατοικήσιμο. Τηλ.  0049 1743057730, κα Μαίρη
ΟΙΚΟΠΕΔΟ από παλιό σπίτι, προς τον ανεμόμυλο, κοντά στα δωμάτια Δομνίτσα. Εμβαδόν οικοπέδου: 92 τμ. Πληροφορίες:  22530 54392
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ, τέσσερα ενοικιαζόμενα δωμάτια σε λειτουργία, στην αγορά, κοντά στο λιμάνι.  πλήρως εξοπλισμένα, με τουαλέτα και μπαλκόνι/βεράντα. Τηλ. 6976778382 κος Γιώργος
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ το πρώην κωμμωτήριο, κρεοπωλείο, με υπόγειο αποθηκευτικό  χώρο. Χτίζει άλλον έναν όροφο. Τηλ.: 22530 54335 Σουλτάνα
ΑΠΟΘΗΚΗ 70 τμ στο κέντρο του Σιγρίου, πολύ κοντά στην αγορά, απέναντι από την εκκλησία. Τηλ 22530 54346, 6979 447550, κος Βασίλης.
ΑΠΟΘΗΚΗ Εμβαδόν: 70 τμ, Σε πολύ προνομιακή θέση, στο νέο επιβατικό λιμάνι, πάρα πολύ κοντά στην αγορά. Τηλ 22530 54346, 6979 447550, κος Βασίλης.
ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ 4,5 στρ. στη θέση Άγιος Νικόλαος. Τηλ 22530 54346, 6979 447550, κος Βασίλης.
ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ 4 στρ. στη θέση Παλιοχώρι, με πρόσβαση σε ποτιστικό και πόσιμο νερό. Τηλ 22530 54392..
ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ παραθαλάσσιο, 6 στρ, με ημιτελές κτίσμα 200 τμ. επί του παραλιακού αγροτικού δρόμου προς Φανερωμένη, μόλις 1 χλμ από το Σίγρι, με πρόσβαση σε ηλεκτρικό, νερό, τηλέφωνο, κατάλληλο για τουριστική ή άλλη εκμετάλλευση. Τηλ 22530 54392..


ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΣΚΑΦΗ

ΣΚΑΦΟΣ πλαστικό 8,90 μ. με επαγγελματική άδεια, μηχανή Iveco 200. Τηλ. 6957 070055 κος Μανώλης.
ΤΡΕΧΑΝΤΗΡΙ ξύλινο 5.15 μ., με επαγγελματική άδεια, μηχανή Fariman 8. Τηλ. 6973 465555, κος Βασίλης
ΒΑΡΚΑ πλαστική 4,50 μ, επαγγελματική άδεια, μηχανή diesel 1,7. Τηλ 22530 54346, 6979 447550, κος Βασίλης.


ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

FORD FIESTA πετρελαίου, 1600 κβ, 95 ΗΡ, 66.000 χλμ, μεταχειρισμένο άριστη κατάσταση. Τηλ. 6986 093266
TZIΠ 4X4 Hyundai Santa Fe 2.700 κυβ.,62.000 χλμ,  όλα αυτόματα, μεταχειρισμένο σε άριστη κατάσταση. Τηλ. 693 8708525 κος Λευτέρης
TZIΠ 4X4 Hyundai Santa Fe CRDI turbo-diesel ‘03, 1991 κυβ., πετρέλαιο, με όλα τα κομφόρ, μεταχειρισμένο σε άριστη κατάσταση, 11.000 ευρώ. Τηλ. 6946 335372


ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΔΙΚΥΚΛΑ

ΜΗΧΑΝΗ ΚΤΜ 640 του 2.004 μεταχειρισμένη σε άριστη κατάσταση, 2.500 ευρώ. Τηλ. 6986 093266
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ

ΟΡΓΑΝΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ποδήλατο, BFK-500 με μαγνητικό σύστημα αντίστασης με 8 επίπεδα ρύθμισης, με Computer προπόνησης με οθόνη LCD, σχεδόν αχρησιμοποίητο. Τηλ 6947 725542, κα Μαρία

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ
LESVOS ESTATE AGENCY

Τηλ: 22510 41770 & 694 7021559 
ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΕ ΜΠΑΞΕ Πέτρινη μονοκατοικία εντός οικισμού άμεσα κατοικήσιμη 60 τ.μ. με επιπλέον 200 τ.μ. οικόπεδο (χτίζει 240 τ.μ) κοντά στον ανεμόμυλο. Συνολική έκταση 4634τ.μ. Καθιστικό Κουζίνα Μπάνιο Τραπεζαρία, 2 Υπνοδωμάτια -. Αυλή, Εξ/κή Αποθήκη, Κήπος, Χώρος Στάθμευσης. Θέα Θάλασσα
ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ κοντά στο τουριστικό κατάλυμα Κομνηνού Εμβ. 11.000 τμ.
ΔΙΟΡΟΦΟ ΣΠΙΤΙ 90 τμ.,πετρόκτιστο, με 2 υπνοδωμάτια, κουζίνα, καθιστικό, αποθήκη, καλοριφέρ, σε προνομιακή θέση.
ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ Εμβαδόν: 40 τ.μ. καθιστικό, υπνοδωμάτιο, στην Αγορά, απέναντι από το Κάστρο.
ΟΙΚΙΑ ΣΕ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ εκτός σχεδίου μονοκατοικία στο δρόμο προς Φανερωμένη, στη θέση Φάρος. Θέα θάλασσα Εμβ. 100 τ.μ. σε έκταση 2300 τ.μ. Όροφος και Υπόγειο (Κουζίνα, Μπάνιο, Σαλόνι, 2 δωμάτια).
ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ στα Λίμενα, πίσω από το παλιό τυροκομείο. Σε ήσυχη περιοχή κοντά στη θάλασσα. Εμβ. 4305 τμ. χτίζει 200τμ
ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 2ου ορόφου με πανοραμική θέα στη θάλασσα Εμβ. 79.8 τ.μ. Εσωτερικοί Χώροι Κουζίνα Μπάνιο, 2 Υπνοδωμάτια


ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ
SAPPHO ESTATE AGENCY

Τηλ. 2253052333 & 6972502630
ΣΠΙΤΙ διώροφο ευρύχωρο σπίτι σε προνομιακή θέση με πρόβλημα στη στέγη που διορθώνεται εύκολα. Στον όροφο έχει 4 υπνοδωμάτια, κουζίνα, διάδρομο, τουαλέτα.Έχει αυλή, γκαράζ και πολύ μεγάλη αποθήκη στο ισόγειο. Εμβ. οικοπέδου: 128 τμ. οικίας: 212 τμ.
ΠΑΛΙΟ ΣΠΙΤΙ στο κέντρο του χωριού – κοντά σε όλα!. Χρειάζεται ανακαίνιση Εμβαδόν οικοπέδου: 79.50 τμ. Εμβαδόν οικίας: 53 τμ.
ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΣΠΙΤΙ με διαμορφωμένη αυλή.Εμβ. οικοπέδου: 70 τμ. Εμβ. οικίας: 182τμ.
ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΧΩΡΑΦΙ. Άμεσα κατοικήσιμο. Εμβ.οικοπέδου: 2.300 τμ. Εμβ. οικίας: 90 τμ.
ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ για άμεση χρήση. Εμβ. οικοπέδου: 235 τμ. Εμβαδόν οικίας: 235 τμ.
ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 2ου ορόφου με πανοραμική θέα στη θάλασσα Εμβ. 79.8 τ.μ. Εσωτερικοί Χώροι Κουζίνα Μπάνιο, 2 Υπνοδωμάτια
ΠΑΛΙΟ ΣΠΙΤΙ πολύ κοντά στον Ανεμόμυλο / στο Μουσείο. Χρειάζεται ανακαίνιση. Εμβ. οικοπέδου: 165 τμ. Εμβ. οικίας: 40 τμ.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ & ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ Ισόγειος επαγγελματικός χώρος, γκαρσονιέρα στον όροφο  άμεσα κατοικήσιμη. Εμβ. οικοπέδου: 70 τμ. οικίας: 100 τμ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ δωμάτια - κατάστημα. Εμβ. οικοπέδου: 160 τμ. οικίας: 100τμ.1ος όρ.: αίθουσα 100 τμ. 2ος όρ.:  5 studio των 20 τμ., επιπλωμένα, με τουαλέτα, κουζινάκι, κεντρική θέρμανση και μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα.
ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ Παραθαλάσσιο, στη θέση Παλιόκαστρο / Φάρος. Εμβ. 16.000 τμ.
ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ στα Λίμενα, πίσω από το παλιό τυροκομείο 4.000 τμ
ΠΑΛΙΟ ΣΠΙΤΙ Χρειάζεται ανακαίνιση. Εμβ. οικοπέδου: 70 τμ. Εμβ. οικίας: 40 τμ.
ΕΛΑΙΟΚΤΗΜΑ 100 μέτρα από το δρόμο προς Φανερωμένη, με πέτρινο παλιό σπίτι. Χρειάζεται ανακαίνιση. Εμβ. οικοπέδου: 5.600 τμ. Εμβαδόν οικίας: 220 τμ.
ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ κοντά στο τουριστικό κατάλυμα Κομνηνού, εμβ. 3.000 τμ.
ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ Πολύ κοντά στην παραλία της Φανερωμένης (Μουσλούδαινα) 8.000 τμ.
ΔΙΝΕΤΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟ με αντιπαροχή στην πλαζ Σιγρίου, με θέα θάλασσα. Εμβ. 250  τμ., χτίζει 240 τμ.
ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ δημοσιεύονται για όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν ή να πουλήσουν ή να νοικιάσουν. Οι δημοσιεύσεις αυτές γίνονται απολύτως δωρεάν, χωρίς καμία υποχρέωση, είτε από τους πωλητές, είτε από τους αγοραστές.

Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Κάτι τρέχει με τον δρόμο αλλά δεν ξέρουμε τι!Κάτι τρέχει με τον δρόμο αλλά δεν ξέρουμε τι!

Θυμάστε το μακρινό 2013; Θυμάστε τότε που ήρθαν τα πρώτα μηχανήματα και οι πρώτοι εργάτες, οι μηχανικοί, οι αρχαιολόγοι, οι εργοδηγοί; Θυμάστε τον Μάκη, τον Δαμάσκο, την Σίσυ ή την Βάνια;
Τους ξεχάσαμε; Αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν για να φτιάξουν τον δρόμο Καλλονής - Σιγρίου, κόσμος πολύς! Είχε γεμίσει το χωριό καινούρια πρόσωπα, στα οποία μάλιστα εμείς είχαμε εναποθέσει ελπίδες: οι άνθρωποι αυτοί θα μας έφτιαχναν τον δρόμο που μας ενώνει με την πρωτεύουσα, θα συντόμευε τις διαδρομές μας, θα βοηθούσε στην ανάπτυξη. Μοιραστήκαμε καθημερινές και σχόλες μαζί τους, τους βλέπαμε να πηγαίνουν στη δουλειά τους, να σκίζουν το βουνό του Μπεγλή για να γίνει η καινούρια χάραξη κι ύστερα είδαμε και την άσφαλτο! Ναι, είχαμε ελπίδες! Φτιάχτηκε ένα κομμάτι του δρόμου, γλυτώσαμε τόσες στροφές ως τον Ασώματο!
Κι ύστερα; Φαίνεται πως πάντα “ύστερα έρχονται οι μέλισσες” κι αρχίζουν αυτά που δεν πρέπει να αρχίσουν, κι έρχονται τα μηνύματα ότι σταματήσαν τα μηχανήματα να δουλεύουν, αρχίσαν να κυκλοφορούν πολλές κακές φήμες που δεν διαψεύστηκαν  από τα γεγονότα, για τον εργολάβο, για χρέη, για δουλειές του ποδαριού...
Και ύστερα, το πράγμα αρχίζει να ξεχυλώνει επικίνδυνα. Εργολάβοι παραιτούνται και εργολαβίες ενοποιούνται, το έργο σταματάει για καιρό, τα μηχανήματα αφήνονται παρατημένα επί μακρόν στο εργοτάξιο, το γεφύρι της Περιβολής κάθεται καλουπωμένο για μήνες χρόνια - δεν κουνιέται τίποτα! Μόνο κουβέντες στα καφενεία, σούσουρο, να!, φταίει που βρέθηκαν απολιθωμένα, να!, τα φάγαν τα λεφτά κι αφήσαν τον κόσμο  απλήρωτο, να!, το κράτος δεν έχει να δώσει συντάξεις, θα πληρώσει για το δρόμο του Σιγρίου; Έτσι, περάσανε πέντε χρόνια και τα φτιαγμένα χιλιόμετρα είναι λίγα, ελάχιστα. Και το χειρότερο είναι που, και σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές, τα μέτωπα που είναι ανοιχτά, δεν δουλεύουν, το έργο δεν προχωράει! Ίσα-ίσα, υπάρχουν μερικοί εργάτες στη Μονή Υψηλού να παλεύουν με το βουνό, αλλά με τέτοιους αργούς ρυθμούς, δρόμος δεν γίνεται!
Τις προάλλες, διαβάσαμε στον τοπικό Τύπο της Λέσβου μακροσκελή ρεπορτάζ γι’ αυτό το “παιχνίδι”, διαβάσαμε για πολλά χρήματα χρεωστούμενα από την εταιρεία στους εργαζόμενους οι οποίοι προχώρησαν σε επίσχεση εργαίας, κι άλλα χρεωστούμενα προς τους υπεργολάβους και χειριστές μηχανημάτων του έργου, κι άλλα χρεωστούμενα από άλλα έργα! Και, βέβαια, έχουμε όλοι ακούσει τόσα για τον εργολάβο, τα αγροτεμάχια και ό,τι μπορεί να φανταστεί ο καθένας! 
Παράλληλα, ο δρόμος χαλάει! Καταστρέφεται! Η πρόσβαση στο Σίγρι γίνεται μέρα με τη μέρα δυσκολότερη! Ναι, εκεί που παλιά ήταν άσφαλτος, τώρα έχουν δημιουργηθεί λακκούβες, λακκουβάκια και λακκουβάρες! Πώς περνάνε τα αυτοκίνητα, πώς  πηγαίνει το λεωφορεί καθημερινά τους μαθητές στην Άντισσα, πώς σέρνονται τα προστατευτικά πλαστικά σε όλο το πλάτος του δρόμου, πώς έχουν εξαφανιστεί διαγραμμίσεις, σήματα, και προειδοποιητικά εκτέλεσης έργων, είναι άξιον θαυμασμού!!!
Λοιπόν; Τι τρέχει με τον δρόμο; Τι πρέπει να γίνει, για να ξαναπάρει μπροστά η υπόθεση; Ποιος κρίκος είναι ο αδύναμος στην υπόθεση αυτή, που κρατάει ένα τεράστιας σημασίας έρχο στασιμο; Ποιος θα αναλάβει την πρωτοβουλία να το ξελασπώσει; Ποιος Γόρδιος Δεσμός πρέπει να κοπεί με το μαχαίρι, για να αρχίσει να πέφτει ξανά άσφαλτος; Έτσι όπως σήμερα λειτουργεί, σίγουρα δεν είναι αυτό που περιμένουμε από μια Ελλάδα του 21ου αιώνα. “Ελληνικές δουλειές”, που λένε οι συκοφάντες!...

40 χρόνια πολυκύμαντης ζωής και δράσης

Γενέθλια έχει φέτος ο Πολιτιστικός - Μορφωτικός και Αθλητικός Σύλλογος του Σιγρίου «Θεοφάνης Σιγριανής»!  Ιδρύθηκε το 1978 και φέτος συμπληρώνει  40 χρόνια ζωής και δράσης στο μικρό χωριό μας. Ο Σύλλογος  προσπαθεί  να συνεισφέρει με τις δυνάμεις του στην πολιτιστική, αθλητική, οικονομική, κοινωνική ανάπτυξη και προκοπή του τόπου μας, με ποικίλες δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. 
Ο χειμώνας ξεκίνησε με την καθιερωμένη Κοπή της Βασιλόπιτας του Συλλόγου και το μοίρασμα των δώρων στα παιδιά απ’ τον Άι Βασίλη και συνεχίστηκε με ένα «σφιχτό» εβδομαδιαίο  πρόγραμμα από εθελοντές που περιλαμβάνει:
= Μαθήματα παραδοσιακών ελληνικών χορών και λάτιν
= Πρόβες της νέας Χορωδίας που συγκροτήθηκε 
= Πρόβες της Θεατρικής Ομάδας "Θάλασσα"
= Μάθημα πολεμικών τεχνών Κουνγκ-Φου
= Μάθημα μπαλέτου, για πρώτη φορά στην περιοχή μας,
= Ψυχαγωγία για τους μικρούς μας φίλους (προβολές, παιχνίδια, τραγούδια κ.ά.),
Το πρόγραμμα συμπληρώνουν ενημερωτική ομιλία από γεωπόνο και κτηνίατρο, εργαστήρια μάθησης της τεχνικής του ντεκουπάζ, τουρνουά στο Επιτραπέζιο Ποδοσφαιράκι, έκθεση εικαστικών, πάρτυ.   
Προγραμματίζονται μια βραδιά αστροπαρατήρησης, το έθιμο των Κάψαλων, εκδρομή στα Θέρμα, μια εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τους Σιγριανούς Πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής καθώς και  μια εκδήλωση για τον Νομπελίστα Συγγραφέα Αλμπέρ Καμύ, ενώ οι καθιερωμένες καλοκαιρινές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν όπως κάθε χρόνο Καντάδα στα δρομάκια του Σιγρίου (σε συνεργασία με τον Σύλλογο των Απανταχού Σιγριανών «Το Σίγρι»), τον καλοκαιρινό μας χορό και τη Γιορτή της Σαρδέλας.
Ο Σύλλογος απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους του Σιγρίου –  μόνιμους και προσωρινούς, στους απόδημους, στους επισκέπτες και τους φίλους του χωριού. Η συμμετοχή στις δραστηριότητες είναι ελεύθερη για όλους και καλούμε όλους να συμμετέχουν. Επίσης, το πρόγραμμα δράσης είναι ανοιχτό σε καινούριες προτάσεις και, φυσικά, για την πραγματοποίησή του, όλοι μπορούν να βοηθήσουν, ο καθένας με τις γνώσεις του, τις δεξιότητές του, τον ελεύθερο χρόνο του. Το Σίγρι μας χρειάζεται όλους και πιο πολύ την αγάπη μας γι’ αυτό.
Ο Σύλλογος τα τελευταία χρόνια, έχει βάλει δύο στόχους, δύο στοιχήματα: να ξαναλειτουργήσει Παιδική Χαρά στο Σίγρι και να φτιαχτεί Γήπεδο Ποδοσφαίρου 5Χ5.
Η Παιδική Χαρά
Τα παλιά και σκουριασμένα όργανα της παιδικής χαράς ξηλώθηκαν πριν από τέσσερα χρόνια, με την υπόσχεση ότι θα αντικατασταθούν από καινούρια, με τις σχετικές προδιαγραφές ISO που πλέον απαιτούνται. Δυστυχώς, τα χρόνια περνάνε, η δημοτική αρχή άλλαξε, αλλά καινούρια παιδική χαρά δεν φαινόταν στον ορίζοντα. Και εδώ παρεμβαίνει ο Σύλλογος: επικοινωνεί με τους αρμόδιους υπαλλήλους του Δήμου, με τους Αντιδημάρχους και, εν τέλει, καλεί ο ίδιος ο Σύλλογος τοπογράφο για να αποτυπωθεί τοπογραφικά ο χώρος, επικοινωνεί με την εξουσιοδοτημένη από τον Δήμο για τις παιδικές χαρές αρχιτέκτονα και καταφέρνει να είναι και η παιδική χαρά του Σιγρίου μέσα στις προγραμματισμένες να κατασκευαστούν στο νησί παιδικές χαρές (ενώ δεν ήταν!). Τα νεώτερα είναι ότι τα σχέδια της νέας παιδικής χαράς έχουν εγκριθεί και είναι έτοιμο το έργο να δημοπρατηθεί από τον Δήμο και να κατασκευαστεί. Για το τελευταίο αυτό στάδιο, θα χρειαστούν οχτώ με δώδεκα μήνες.
Το γήπεδο 5Χ5
Το παλιό νταμάρι, εκεί όπου κάποτε παιζόταν ποδόσφαιρο και προγραμματιζόταν να γίνει ένα από τα έξι γήπεδα του τότε Δήμου Ερεσού-Αντίσσης (υπήρξαν και τέτοια όνειρα!), το παλιό νταμάρι θυσιάστηκε χάριν του καινούριου δρόμου κι έτσι έπρεπε να αναζητηθεί νέο οικόπεδο που θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε  γήπεδο ποδοσφαιρικό 5Χ5. Ο Σύλλογος έθεσε το αίτημα στον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου και από κοινού προκρίθηκε ο κοινοτικός χώρος όπου βρίσκεται και το  αντλιοστάσιο, ακριβώς δίπλα στο παλιό νταμάρι. Ο Σύλλογος προσφέρθηκε να πληρώσει για το τοπογραφικό του οικοπέδου και να προχωρήσει τη μελέτη, προκειμένου να διευκολυνθεί η πορεία του έργου. Σε συνεννόηση, όμως, με τον Αντιδήμαρχο Έργων και τον Αντιδήμαρχο Ερεσού-Αντίσσης, την αποτύπωση του οικοπέδου έκαναν  οι τεχνικοί του Δήμου ο οποίος αναλαμβάνει και την εκπόνηση της μελέτης και να εντάξει το έργο σε Πρόγραμμα προκειμένου να υλοποιηθεί.
Όπως είναι προφανές, το έργο έχει ακόμα πολύ δρόμο. Αν αποτυπωθεί και γίνει το σχέδιό του, όμως, μπορεί να ξεκινήσουν κάποιες εργασίες διαμόρφωσης του χώρου.
Μια ακόμη σημαντική παρέμβαση του Συλλόγου είναι η εκ νέου εκτύπωση τρίπτυχου διαφημιστικού φυλλαδίου για το Σίγρι, στα ελληνικά αρχικά, όπως είχε κάνει πριν από οχτώ χρόνια. Το φυλλάδιο περιέχει πληροφορίες για την ιστορία του Σίγρίου και τις ομορφιές, τις παραλίες, τα προσκηνύματα, τους επαγγελματίες κ.ά. και θα διανέμεται δωρεάν.






ΚΑΣΤΡΟ ΣΙΓΡΙΟΥ Ας αρχίσουμε να το φανταζόμαστε αλλιώς!

Δεν μας προξένησε καμία έκπληξη όταν έγινε η επίσκεψη και αυτοψία στο Κάστρο του Σιγρίου, του Προϊστάμενου της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλου Τριανταφυλλίδη, της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου και τουΑντιπεριφερειάρχη Θεόδωρου Βαρσαμίδη: “κόσμος και κοσμάκης το έχει δει και στο παρελθόν - και τι έγινε; τίποτα”!
Δεν ξαφνιαστήκαμε ούτε τότε που τοποθετήθηκε η μεγάλη μπλε πινακίδα μπροστά από το Κάστρο, που ανήγγηλε το έργο της Συντήρησης, Αποκατάστασης και Ανάδειξης του Φρουρίου Σιγρίου. Εντάξει, το ύψος του προϋπολογισμού ήταν μεγάλο, αλλά “σιγά μη γίνει τίποτα”! Κι ύστερα, σχεδόν από το πουθενά και αθόρυβα, τρία νέα παιδιά, η Βαρβάρα, η Αγγελική και ο Ηρακλής, άρχισαν να δουλεύουν εντατικά και να αποτυπώνουν την (κακή) κατάσταση του Κάστρου. Και ο προϊστάμενος της Αρχαιολογίας ήρθε και ξαναήρθε με τους συνεργάτες του και αφιέρωσαν ώρες πολλές για το Κάστρο μας, ώσπου, ναι!, πειστήκαμε πως “ε, δε μπορεί, κάτι θα γίνει!”
Έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε ένα πολύ σημαντικό έργο, αυτό της διάσωσης του Κάστρου του Σιγρίου, έργο που αποτελεί χρέος προς το μνημείο αυτό, το οποίο - για να λέμε την πάσα αλήθεια - οι προηγούμενες προϊστάμενοι δεν του είχαν δώσει και τόση σημασία, δεν το είχαν σε προτεραιότητα, δεν το θεωρούσαν σημαντικό. Να, όμως, που τα πράγματα άλλαξαν και η κοινή θέληση και ο προγραμματισμός τριών ανθρώπων (το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως) δίνει ελπίδα ζωής για το τόσο όμορφο Κάστρο μας.
Μιλήσαμε ηλεκτρονικά με τον κο Τριανταφυλλίδη, ο οποίος ευχαρίστως έλυσε τις απορίες μας σχετικά με το έργο:
- Το Κάστρο Σιγρίου, επί μακρόν είχε αφεθεί στη σκληρότητα του χρόνου και κατέρρεε. Πώς αποφασίστηκε η προστασία του, η αποκατάστασή του και η αξιοποίησή του;
- Το Κάστρο του Σιγρίου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και καλύτερα διατηρημένα οθωμανικά μνημεία της Λέσβου, χωρίς να έχει υποστεί σημαντικές επεμβάσεις και τροποποιήσεις στον αρχικό σχεδιασμό του.
Κόσμημα για το πολιτιστικό τοπίο του Σιγρίου, το μικρών διαστάσεων Φρούριο δεσπόζει επί φυσικού εξάρματος, στο δυτικό τμήμα του οικισμού, και σε επαφή με την αιγιαλίτιδα ζώνη.Η κατασκευή του φρουρίου συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία της περιοχής του Σιγρίου, η οποία χάρη στην επίκαιρη γεωγραφική της θέση - δεσπόζει στην είσοδο των Δαρδανελλίων και φαίνεται ότι αποτελούσε απαραίτητο σταυροδρόμι στους εμπορικούς διαύλους της εποχής. Γι’ αυτό οι Τούρκοι αποφάσισαν να χτίσουν εκεί ένα κάστρο και να τοποθετήσουν ισχυρή φρουρά, ικανή να προστατεύσει το οθωμανικό δημόσιο από τους διαφεύγοντες δασμούς, που συνεπάγονταν η απώλεια των διακινούμενων εμπορευμάτων εξαιτίας της πειρατείας. Kαθώς είναι το μοναδικό φρούριο της Λέσβου που κατασκευάστηκε με κάτοψη γεωμετρικού σχήματος, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της εποχής, καθώς διατηρεί πολυγωνική κάτοψη με τετράγωνους οχυρωματικούς πύργους σε τέσσερις από τις γωνίες του, αποφασίστηκε η ανάδειξή του και η ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
- Θέλετε να μας πείτε το πλαίσιο χρηματοδότησης του έργου αυτού και τους φορείς που εμπλέκονται;
- Το πλαίσιο της χρηματοδότησης του έργου καλύπτεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με το ποσό του 1.000.000 Ευρώ, χάρις στο ενδιαφέρον και την αμέριστη υποστήριξη της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου και του Αντιπεριφερειάρχη κου Θεόδωρου Βαλσαμίδη
- Μπορείτε να γίνετε λίγο πιο αναλυτικός ως προς το τι περιλαμβάνει το έργο; Τι εργασίες πρόκειται δηλαδή να γίνουν;
- Κατ΄αρχάς για το φρούριο του Σιγρίου υπάρχει εγκεκριμένη τεχνική έκθεση άμεσων στερεωτικών μέτρων.Η ΕΦΑ Λέσβου αντιλαμβανόμενη την έλλειψη μελετών για το μνημείο, προέβη στην πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού αφενός για τη γεωμετρική τεκμηρίωση του μνημείου, όπου και υλοποιήθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος αρχιτεκτονική αποτύπωση, φωτογραφική τεκμηρίωση, φωτογραμμετρική τεκμηρίωση, μελέτη γεωτεχνική-βραχομηχανική, και ολοκληρώνεται η μελέτη αποκατάστασης της πύλης με τους προμαχώνες, ενώ παράλληλα γίνονται αναλύσεις αντοχής λίθου και κονιαμάτων σε εξειδικευμένα εργαστήρια. Παράλληλα θα γίνει και η στατική μελέτη του μνημείου με ανάθεση σε εξειδικευμένο πολιτικό μηχανικό.
Με την ολοκλήρωση των μελετών θα προβοούμε στην εφαρμογή τους αναδεικνύοντας την πύλη με τους προμαχώνες σε πρώτη φάση και σε δεύτερη φάση το υπόλοιπο οχυρωματικό έργο.
- Τι χρονικό ορίζοντα έχουμε για κάθε φάση του έργου;
- Η εκπόνηση των μελετών θα γίνει σε ένα χρόνο. Μετά την έγκρισή τους η εφαρμογή τους θα γίνει εντός δύο ετών.
- Με το πέρας των εργασιών, πώς θα «ζει» το Κάστρο του Σιγρίου; Ποια θα είναι η χρήση του; Προβλέπεται «εκμετάλλευση» των λειτουργικών του χώρων και αξιοποίησή τους ως εκθεσιακοί, μουσειακοί ή εργαστηριακοί χώροι;
- Κατ' αρχάς θα δημιουργηθεί υπαίθριος χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων κατά τους θερινούς μήνες. Στα κελιά θα δημιουργηθούν χώροι ενημέρωσης κοινού με διαδραστικό και ψηφιακό υλικό, καθώς και πληροφοριακό υλικό που θα αναρτηθεί σε ειδικούς πίνακες πληροφόρησης, ενώ ειδικές πινακίδες για ΑμεΑ θα προσφέρουν τις απαραίτητες πληροφορίες στο πιο ιδιαίτερο κοινό. Στους χώρους αυτούς μπορούν να φιλοξενούνται εκθέσεις και από καλλιτέχνες Λέσβιους ή και μη, προκειμένου το Κάστρο του Σιγρίου να λάβει τη μορφή ενός ζωντανού πυρήνα πολιτισμού.

Ένας κεντρικός δρόμος που δεν φτιάχτηκε ποτέ…

Πριν  από δεκαπέντε χρόνια, ένα ζευγάρι σουηδών, καθηγητής πανεπιστημίου και συγγραφέας – γκαλερίστα το ζευγάρι, αγόρασαν ένα σπίτι στον κεντρικό δρόμο του  Σιγρίου, αυτόν που συνδέει το λιμάνι και την αγορά με την πλαζ. Δρόμος πολυσύχναστος το καλοκαίρι, τον περπατάνε πεζοί και αυτοκίνητα.  Αλλά η ιστορία του δεν είναι τόσο απλή…
Αυτός ο δρόμος, λοιπόν, στο έργο της ύδρευσης – αποχέτευσης του χωριού  που έτρεξε το 1986 περίπου, προβλεπόταν να γίνει ένα ωραίο πλακόστρωτο, γραφικό, να το διαβαίνουν οι χωριανοί και οι επισκέπτες και να ευχαριστιούνται. Για πολλά χρόνια, ένα σημαντικό  μέρος του δρόμου ήταν κάτι σαν όρυγμα, αφού εξείχαν τα καπάκια της αποχέτευσης – με την  προοπτική ότι σύντομα θα γινόταν πλακόστρωτο. Περνούσαν τα αυτοκίνητα και παθαίνανε τον παθών τους τον τάραχο! Γύρω στο 1992 (δεν κρατούσα και ημερολόγιο δρόμου, άντε, λίγο  πριν, λίγο μετά…) πλακοστρώθηκαν ούτε πενήντα μέτρα, από το λιμάνι ως τη στροφή της Ινώς, αυτή τη στροφή που όταν την περάσεις, καταλαβαίνεις τι εστί μελτέμι στο Σίγρι τον Αύγουστο. Το υπόλοιπο κομμάτι παρέμεινε σε παροιμιώδη χάλια, παρά τα τσιμεντένια πασαλείμματα που έγιναν κατά καιρούς, τις αμέτρητες πτώσεις ανθρώπων, τα στραμπουλήγματα ποδιών, τα σπασίματα και τα σχετικά μπινελίκια που τα συνόδευαν και τα συνοδεύουν. Από τα πολλά μπαλώματα προκειμένου να κλείσουν όπως-όπως οι τρύπες του δρόμου, ουσιαστικά δεν υπάρχει πουθενά ενιαίο οδόστρωμα!
Η συχωρεμένη η μάνα μου καθόταν με το Χαρικλάκι – συχωρεμένη κι αυτή – κι άλλες γυναίκες στα σκαλοπάτια του σπιτιού μας τα απογεύματα του καλοκαιριού, για γειτονιό. Τις χαιρετούσανε οι τουρίστες, τις φωτογράφιζαν πολύ συχνά. Κι αυτές τους έκαναν χάζι, που περπατούσαν πάνω σ’ αυτόν τον επικίνδυνο δρόμο. Και, καμιά φορά, έλεγαν «να τη, να τη, τώρα θα πέσει». Κι έπεφτε!
Εν τω μεταξύ, η μάνα μου πέθανε, πέρασαν εκλογές και εκλογές, αλλάξαμε Δήμους, Δημάρχους και Προέδρους και – απ’ όσο ξέρω – πάντα κάπου υπήρχε ένα κονδύλι γι’ αυτόν τον δρόμο, οι τοπικές εφημερίδες το δημοσίευαν ως ένα έργο που θα ξεκινήσει την άνοιξη, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο κλπ κλπ. Μάλιστα, ένας Δήμαρχος ήταν έτοιμος να το βάλει στον απολογισμό του ως ένα έργο… που έγινε επί των ημερών του!!!
Πού στο δαίμονα χάνεται κάθε χρόνο αυτό το κονδύλι, δεν μπόρεσα να το καταλάβω!!! Ο κεντρικός δρόμος του Σιγρίου, παραμένει ένα χάλι και μισό! Ούτε λόγος για το “γραφικό δρομάκι” που ονειρευόμασταν!
Το ζευγάρι των σουηδών, που λέγαμε στην αρχή, έρχεται τρεις φορές τον χρόνο στο Σίγρι. Ξέρει τα περί της… μελλοντικής πλακόστρωσης του δρόμου και ρωτάει και ξαναρωτάει πότε θα ξεκινήσει. Και δεν είναι μόνο η ντροπή μου για την ξευτίλα και το πτερόεν κονδύλι, είναι και τα νεύρα μου, γιατί αυτόν τον δρόμο περπατώ καθημερινά και διαολίζομαι: Έχω πέσει αρκετές φορές, τρεις φορές έχω τραυματιστεί (ελαφρά), ένας άνθρωπος μπροστά μου έσπασε το πόδι του –  και αυτό δεν θα σταματήσει όσο εξαφανίζεται αυτό το κονδύλι. Από το 1986 έως το 2018, είναι πολλά τα χρόνια! Μπορεί, λοιπόν, και να ήρθε η ώρα του να φτιαχτεί!

Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τα σκαλάκια που πεθαίνουν

(Πίνακας του Γιώργου Πέρρου)
Μια φορά κι έναν καιρό, οι άνθρωποι έφτιαχναν δομές και εγκαταστάσεις, ανάλογα με τις ανάγκες τους:  από κει που περνούσε ο γάιδαρος φτιάχτηκε ο αγροτικός δρόμος, εκεί που περπατούσαν οι άνθρωποι φτιάχτηκε ο ντουσεμές, εκεί που βρίσκαν οι βάρκες απάγκιο φτιάχτηκε ένα σκαλάκι, εκεί που έτρεχε το νερό φτιάχτηκε μια βρύση κι εκεί που τα κάνανε οι άνθρωποι έγινε ο απόπατος.  Η νοικοκυροσύνη και το μέτρο ήταν ο οδηγός γι’ αυτές τις απλές δημόσιες κατασκευές.
Ποιος να δώσει άδεια; Οι άδειες ήρθαν μετά, όταν ήρθαν διοικητές και εξουσία και ανακαλύφτηκε η γραφειοκρατία και οι μελέτες και οι εγκρίσεις και ένα κάρο κόσμος επίσημος που έπρεπε να υπογράψει για να γίνει αυτό το απλό και το άλλο το απλούστερο. Και, ώσπου να γίνει αυτό το απλό, τα χρόνια περνάνε, γιατί το δημόσιο είναι ένα καράβι αργοκίνητο και πρέπει να ξεκουνηθούν ένα κάρο βαριεστημένοι και ζοχάδες. Και πάντα μια υπογραφή λείπει και το έργο, αυτό το μικρό - άσε το μεγάλο! - αργεί να γίνει κι οι άνθρωποι το χρειάζονται, αλλά σημασία έχει να γίνουν όλα με βάση το τυπικό και να μην χαθεί καμία περισπωμένη. Και πάνω σ’ αυτήν την περισπωμένη, τα μικρά σκαλάκια όπου έδεναν και δένουν οι βάρκες δεν μπορούν να φτιαχτούν και σ’ όλην την Ελλάδα ψάχνουν να βρουν άδεια κατασκευής! Νομίζω πως και για την Ακρόπολη, άδεια ανέγερσης ζήτησαν κάποιοι!... Ποιος να τολμήσει να βάλει δυο κιλά τσιμέντο και δυο καδρόνια, για να ξαναφτιαχτεί ένα σκαλάκι όπου δένουν οι βάρκες; Θα έρθει  το παιδί με το μπλοκ να δώσει κληση! Βρε, αμάν!, να το διορθώσουμε λίγο, με δικά μας έξοδα, να μπορούμε να πάμε στις βάρκες μας - τίποτα! Δεν επιτρέπεται χωρίς άδεια! Και την άδεια ποιος θα τη δώσει; Ποιος θα αναλάβει έναν τέτοιο τιτάνιο αγώνα για ένα τόσο μικρό έργο που εξυπηρετεί πέντε-δέκα ανθρώπους αλλά στολίζει ένα χωριό; Ποιος τρελλός θα βάλει το κεφάλι του στον τουρβά; Άντε να βρεις άδειες κατασκευής, περιβαλλοντικές μελέτες, μελέτες βιωσιμότητας, τεύχη δημοπράτησης - τα μύρια όσα! Ξεκινάς φέτος και το τελειώνει ο εγγονός σου!
Αλλά αυτά τα σκαλάκια, τα έρημα σκαλάκια, ας μην τα αφήσουμε να τα λιώσουν τα κύματα! Φτάνει λίγο τσιμέντο, μερικά μαδέρια, ίσως λίγα βαρέλια και λίγη δουλειά. Α, ναι, και φιλότιμο...

Επιτρέπεται το κάμπινγκ μέσα στη Φανερωμένη;


Το ερώτημα δεν είναι και τόσο θεωρητικό: επιτρέπεται να στήσει κανείς σκηνή μέσα στη Φανερωμένη; Στον περίβολο; Επιτρέπεται;
Υπάρχει ένς τύπος τουρίστα που είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία ανθρώπου: θεωρεί ότι εκεί που πηγαίνει, ισχύουν οι δικοί του νόμοι και ιδιαίτερα το “κάνω ό,τι μου καπνίσει!”. Δεν υπολογίζει ούτε τους γενικά ισχύοντες νόμους, ούτε τις ιδιαιτερότητες του τόπου, ούτε τον διπλανό του: αρκεί να περνάει εκείνος καλά, όποιες κι αν είναι οι συνέπειες των δικών του αλόγιστων πράξεων! Έτσι, πολλές φορές τα όρια ανοχής ξεπερνιούνται και έρχονται καβγάδες, χειροδικίες, επεμβάσεις ψυχραιμοτέρων και αστυνομίας και άλλα περιστατικά που δεν ζει ο Ψαθάς να τα κάνει γλαφυρά χρονογραφήματα...
Θυμάμαι πριν μερικά χρόνια, μέρα μεσημέρι, “νταν” η καμπάνα! Κοιταχτήκαμε στο καφενείο, γιατί δεν είχαμε ακούσει τίποτα για κανέναν. Σε λίγο, ξανά “νταν”. Ξανακοιταχτήκαμε. Απ’ τη μια το νταν και νταν και απ’ την άλλη να κοιτιόμαστε εμείς. Πήρα την απόφαση, να πάω ως το καμπαναριό να ρωτήσω για ποιον χτυπάει η καμπάνα. Στην καμπάνα ήταν ένα παιδίον επισκέπτου, ο οποίος περιδρόμιαζε περιχαρής τον αγλέορά του κι ο κανακάρης του χτυπούσε την καμπάνα του χωριού! Φώναξα στο παιδί να παρατήσει την καμπάνα κι έφυγα πίσω στο καφενείο. Σε πέντε λεπτά, να ‘σου ο νταής πατέρας, να μου ζητήσει τον λόγο, γιατί μάλωσα το καημένο το παιδί, “που το παιδί έχει πατέρα”! Κι εκεί, αναλαμβάνει ρόλο ο Στάθης με την χαρακτηριστική φωνή του και τον δικό του στόμφο, του είπε το “δεν ντρέπεσαι”, του είπε “αν είσαι πατέρας, να  συμμαζέψεις το παιδί σου”, του είπε και για το τι σημαίνει να χτυπάει η καμπάνα του χωριού και τον έκανε απ’ ασπρού τον κύριο τον καμπόσο, που έβαλε την ουρά στα σκέλια και έφυγε ηττημένος, να ολοκληρώσει το καταπέτασμα...
Πάμε πάλι στη Φανερωμένη. Που εκτός από ένα εκκλησάκι στο βράχο μέσα, είναι και μια πολύ ωραία παραλία που συχνά την προτιμούν επισκέπτες με αυτοκίνητο. να στήσουν τις σκηνές τους. Άμμος υπάρχει πολύς, ας στήσουν όπου θέλουν! Έλα ντε, που πολλοί γουστάρουν να στήσουν το τσαντήρι τους ΜΕΣΑ στον αυλόγυρο!!! Να χρησιμοποιούν τον ιερό αυτό χώρο ως τραπεζαρία τους και λουτροκαμπινέ!
Ε, είπαμε, αλλά ως ένα σημείο! Να σεβόμαστε και ορισμένα πράγματα και να μην χρειαζόμαστε ούτε να μας το υποδείξει κάποιος, ούτε να μας προσβάλει κάποιος, ούτε να έρθει η αστυνομία γιατί εμείς δεν χαμπαριάζουμε Χριστό!
Πριν μερικά καλοκαίρια, εγώ ο ίδιος είχα φτιάξει μια πινακίδα που ζητούσε να σεβαστούν το χώρο και να τσαντιρώσουν παραδίπλα, αλλά κάποιος τσίφτης τη μετέφερε όπου γούσταρε και κατασκήνωσε εντός όσο δεν παίρνει, όπως συνηθίζουν πολλοί να κάνουν.
Λοιπόν, ιστορίες μπορούμε να λέμε πολλές. Το θέμα είναι αυτό: να οριστούν χώροι ελεύθερης κατασκήνωσης για να κατασκηνώνουν οι επισκέπτες άνετα, να οριστεί σαφώς ότι στον περίβολο της Φανερωμένης απαγορεύεται η κατασκήνωση και να ξαναμπεί σχετική πινακίς. Επίσημη πινακίς, με την υπογραφή Κοινότητας, Δήμου, Λιμενικού και Αστυνομίας. Κι ύστερα, οποιανού του κοτάει, ας κατασκηνώσει!
"Φανερωμένη Μπάρμπεκιου"!!!!