Τρίτη, 3 Αυγούστου 2010

Εκλογές για το Δήμο Λέσβου

Όπως ξέρουμε, όλο το νησί της Λέσβου θα αποτελεί έναν Δήμο, με το σχέδιο "Καλλικράτης" που τίθεται σε εφαρμογή. Έτσι, καταργείται ο Δήμος Ερεσού-Αντίσσης στον οποίο ανήκε το Σίγρι και για πρώτη φορά φέτος το Νοέμβριο θα ψηφίσουμε Δήμαρχο Λέσβου και Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου.
Ήδη, υποψήφιοι πάνε κι έρχονται!
Συγκεκριμένα, έχουν αποφασίσει την κάθοδό τους στις εκλογές για τη θέση του Δημάρχου Λέσβου και έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους οι:
Δημήτρης Βουνάτσος, πρώην Βουλευτής Λέσβου και πρώην Νομάρχης Λέσβου, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ αλλά τα τελευταία χρόνια έχει αποστασιοποιηθεί από το κόμμα. Στις τελευταίες Νομαρχιακές εκλογές ήταν και πάλι υποψήφιος Νομάρχης Λέσβου και έλαβε 12,46%.
Άρης Χατζηκομνηνός, πρώην Δήμαρχος Μυτιλήνης, παλιότερα δε και υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Στις τελευταίες εκλογές ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Μυτιλήνης, αλλά δεν επανεξελέγη.
Ευάγγελος Παλαιολόγος. Στέλεχος του ΚΚΕ, υποψήφιος Νομάρχης το 2002 και το 2006 - έλαβε 10,65%.
ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τη στήριξή τους σε κάποιον υποψήφιο. Και στα δύο μεγάλα κόμματα γίνονται σημαντικές ζυμώσεις για το ποιος θα ηγείται του ψηφοδελτίου που θα υποστηρίξει το κόμμα. Συγκεκριμένα:
Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον


ο Αντιδήμαρχος Μυτιλήνης Παντελής Πατερέλλης,ο Αντιδήμαρχος Μυτιλήνης Απόστολος Πατέστος και
ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και Πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος.


Ωστόσο, υπάρχει καθυστέρηση στην τελική επιλογή από το κόμμα και επανέρχεται συχνά το όνομα του σημερινού Δημάρχου Μυτιλήνης Νάσου Γιακαλή, ο οποίος όμως έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Περιφέρεια και όχι για τον Δήμο Λέσβου.

Στη Νέα Δημοκρατία υπάρχει μειωμένο ενδιαφέρον για υποψηφιότητα στο Δήμο Λέσβου. Ο Πρόεδρος του κόμματος στην επίσκεψή του στο νησί, έδωσε το χρίσμα μόνο στον υποψήφιο Περιφερειάρχη του κόμματος Παύλο Βογιατζή.

Μια υποψηφιότητα που συζητιόταν έντονα, αυτή του Πρύτανη του ΕΜ Πολυτεχνείου Κώστα Μουτζούρη, απεσύρθη με πάταγο.


Υπάρχει πλέον πίεση στον νυν βουλευτή Σπύρο Γαληνό να θέσει υποψηφιότητα, αλλά και στον Πρόεδρο του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Λέσβου Στρατή Κύτελη.

Εξετάζεται επίσης η πιθανή υποψηφιότητα του νυν Δημάρχου Γέρας, Σωτήρη Ζαμτράκη.
Σε περίπτωση που κανένα από τις παραπάνω πρόσωπα δεν θέσει τελικά υποψηφιότητα, δεν αποκλείεται τελικά το κόμμα να στηρίξει τον Άρη Χατζηκομνηνό, του οποίου τον συνδυασμό πλαισιώνουν μέλη της ΝΔ.

Το Κ.Κ.Ε. θα υποστηρίξει τον Βαγγέλη Παλαιολόγο.Από το ΛΑ.Ο.Σ. δεν έχουν ακουστεί ονόματα. Το κόμμα του Καρατζαφέρη δεν αναμένεται να κατεβάσει δικό του υποψήφιο και μάλλον θα υποστηρίξει Βουνάτσο.


Ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. είχε κατέβει στις προηγούμενες εκλογές με τον Γιάννη Ζερδελή στον Δήμο Μυτιλήνης, αλλά ως τώρα δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί οι προθέσεις του κόμματος και των στελεχών του.

Έχει -τέλος- συγκροτηθεί Ανεξάρτητη Πολιτική Κίνηση για τον Δήμο Λέσβου, στην οποία μετέχουν διάφορα πρόσωπα, όπως οι Χρ. Κορδώνης, Γ. Βατός, Γ. Τσακίρης, Π. Ζαφειρίου κ.ά., αλλά και το μέλος των Οικολόγων-Πράσινων Μιχάλης Μπάκας. Η Κίνηση αυτή προς το παρόν δεν έχει καταλήξει αν θα κατέβει στις εκλογές και με ποιον επικεφαλής.
  • Αυτά ως προς τους υποψηφίους Δημάρχους.
  • Για το Τοπικό Συμβούλιο Σιγρίου, τίποτε δεν έχει ακουστεί επισήμως, ούτε από τους εν ενεργεία, ούτε από παλιότερα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου, ούτε από άλλους.
  • Πολλά θα εξαρτηθούν από το ποιοί θα κατέβουν τελικά υποψήφιοι Δήμαρχοι και πώς θα μπορέσουν να διαχυθούν οι σιγριανές υποψηφιότητες στα ψηφοδέλτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: