Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Λαϊκή Συνέλευση στις 10 Απριλίου...

Η Λαϊκή Συνέλευση αναβάλεται για τις 8 Μαϊου.
Η Λαϊκή Συνέλευση θα απαντήσει στην αίτηση των Λατομείων "Κύκνος" (συμφερόντων Χατζηαντωνίου), για φορτοεκφόρτωση υλικών στο Λιμάνι του Σιγρίου.
Η αίτηση κατατέθηκε στο Τοπικό Συμβούλιο Σιγρίου, το οποίο αποφάσισε την οριστική απάντηση να δώσει μια Λαϊκή Συνέλευση, καθώς αυτό ήταν το όργανο που είχε σταματήσει τη δραστηριότητα αυτή προ πενταετίας.
Στην αίτηση αναφέρεται:
1. Οι φορτώσεις θα γίνονται κατά τη νεκρή τουριστική περίοδο και οπωσδήποτε εκτός Ιουνίου-Σεπτεμβρίου,
2. Κατά τη φόρτωση θα γίνεται διάστρωση πλαστικού-υφάσματος, για να αποφεύγεται η πτώση υλικού από τον γερανό στη θάλασσα
3. Με την ολοκλήρωση θα γίνεται σκούπισμα του χώρου
4. Τα φορτηγά θα μειώνουν την ταχύτητά τους από την είδοσο του χωριού ως το Λιμάνι
5. Θα καταβάλεται ανταποδωτικό τέλος στην Τοπική Κοινότητα Σιγρίου 0,15 ευρώ ανά τόνο.
6. Θα γίνεται προβολή του Σιγρίου και του τέως Δήμου Ερεσού-Αντίσσης από τον τηλεοπτικό σταθμό "Αρχιπέλαγος".
Η Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Απριλίου, στις 20:00, στην αίθουσα του Συλλόγου.
Υπενθυμίζεται πως η δραστηριότητα αυτή είχε διακοπεί πριν από πέντε περίπου χρόνια, μετά από δυναμική αντίδραση των κατοίκων του Σιγρίου, λόγω των πολλών προβλημάτων που είχαν δημιουργηθεί (μεγάλη ταχύτητα των φορτηγών, πολλή σκόνη και ρύπανση, όχληση κατά την τουριστική περίοδο, καταστροφή στο οδικό δίκτυο κλπ). Ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας επανέρχεται, διαβεβαιώνοντας πως θα φροντίσει να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στο χωριό, ενώ παρέχει ανταποδοτικά ένα ποσό στο χωριό (το οποίο δεν έχει από αλλού πόρους - ανάθεμα τον Καλλικράτη μας!).
Η απόφαση είναι, λοιπόν, του κόσμου και ας μας φωτίσει να αποφασίσουμε το σωστό!

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Η αίθουσα του Συλλόγου

Το εσωτερικό της αίθουσας του Συλλόγου "Θεοφάνης Σιγριανής". Τα μέλη του Ομίλου εν δράσει, για την ολοκλήρωση των εργασιών...

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Μορφωτικός Αθλητικός Εκπολιτιστικός Όμιλος Σιγρίου

«ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΣΙΓΡΙΑΝΗΣ»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Σάββατο, 16 Απριλίου 2011 και ώρα 19:00, στην Αίθουσα του Ομίλου, θα πραγματοποιηθεί η Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση.

ΘΕΜΑΤΑ:

üΑπολογισμός διετίας από το Διοικητικό Συμβούλιο

üΈγκριση πεπραγμένων

üΕκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και νέας Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Παρακαλούνται όλα τα μέλη του Ομίλου να παραβρεθούν.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ:

Όλοι όσοι ενδιαφέρονται να εγγραφούν στον Όμιλο και να συμμετέχουν στη Συνέλευση και στις εκλογές, μπορούν να το δηλώσουν στα μέλη του ΔΣ. (Ι. Τσίκνας, Π. Τσίκνας, Α. Γεωργίου, Α. Ιωσηφέλλης, Α. Χιώτης, Α. Τσιπούρα, Π. Καϊμης)

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ:

Όσοι επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα για το Διοικητικό Συβούλιο ή την Εξελεγκτική Επιτροπή, μπορούν να το δηλώσουν ως την Παρασκευή 15/4, προκειμένου να καταρτισθεί και να τυπωθεί έγκαιρα το ψηφοδέλτιο.

μΓΙΝΕ ΚΙ ΕΣΥ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ!Ν

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Δωρεάν στο Μουσείο το Σαββατοκύριακο...

Δωρεάν για όλους θα είναι η επίσκεψη στο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου το Σαββατοκύριακο 26 & 27 Μαρτίου 2011. Οι επισκέπτες και οι φίλοι του Απολιθωμένου Δάσους θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους του Μουσείου με ελεύθερη είσοδο και να γνωρίσουν τα μοναδικά εκθέματα φυτικών απολιθωμάτων από όλο τον κόσμο, την ιστορία δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους και το φαινόμενο της απολίθωσης.
Μάλιστα, το Μουσείο έχει προετοιμάσει ειδικό πρόγραμμα ενημέρωσης που περιλαμβάνει αρχικά την πραγματοποίηση ειδικής επιστημονικής ενημέρωσης σε τακτά χρονικά διαστήματα στην αίθουσα οπτικοακουστικών μέσων με ειδική παρουσίαση για τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και στη συνέχεια ειδική επιστημονική ενημέρωση στους μόνιμους εκθεσιακούς του χώρους του Μουσείου. Παράλληλα, επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την περιοδική έκθεση «ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΘΗΛΑΣΤΙΚΩΝ. Από το Δεινοθήριο της Λέσβου στον Άνθρωπο των Πετραλώνων», μια μεγάλη έκθεση απολιθωμάτων που μας ξεναγεί στη βιοποικιλότητα και την εξέλιξη των θηλαστικών στην περιοχή του Αιγαίου.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους.
Το ωράριο λειτουργίας του Μουσείου είναι Τρίτη έως Σάββατο: 9:00 – 17:00, Κυριακή: 10:00 – 17:00.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο στο τηλέφωνο 22530-54434, e-mail: lesvospf@otenet.gr.

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Συσκεψη για Δυτικά...

Μαραθώνια συνεδρίαση για τα ζητήματα του τεως Δήμου Ερεσού-Αντίσσης έλαβε χώρα την Τρίτη 15 Μαρτίου 2011, στο γραφείο του Δημάρχου Λέσβου Δ. Βουνάτσου, παρουσία πολλών Αντιδημάρχων και των Προέδρων των Κοινοτήτων. Πέραν του Δημάρχου, λοιπόν, παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Απόστολος Πατέστος, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Βατός, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ηλίας Κουνιαρέλλης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Σωτήριος Μαρινάτος, ο Αντιδήμαρχος Ερεσού-Αντίσσης Απόστολος Αθανασιάδης καθώς και οι Πρόεδροι των Συμβουλίων των Δημοτικών Κοινοτήτων Ερεσού Ανδρέας Αντωνακόπουλος, Άντισσας Κυριάκος Καραμιχάλης, Μεσοτόπου Γρηγόρης Βραχνός, Σιγρίου Παύλος Τσίκνας, Πτερούντας Κώστας Χασάπης, Βατούσας Άβελ Σπανέλλης καιτο μέλος του συμβουλίου Ερεσού Στέλιος Δουγαλέρης.

Αντικείμενο της σύσκεψης αυτής ήταν η αντιμετώπιση των σημαντικών εκκρεμούντων από μακρού χρόνου προβλημάτων των ως άνω Κοινοτήτων του τέως Δήμου Ερεσού-Αντίσσης, για τα περισσότερα από τα οποία δρομολογούνται θετικές εξελίξεις, ορισμένα όμως παραπέμφθηκαν στους αρμόδιους θεματικούς Αντιδημάρχους προς μελέτη και παρουσίαση σχετικών προτάσεων επίλυσής τους.

Με ανυπομονησία περιμένουμε τα θετικά αποτελέσματα αυτής της τόσο σημαντικής σύσκεψης, καθώς τα προβλήματα της Δυτικής Λέσβου είναι πολλά και τα βασικά αιτήματα αφορούν στα μεγάλα έργα για την ανάπτυξη της Λέσβου: Λιμάνι Σιγρίου, Δρόμος Καλλονής-Σιγρίου, καθώς και η ακτοπλοϊκή σύμδεση με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Προσομοίωση του σεισμού της Ιαπωνίας, για μαθητές στο Σίγρι


Ένα νέο θεματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο "Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας - Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς"... σχεδίασε και υλοποιεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα πλαίσια των εκπαιδευτικών του δράσεων.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την περιοδική έκθεση "Γνωρίζω τους σεισμούς - Αντιμετωπίζω το σεισμικό κίνδυνο", τη γνωριμία με τον τρόπο καταγραφής των σεισμών από το Σεισμολογικό Σταθμό Σιγρίου και την ενημέρωση για την διαδικασία της παρακολούθησης της ενεργού σεισμικότητας στην Ελλάδα σε πραγματικό χρόνο μέσω του Εθνικού τηλεμετρικού δικτύου, την γνωριμία με ένα ενεργό σεισμικό ρήγμα και τέλος την προσομοίωση ενός πραγματικού σεισμού.
Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την εμπειρία προσομοίωσης ενός πραγματικού σεισμού στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου, να εκπαιδευτούν για τον τρόπο αντίδρασης σε περίπτωση σεισμού και να ενημερωθούν για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τους σεισμούς.
Την περασμένη Παρασκευή, την ώρα που στην οθόνη του Σεισμολογικού Σταθμού Σιγρίου καταγραφόταν τα σεισμικά κύματα του πιο ισχυρού σεισμού που συγκλόνισε την Ιαπωνία και ταρακούνησε την υφήλιο, οι μικροί μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Σιγρίου στην Λέσβο, πραγματοποιούσαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Μαζί με τα παιδιά βρέθηκαν και ειδικοί από τέσσερεις χώρες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα RACCE το οποίο έχει στόχο την υλοποίηση και εφαρμογή καινοτόμων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με στόχο την αύξηση της ευαισθητοποίησης των παιδιών για το σεισμό, τον σεισμικό κίνδυνο και τον τρόπο προσέγγισής τους.
Ολοκληρώνοντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα η σκέψη όλων βρισκόταν στους ανθρώπους που αντιμετώπιζαν τον εγκέλαδο στην Ιαπωνία, καθώς τα σεισμικά κόμματα συνέχιζαν να φτάνουν και να καταγράφονται από το σεισμολογικό σταθμό Σιγρίου.
Η έκθεση
Η περιοδική έκθεση "Γνωρίζω τους σεισμούς - Αντιμετωπίζω το σεισμικό κίνδυνο" παρουσιάζει αποτελέσματα των ερευνητικών εργασιών για το σεισμικό κίνδυνο στο Βόρειο Αιγαίο αλλά και τους τρόπους μείωσης και διαχείρισης των δυσμενών επιπτώσεών των σεισμών στο δομημένο περιβάλλον. Όπως είναι γνωστό, η σεισμικότητα στην Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη στον ευρωπαϊκό χώρο και από τις μεγαλύτερες σ' όλο τον κόσμο, αφού η χώρα μας βρίσκεται σ' ένα ιδιαίτερο γεωλογικά χώρο, όπου παρατηρείται βύθιση της Αφρικανικής λιθόσφαιρας κάτω από την Ευρασιατική. Παράλληλα, η προέκταση του μεγάλου ρήγματος μετασχηματισμού στο Βόρειο Αιγαίο, έχουν ως αποτέλεσμα την υψηλή σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του Βόρειου Αιγαίου, η οποία έχει κατά καιρούς προκαλέσει μεγάλες καταστροφές.
Η έκθεση περιλαμβάνει την παρουσίαση χαρτογραφικού υλικού για τον σεισμικό κίνδυνο στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου, την παρουσίαση γεωλογικών και σεισμολογικών δεδομένων, τα αποτελέσματα ερευνητικών εργασιών που αφορούν στην σεισμικότητα της περιοχής σε σχέση με τα δεδομένα του δομημένου περιβάλλοντος αλλά και ιστορικούς σεισμούς που έχουν καταγραφεί. Επίσης, παρουσιάζεται το φαινόμενο του σεισμού στην αρχαία Ελλάδα και η μυθολογική του διάσταση, αλλά και οι μυθολογίες διαφόρων λαών. Παράλληλα, αναλυτικές απεικονίσεις και επεξηγηματικά σχήματα ενημερώνουν για το τι είναι σεισμός, πως μεταφέρεται η σεισμική ενέργεια, πως μετράμε ένα σεισμό, τα όργανα σεισμικής καταγραφής, τα καταστροφικά φαινόμενα που ακολουθούν ένα σεισμό ενώ ιδιαίτερο τμήμα της έκθεσης παρουσιάζει σημαντικές πληροφορίες για την πρόληψη και προστασία από τον σεισμικό κίνδυνο. Ειδικά τμήματα της έκθεσης είναι αφιερωμένα στην σεισμικότητα της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου, όπου μέσα από ειδικούς χάρτες παρουσιάζονται οι ιστορικοί καταστροφικοί σεισμοί αυτών των περιοχών αλλά και τα κυριότερα ενεργά ρήγματα στο χώρο του Βορείου Αιγαίου.
Η σεισμική τράπεζα
Στο χώρο της σεισμικής τράπεζας οι συμμετέχοντες του εκπαιδευτικού προγράμματος έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την εμπειρία προσομοίωσης μιας σεισμικής δόνησης και να γνωρίσουν τις συνέπειές της. Τα χαρακτηριστικά της σεισμικής δόνησης έχουν ειδικά επιλεγεί, ώστε να γίνει προσομοίωση ενός πραγματικού σεισμού, όπως ο σεισμός της Κοζάνης το 1995 με μέγεθος 6,6 Ρίχτερ, ο σεισμός του Κόμπε στην Ιαπωνία το 1995 με μέγεθος 6,8 Ρίχτερ, ο σεισμός στο Chi - Chi της Ταιβάν το Σεπτέμβριο του 1999 με μέγεθος 7,3 Ρίχτερ κ.α.
Η προσομοίωση της σεισμικής κίνησης που αφορά δονήσεις πραγματικών σεισμών, γίνεται με ειδικό μηχανισμό που ελέγχεται από ηλεκτρονικό υπολογιστή ο οποίος συνδέεται με ειδική βάση δεδομένων που περιλαμβάνει τα στοιχεία χαρακτηριστικών σεισμικών δονήσεων.
Ο χώρος πάνω στην σεισμική τράπεζα είναι ειδικά διαμορφωμένος και επιλέχθηκε να αναπαριστά μια σχολική τάξη. Στη σεισμική τράπεζα οι μαθητές έχουν την δυνατότητα να εφαρμόσουν τα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού αλλά και ενημερώνονται για τις διαδικασίες πρόληψης και προστασίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εκδήλωση του φαινομένου. Παράλληλα, ωθούνται να ευαισθητοποιηθούν ώστε να ελέγξουν το σπίτι τους, το σχολείο τους αλλά και να ευαισθητοποιήσουν τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς για το έλεγχο των σχολικών κτιρίων και των κατοικιών τους πριν την εκδήλωση ενός σεισμού.
Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα ξεκίνησε να υλοποιείται από τις 20 Μαρτίου 2009. Η δραστηριότητα βασίζεται στο σενάριο ότι οι μαθητές, ενσαρκώνουν το ρόλο του σεισμολόγου ο οποίος πραγματοποιεί μια έρευνα με στόχο την συγκέντρωση πληροφοριών για στους σεισμούς στο χώρο του Βορείου Αιγαίου Πελάγους και την προετοιμασία πρότασης για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λάβουν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών.
Στους μαθητές δίνεται το "Σημειωματάριο του σεισμολόγου", το οποίο είναι ένα τετράδιο δραστηριοτήτων, το οποίο καλούνται να συμπληρώνουν κατά τη διάρκεια συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, δουλεύοντας σε ομάδες και αναπτύσσοντας μεταξύ τους συνεργασίες.
Το πρόγραμμα αρχικά ξεκινάει με προβολή οπτικοακουστικού υλικού με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, εικόνες, χάρτες και διαγράμματα που εξηγούν το φαινόμενο του σεισμού αλλά και οδηγιών για την προστασία και πρόληψη από τους σεισμούς.
Στο επόμενο στάδιο οι μαθητές επισκέπτονται τις μόνιμες εκθέσεις και το Σεισμολογικό Σταθμό Σιγρίου, όπου συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά παιχνίδια "Ο θησαυρός του εγκέλαδου" και "Ο λαβύρινθος του εγκέλαδου" και οι μαθητές γίνονται ερευνητές.
Για τους μικρότερους μαθητές νηπιαγωγείου και πρώτων τάξεων Δημοτικού έχει σχεδιαστεί ένα θεατρικό παιχνίδι, όπου γίνεται δραματοποίηση του φαινόμενου του σεισμού, της δομής της γης αλλά και της ζωής των ανθρώπων σε περίπτωση σεισμού. Η δραστηριότητες στον εκθεσιακό χώρο συνεχίζονται καθώς οι ίδιοι οι μαθητές καλούνται να προκαλέσουν ένα τοπικό σεισμό και να παρακολουθήσουν την καταγραφή της σεισμικής τους δραστηριότητας σε πραγματικό χρόνο στον εκπαιδευτικό σεισμογράφο του Μουσείου
Η δραστηριότητα συνεχίζεται στο χώρο της περιοδικής έκθεσης "Γνωρίζω τους σεισμούς - Αντιμετωπίζω το σεισμικό κίνδυνο" όπου οι μαθητές μπορούν να εντοπίζουν ενεργά ρήγματα της περιοχής του Βορείου Αιγαίου που έχουν δώσει κάποιο σεισμό ή μπορεί να δώσουν μελλοντικά, καθώς και να γνωρίζουν την ιστορία των σεισμών.
Ακολουθεί επίσκεψη στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου, όπου οι μαθητές καλούνται να παρατηρήσουν και να αναγνωρίσουν τα χαρακτηριστικά ενός γεωλογικού ρήγματος και να συνδέσουν την παρουσία του με την εκδήλωση ενός σεισμού.

Δείτε το θέμα στην ΕΤ3
http://www.youtube.com/user/GORGEPAPADOPOYLOS
και διαβαστε το στην Ελευθεροτυπία
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=259300

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!


Καθαρά Δευτέρα, με αχινούς και χορό, στο παλιό Σίγρι!

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Επαναπροκηρύσσονται δύο άγονες γραμμές με προσέγγιση στο Σίγρι

Σε δύο άγονες γραμμές από τις δεκαέξι συνολικά που επαναπροκηρύσσονται, βρίσκεται το Σίγρι!
Πρόκειται για τον δεύτερο επαναληπτικό διαγωνισμό για την κάλυψη πέντε άγονων γραμμών που ανήκουν στη γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και για τις οποίες έχουν εξασφαλισθεί επιπλέον 8 εκατ. ευρώ και έναν νέο διαγωνισμό του τέως Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για έντεκα γραμμές.

Οι γραμμές που αφορούν και το Σίγρι είναι:
  • Θεσσαλονίκη, Σίγρι, Χίος, Καρλόβασι, Κάλυμνος, Κως, Ρόδος.
  • Ψαρά ή Μεστά, Σίγρι, Λήμνος και επιστροφή.
Να υπενθυμίσουμε πως οι γραμμές επαναπροκηρύσσονται, γιατί σε προηγούμενο διαγωνισμό δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τις ναυτιλιακές εταιρίες για να τις αναλάβουν. Η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι ναυτιλιακές εταιρίες, δεν δίνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας ότι η νέα προκήρυξη θα έχει αποτέλεσμα και θα έρθει τελικά καράβι στο Σίγρι - όπως όλοι θέλουμε και διεκδικούμε.