Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Ο Αντιδήμαρχος Μανώλης Κωνσταντιδέλλης μιλά για τα έργα στο Σίγρι

Κύριε Αντιδήμαρχε, ας ξεκινήσουμε με τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Σίγρι. Θα θέλατε να μας τα παρουσιάσετε;
Τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Σίγρι είναι:
• Το έργο Ύδρευσης – Αποχέτευσης που δεν έχει τελειώσει ακόμα.
• Οι τσιμεντοστρώσεις στους δρόμους της Φανερωμένης έχει μείνει ένα κομμάτι το οποίο το έχουμε δρομολογήσει ώστε να τελειώσει στο προσεχές διάστημα.
• Η ηλεκτροδότηση της αίθουσας «Χλιάμπα» που εδώ και χρόνια δεν είχε γίνει τίποτα, έχουν γίνει τα συμβόλαια με την Δ.Ε.Η. και άμεσα θα έχει ηλεκτροδοτηθεί το κτίριο.
• Έχουμε τελειώσει με την μελέτη και την άδεια για το Ξενοδοχείο «Νησιώπη», περιμένουμε από το υπουργείο την ενεργοποίηση του προγράμματος ΘΗΣΕΑ για τη δημοπράτηση του έργου.
Υπάρχουν όμως και έργα σε εκκρεμότητα. Ας ξεκινήσουμε με το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού Σιγρίου, το οποίο έχει σταματήσει επειδή υπάρχει αντίδραση για την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας στην περιοχή της πλαζ. Έχουμε εξελίξεις σ’ αυτό το θέμα; Υπάρχει κίνδυνος να μην γίνει ποτέ Βιολογικός στο Σίγρι;
Για την Μονάδα βιολογικού Καθαρισμού Σιγρίου πρέπει να γίνει αλλαγή χωροθέτησης της από την περιοχή της πλαζ να κατασκευαστεί 200μ. – 300μ. μακρύτερα στην περιοχή «Κανόνι».
Οι προσπάθειες που κάνουμε ως Δημοτική Αρχή και προσωπικά του Δημάρχου είναι να γίνει ότι καλύτερο για το Σίγρι και τους ανθρώπους που μένουν εκεί.
Το δεύτερο σταματημένο έργο είναι αυτό της μεταφοράς του νερού από την πηγή του Παλιοχωριού. Προβλέπετε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την παρέμβαση της Αρχαιολογίας και να ολοκληρωθεί;
Έχει σταματήσει η μεταφορά του νερού από την πηγή του Παλαιοχωρίου για καθαρούς λόγους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, εμείς ως Δημοτική Αρχή προσπαθούμε να επιταχύνουμε όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να ξεμπλοκάρει και να τελειώσει το έργο.
Ποια έργα να περιμένουμε τον προσεχή καιρό;
• Ηλεκτροφωτισμός περιφερειακού δρόμου Μ.Φ.Ι.
• Φωτισμός του Κάστρου.
• Συντήρηση αντλιοστασίου ύδρευσης .
Και άλλα μικρά έργα τα οποία θα βελτιώσουν την ζωή των κατοίκων του Δ.Δ. Σιγρίου.
Στης προθέσεις της Δημοτικής Αρχής είναι να μπορέσουμε να κατασκευάσουμε ένα μικρό γήπεδο ποδοσφαίρου ώστε τα παιδιά του χωριού να έχουν ένα χώρο άθλησης, είναι προφανές ότι ένας τέτοιος χώρος λείπει από την περιοχή.
Είσαστε ικανοποιημένος από την γενική κατάσταση στο Σίγρι, τόσο ως προς τις υποδομές, όσο και την υπόθεση διευθέτησης χώρων και καλλωπισμού;
Πιστεύω ότι στη χρονιά που μας πέρασε έγιναν μεγάλες προσπάθειες από την Δημοτική Αρχή και από προσωπικές ενέργειες του Δημάρχου ώστε να αλλάξει η εικόνα του χωριού όπως :
• Τοποθέτηση τουαλέτας στην πλαζ.
• Τοποθέτηση στάσης λεωφορείου στην είσοδο του χωριού.
• Μπήκαν καινούρια μηχανήματα και ιστός για την βελτίωση της εικόνας και τον περισσότερο αριθμό καναλιών της τηλεόρασης.
• Δαπανήθηκαν πολλά χρήματα για τον καθαρισμό του χωριού (αυτό αποδεικνύεται από τους ανθρώπους που δούλεψαν που ήταν αρκετοί και βέβαια από το αποτέλεσμα).
• Κατασκευάστηκε στο νεκροταφείο οστεοφυλάκιο.
• Έγινε μια μικρή πλατεία στην είσοδο του χωριού.
• Τοποθετήθηκαν όπου χρειάστηκαν παγκάκια για να ξεκουράζονται οι επισκέπτες αλλά και οι ντόπιοι.
Η προσπάθεια μας είναι συνεχόμενη και η αγάπη μας για τον τόπο μας μεγάλη και σύνθημα μας είναι πρώτα ο πολίτης και μετά τα υπόλοιπα.
Ας υποθέσουμε πως υπάρχουν πολλά χρήματα, τόσα όσα χρειάζονται για να κάνετε ό,τι σχεδιάσετε. Ποιες είναι οι προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής για το Σίγρι;
Μέλημα μας είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που ζουν και μένουν στο Σίγρι και γενικά σε όλο το Δήμο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Δήμαρχος έχει δώσει μεγάλες μάχες για το λιμάνι του Σιγρίου με προσωπικές παρεμβάσεις και συζητήσεις που έχει κάνει κατά καιρούς με Υπουργούς – Νομαρχία και με άλλους φορείς ώστε να γίνει πραγματικότητα η κατασκευή του έργου αυτού, το οποίο θα φέρει ανάπτυξη στο τόπο μας.
Ωστόσο, σύντομα περιμένουμε την εφαρμογή των νέων συνενώσεων, του «Καλλικράτη». Είστε αισιόδοξος πως μ’ αυτήν την εξέλιξη χωριά όπως το Σίγρι θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τα προβλήματά τους;
Για το σχέδιο Καλλικράτης δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος γιατί δυστυχώς βλέπω και συμπεραίνω ότι είναι άλλο ένα σχέδιο ιδεών, προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν χρειάζεται διοικητική μεταρρύθμιση η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά η Δημόσια Διοίκηση. Τώρα που αρχίσαμε σαν Δήμος να βρίσκουμε τα σωστά πατήματα και να παράγουμε έργο σαν Δημοτική Αρχή μας φύτρωσε ο Καλλικράτης.
Σαν άνθρωπος που ασχολούμαι πολλά χρόνια με τη τοπική αυτοδιοίκηση πιστεύω ότι ο Δήμος Ερεσού – Αντίσσης πρέπει να παραμείνει ως έχει γιατί είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος στο Βόρειο Αιγαίο, έχει το μεγαλύτερο αγροτικό οδικό δίκτυο και είναι τέτοια η μορφολογία του Δήμου που δεν επιτρέπει να γίνει εδαφικός γιγαντισμός με την συνένωση κάποιου άλλου Δήμου. Εκτός των άλλων προβλημάτων που θα δημιουργηθούν με τη γιγάντωση των Δήμων είναι ότι ο δημότης θα χάσει τη επαφή που έχει με τους ανθρώπους που διοικούν και προσπαθούν για το καλό του τόπου.
Ακόμα και ιστορικά να το δει κάποιος ο Δήμος Ερεσού είναι ένας από τους πιο παλιούς Δήμους της Λέσβου επίσης μπορούμε να πούμε ότι στο δυτικό κομμάτι του νησιού υπάρχουν πολλά σημαντικά πράγματα όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που είναι πόλος έλξης πολλών τουριστών και ντόπιων, το λιμάνι που θα κατασκευαστεί και θα είναι μια σημαντική πύλη εισόδου - εξόδου για όλο το νησί και ειδικά του δυτικου μέρους του κ.α. Ελπίζω και εύχομαι να πρυτανεύσει η λογική για το καλό της περιοχής αλλά και γενικά της Χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: