Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2009

Να που και το Κάστρο του Σιγρίου έχει - κάποιες, έστω - ελπίδες!

Μια φορά κι έναν καιρό, όταν ακόμα ήταν Πρωθυπουργός ο Σημίτης και Υπουργός Αιγαίου ο Νίκος Σηφουνάκης, είχε εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 88.000 ευρώ για την εκπόνηση μελέτης αποτύπωσης και συντήρησης του Κάστρου Σιγρίου. Μια φορά κι έναν καιρό, λοιπόν, από το 2003, αυτά τα 88.000 ευρώ ποτέ δεν εκταμιεύτηκαν, γιατί ο Δήμος Ερεσού-Αντίσσης έκανε μεγάλη πατατιά και δεν ανέθεσε την μελέτη με την διαδικασία που ορίζει ο νόμος αλλά υπέγραψε σύμβαση με το ΕΜΠ.
Αυτά τα μάθαμε πρόσφατα, όταν ο Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Πάνος Καμμένος απάντησε σε ερώτηση του Νίκου Σηφουνάκη. Πιο συγκεκριμένα, το 2003, εγκρίθηκε χρηματοδότηση ύψους 88.041 ευρώ για την εκπόνηση μελέτης «Αποτύπωσης και συντήρησης του Κάστρου Σιγρίου Λέσβου μετά του περιβάλλοντος χώρου», (ΣΑΜ 033, ΠΔΕ 2003, Κωδικός 1997ΣΜ03300001). Φορέας υλοποίησης της μελέτης και υπόλογος διαχειριστής της πίστωσης είχε οριστεί ο Δήμος Ερεσού-Αντίσσης, ο οποίος προχώρησε σε ανάθεση ερευνητικής μελέτης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και εκπονήθηκε σχετική εργασία που αφορούσε τη Γεωμετρική Τεκμηρίωση του Κάστρου Σιγρίου, όμως η σχετική πίστωση του Υπουργείου δεν έχει καταβληθεί ακόμα στο Δήμο. Το ερώτημα, βεβαίως, ήταν το “γιατί έγινε αυτό το κακό” και “αν τελικά θα δωθούν τα λεφτά για την μελέτη”.
Στην απάντησή του ο κ. Καμμένος τονίζει ότι η εμπλοκή με την διάθεση της εξασφαλισμένης πίστωσης παρουσιάστηκε το 2004 επειδή δεν εφαρμόστηκαν οι διατάξεις του νόμου περί μητρώου μελετητών και αναθέσεως και εκπονήσεως μελετών: «Στις 20/4/2004 ο Δήμος Ερεσού - Αντίσσης υπέγραψε σύμβαση με το ΕΜΠ με την οποία ανέθεσε την εκπόνηση ερευνητικού έργου και όχι μελέτης, παρά την επισήμανση του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας ότι στα Πανεπιστήμια ανατίθενται μόνο προγράμματα έρευνας και μελέτες. Εκ των υστέρων, ο Δήμος αναγνωρίζοντας την ύπαρξη του προβλήματος, ότι δηλαδή με την συγκεκριμένη απόφαση δεν μπορούσε να προχωρήσει στην εκπόνηση του ερευνητικού προγράμματος με θέμα “Γεωμετρική τεκμηρίωση και αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης του Κάστρου Σιγρίου“ ζήτησε την τροποποίηση της απόφασης χρηματοδότησης».Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου καταλήγει αναφέροντας ότι η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής εξετάζει την εκ νέου χρηματοδότηση του Δήμου το 2009, ώστε να εκπονηθεί η μελέτη χωρίς άλλη εμπλοκή, πράγμα που όλοι φυσικά ευχόμαστε τελικά να γίνει και να μην ξαναμπλοκάρει η διάσωση του Κάστρου σε γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Από την άλλη όμως, είναι να τρελαίνεται κανείς όταν συλλογιστεί πως πέντε χρόνια πήγαν χαμμένα για μια απλή, μεγάλη ανοησία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: