Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Έκλειψη Ηλίου στο Μουσείο...

Ένα πρωτότυπο χάπενινγκ διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου την Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011, με αφορμή την μερική έκλειψη ηλίου που θα είναι ορατή και στη χώρα μας.
Η εκδήλωση θα διαρκέσει από τις 9:00 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι και περιλαμβάνει ειδική έκθεση και παρουσίαση διαφανειών, παρατήρηση του εντυπωσιακού φαινομένου με τηλεσκόπιο και ειδικά γυαλιά – φίλτρα που θα διατεθούν σε όλους τους συμμετέχοντες δωρεάν. Ερασιτέχνες αστρονόμοι θα βοηθούν τους ενδιαφερόμενους να δουν τη μερική έκλειψη του Ήλιου μέσα από το τηλεσκόπιο.
Στο πνεύμα των ημερών θα προσφερθούν σε μικρούς και μεγάλους, παραδοσιακά γλυκά και κεράσματα και πολλά δώρα και βιβλία.
Στην Ελλάδα θα δούμε μόνο τα δύο τρίτα του ηλιακού δίσκου να καλύπτονται από τη Σελήνη και αυτό θα συμβεί στη μέγιστη φάση της έκλειψης στις 10:23 π.μ. (ώρα Ελλάδος), εφόσον δεν θα υπάρχουν σύννεφα στον ουρανό.
Σχεδόν 12 ώρες νωρίτερα, η Γη θα βρίσκεται στο περιήλιό της, δηλαδή στην πλησιέστερη απόστασή της από τον Ήλιο (147.105.721 χλμ.). Η έκλειψη θα ξεκινήσει στη 8:40 π.μ. στη Βόρεια Αλγερία και θα είναι ορατή από τη Βόρεια Αφρική, το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης και την Κεντρική Ασία.
Είναι η τρίτη φορά που το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου πραγματοποιεί εκδηλώσεις για την έκλειψη Ηλίου. Τις δύο προηγούμενες φορές που πραγματοποιήθηκε έκλειψη ηλίου ορατή από την Ελλάδα, στις 29 Μαρτίου 2006 και στις 11 Αυγούστου 1999, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είχε την χαρά να δεχθεί στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι εκατοντάδες επισκέπτες, οι οποίοι μοιράστηκαν αυτό το εντυπωσιακό φαινόμενο και είχαν τη δυνατότητα να το παρακολουθήσουν με τα ειδικά μαύρα γυαλιά – φίλτρα.
Αν και δεν είναι τόσο σπάνιο φαινόμενο στον πλανήτη Γη, ωστόσο η παρατήρηση μιας ολικής ηλιακής έκλειψης σε μια δεδομένη γεωγραφική περιοχή είναι αρκετά σπάνια και συμβαίνει κατά μέσο όρο κάθε 360 χρόνια. Η επόμενη ολική έκλειψη που θα είναι ορατή από την Ελλάδα, θα συμβεί στις 21 Απριλίου 2088.

Δεν υπάρχουν σχόλια: