Τρίτη, 30 Απριλίου 2013

Το Λιμάνι του Σιγρίου και οι Συμπληγάδες του...


Μετά το Πάσχα, στελέχη τής «Εγνατία Α.Ε.» στη Λέσβο για την ένταξη του λιμένα Σιγρίου στο ΕΣΠΑ

Τώρα τρέχουμε…

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Με στόχο να υπάρχει εγκατεστημένος εργολάβος στο έργο κατασκευής του λιμένα Σιγρίου, οι εμπλεκόμενοι φορείς συντονίζουν τις προσπάθειές τους ώστε πολύ σύντομα, το αργότερο έως τον Αύγουστο, να έχει βγει η δημοπράτηση του έργου. Για τον καλύτερο συντονισμό ενεργειών, στελέχη τής «Εγνατία Α.Ε.» που είναι ο φορέας υλοποίησης της πρότασης, αμέσως μετά το Πάσχα θα έρθουν στη Λέσβο.
Με τη δημοσίευση πριν από λίγες μέρες διάταξης που αντιμετωπίζει θετικά το θέμα της διατήρησης του υφιστάμενου αλιευτικού καταφυγίου Σιγρίου ενώ θα κατασκευάζεται το νέο λιμάνι (διαφορετικά θα έπρεπε να κατεδαφιστεί το καταφύγιο για να αρχίσει το έργο), δόθηκε μια καινούργια ευκαιρία στο έργο που χρόνια τώρα περιμένει η Λέσβος.
«Και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνέχεια των νέων δεδομένων, επικοινώνησε με την “Εγνατία Α.Ε.” και αφού ενημέρωσε για τις εξελίξεις, ζήτησε να ετοιμάσει το φάκελο προκειμένου να υποβληθεί πρόταση για αξιολόγηση και ένταξη του λιμένος Σιγρίου στο ΕΣΠΑ», μας είπε ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Παναγιώτης Καπάρας.
Σύμφωνα με στοιχεία απ’ τη Διαχειριστική Αρχή, είναι «ανοιχτή» πρόσκληση για τα λιμάνια έως το τέλος Μαΐου, οπότε και θα πρέπει στο διάστημα αυτό να υποβληθεί φάκελος για το έργο, ώστε να δρομολογηθεί η ένταξή του.
Και για το λιμάνι Μυτιλήνης
Ο Κ. Μουτζούρης, στην Παναγιούδα
Όπως τόνισε μιλώντας στο «Ε» ο διευθυντής Έργων Βορείου Αιγαίου τής «Εγνατία Α.Ε.», Γιάννης Βολιώτης, το έργο του λιμένα Σιγρίου είναι προϋπολογισμού 13,6 εκατ. ευρώ και αμέσως μετά το Πάσχα, θα γίνει συντονισμένη προσπάθεια για την υποβολή της πρότασης ένταξής του. Ανέφερε δε, ότι στόχος είναι μέσα στον Αύγουστο να γίνει ο διαγωνισμός και έως το τέλος της χρονιάς να έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος.
Ο ίδιος σημείωσε ότι με τη διάταξη που ψηφίστηκε, δίνεται η δυνατότητα ακόμη πιο γρήγορα απ’ το λιμάνι Σιγρίου να προχωρήσει και το ήδη ενταγμένο στο ΕΣΠΑ έργο της κατασκευής νέου κρηπιδώματος, με 7,8 εκατ. ευρώ, στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Έργο που είχε σταματήσει στη φάση της προέγκρισης για τη δημοπράτησή του, αφού όπως και για το Σίγρι, τέθηκε ζήτημα νομιμοποίησης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.
Αναφορικά με το λιμάνι Σιγρίου, υπενθυμίζουμε ότι μαζί με την πρόταση για ένταξη θα πρέπει ως δικαιολογητικό να κατατεθεί στη Διαχειριστική Αρχή και η έγκριση της Κτηματικής Υπηρεσίας για την επέκταση της χερσαίας και της θαλάσσιας ζώνης, θέμα απ’ το οποίο και ξεκίνησε η ανάγκη για νομιμοποίηση του αλιευτικού καταφυγίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: