Πέμπτη, 2 Απριλίου 2009

Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας στο Σίγρι: Έκθεση αστροφωτογραφίαςΟ καιρός καθάρισε για λίγες ώρες, ο ουρανός ξαστέρωσε, κι έτσι το τηλεσκόπιο μπόρεσε να ταξιδέψει στα μυστήρια του ουρανού όσους βρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου 4 Απριλίου στο Σίγρι, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τα εγκαίνια της έκθεσης Αστροφωτογραφίας και Σημάτων Διαστημικών Αποστολών, στα πλαίσια του εορτασμού του 2009 ως Διεθνούς Έτους Αστρονομίας.
Εντυπωσιακές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης που έστειλε το Διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ παρουσιάζονται στην έκθεση που φιλοξενείτα στο παραδοσιακό καφενείο «Το Κέντρον», από τον Πολιτιστικό Όμιλο Σιγρίου «Θεοφάνης Σιγριανής» σε συνεργασία με την Αστρονομική Εταιρία Βορείου Αιγαίου «Γαλιλαίος» και τη συμπαράσταση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Θεαματικά νεφελώματα, κομψοί γαλαξίες, σμήνη αστέρων, πλανήτες, δορυφόροι και ήλιοι αλλά και τα εμβλήματα των αποστολών από τις χώρες που επένδυσαν στην εξερεύνηση του διαστήματος και έφεραν τον άνθρωπο πιο κοντά στο τόσο απέραντο σύμπαν – μια έκθεση που δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και γνωριμία μ’ αυτόν τον εκπληκτικό κόσμο.
Για το θέμα της αστροπαρατήρησης μίλησε το μέλος του «Γαλιλαίου» Σταύρος Βαμβακέλλης, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της φωτορρύπανσης και πόσο αυτή επηρεάζει αρνητικά – πέρα από τα ζώα και τα φυτά – και την αστροπαρατήρηση, καθιστώντας την αδύνατη κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Στη συνέχεια έγινε προβολή ντοκιμαντέρ για το Διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ, γεγονός που ενθουσίασε ιδιαίτερα τα πολλά παιδιά δημοτικού και γυμνασίου.
Μετά την ξενάγηση στην έκθεση, η βραδιά ολοκληρώθηκε με παρατήρηση του νυχτερινού ανοιξιάτικου σιγριανού ουρανού, στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου, με τη συμμετοχή πολλών μικρών και μεγάλων σιγριανών και επισκεπτών.
Η έκθεση αστροφωτογραφίας και Σημάτων Διαστημικών Αποστολών θα διαρκέσει ως τις 4 Μαΐου, ενώ θα ακολουθήσουν στο Σίγρι κι άλλες εκδηλώσεις αστροπαρατήρησης –τόπος ιδανικός για τους λάτρεις αυτού του χόμπι.

Όπως είναι γνωστό, το 2009 έχει ανακηρυχθεί από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση και την UNESCO ως το Διεθνές Έτος Αστρονομίας. Είναι μια παγκόσμια γιορτή για την Αστρονομία και τη συνεισφορά της στις κοινωνίες και τον πολιτισμό. Ο σκοπός της είναι να προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον – ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων – όχι μόνο για την Αστρονομία αλλά για τις επιστήμες γενικότερα.
Ελάτε μαζί μας για ένα ταξίδι προς τους πλανήτες και τα πέρατα του διαστήματος, Προς την αρχή του χρόνου….

1 σχόλιο:

panos είπε...

mprabo etsi tha anadeixthei to sigri