Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΝ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ - ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ - Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ
“Ξεκρέμαστος” ο δρόμος Καλλονής - Σιγρίου

Πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας ΑΙΟΛΙΚΑ ΝΕΑ, 28.09.2009 18:00:00
- Για την υλοποίηση του έργου απαιτείται ποσό ύψους 35 εκατ. ευρώ, που δεν είναι δυνατόν να διατεθεί απʼ τις πιστώσεις του ΠΕΠ Β. Αιγαίου
- Μόνη λύση η χρηματοδότησή του απʼ το τομεακό πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ
- Σε έξι μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί η οριστική μελέτη για το δρόμο Καλλονής - Πέτρας, η οποία δεν έχει αρχίσει να συντάσσεται ακόμα!

Ύστερα από 7 χρόνια εδέησε να ολοκληρωθεί επιτέλους η οριστική μελέτη για το δρόμο Καλλονής - Σιγρίου. Ωστόσο θα είναι “δώρον - άδωρον” εάν δεν βρεθεί χρηματοδότηση κεντρικά απʼ το ΥΠΕΧΩΔΕ, δεδομένου ότι οι πόροι του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος δεν επαρκούν για να καλύψουν ένα τέτοιο έργο. Με άλλα λόγια, η τύχη του έργου κρέμεται πλέον απʼ τον Σουφλιά ή καλύτερα απʼ αυτόν που θα τον διαδεχτεί στη νέα κυβέρνηση. Όσο για τον δρόμο Καλλονής - Πέτρας, η σύνταξη της οριστικής μελέτης δεν άρχισε ακόμα...
Αναλυτικότερα:
“Κάλλιο αργά παρά ποτέ” θα μπορούσε να πει κανείς για την ολοκλήρωση, μετά από 7 χρόνια, των μελετών για την κατασκευή του νέου οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου. Η οριστική μελέτη παραδόθηκε από τον μελετητή στο ΥΠΕΧΩΔΕ, όπου θα ελεγχθεί όλος ο φάκελος του έργου πριν δοθούν οι τελικές εγκρίσεις. Αυτό σημαίνει ότι ίσως και μέσα στον επόμενο μήνα ο πλήρης φάκελος του έργου να είναι έτοιμος για να διεκδικήσει χρηματοδότηση, που βάσει του προϋπολογισμού φθάνει τα 35.000.000 ευρώ. Ωστόσο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το σημαντικό αυτό έργο θα μπορέσει να ενταχθεί στο Δʼ ΚΠΣ, αφού το ποσό που απαιτείται για την υλοποίησή του ισοδυναμεί σχεδόν με το συνολικό ποσό που θα κατανεμηθεί σε όλο το Βόρειο Αιγαίο για την εκτέλεση έργων οδοποιίας. Για τον λόγο αυτό, τόσο η Περιφέρεια όσο και η Νομαρχία καταβάλλουν το τελευταίο διάστημα κάθε προσπάθεια για να μπορέσει να υλοποιηθεί από το Τομεακό Πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ, που από το καλοκαίρι έχει αναλάβει την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών τόσο για την μελέτη του δρόμου Καλλονής - Σιγρίου όσο και για τον οδικό άξονα Καλλονής - Πέτρας.
Κατά τον Αντινομάρχη, Θεόδωρο Βαλσαμίδη, η πιθανότερη πηγή χρηματοδότησης και των δύο αυτών έργων είναι το Υπουργείο, αφού όπως μας είπε, “αναλαμβάνοντας το ΥΠΕΧΩΔΕ την ολοκλήρωση των μελετών δείχνει την πολιτική βούληση να χρηματοδοτήσει την κατασκευή των οδικών αξόνων”.
“Κόλλησε” ο δρόμος Καλλονής - Πέτρας
Αρκετά βήματα πιο πίσω βρίσκεται ο φάκελος για τον δρόμο Καλλονής - Πέτρας, αφού στην πορεία χρειάστηκε να γίνουν αναμορφώσεις και τροποποιήσεις επί των προμελετών για να γίνουν οι γεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες. Έτσι ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η οριστική μελέτη και προβλέπεται ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο για να είναι έτοιμο κι αυτό το έργο να διεκδικήσει χρηματοδότηση. Ο προϋπολογισμός κατασκευής αυτού του οδικού άξονα φθάνει τα 30.000.000 ευρώ.
Το ιστορικό
Θυμίζουμε ότι οι πιστώσεις για τις μελέτες και των δύο αξόνων είχαν εξασφαλιστεί το 2002 από το Υπουργείο Αιγαίου, επί θητείας Σηφουνάκη. Ωστόσο, σημειώθηκαν πολλές καθυστερήσεις και παρουσιάστηκαν πολλά εμπόδια στην εξέλιξή τους. Μάλιστα πέρυσι το καλοκαίρι διαπιστώθηκε ότι οι αρχικές πιστώσεις δεν επαρκούσαν για να ολοκληρωθούν οι μελέτες και κατόπιν προσωπικών παρεμβάσεων του κ. Λέκκα στο Υπουργείο Οικονομικών εξασφαλίστηκε πρόσθετη πίστωση 2.000.000 ευρώ. Ακολούθησαν πολλές συσκέψεις για να επισπευστούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των φακέλων και τον Αύγουστο το ΥΠΕΧΩΔΕ ανέλαβε να διεκπεραιώσει τα τελευταία στάδια και να δώσει στη συνέχεια τις εγκρίσεις ώστε τα έργα να είναι έτοιμα προς χρηματοδότηση.
Ο Περιφερειάρχης
Σε δήλωσή του στα “ΑΙ.Ν.” για την ολοκλήρωση της οριστικής μελέτης για τον δρόμο Καλλονής - Σιγρίου ο Περιφερειάρχης, Γιάννης Λέκκας είπε: «Είναι πολύ σημαντικό το ότι ολοκληρώθηκε η οριστική μελέτη για το νέο αυτό οδικό άξονα και ευελπιστούμε ότι το ίδιο θα γίνει σύντομα και για τον δρόμο Καλλονής - Πέτρας. Η αλήθεια είναι ότι έργα τόσο υψηλών προϋπολογισμών είναι δύσκολο να ενταχθούν στο ΠΕΠ Β. Αιγαίου και γʼ αυτό βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο».
Ο Θ. Βαλσαμίδης
Για το ίδιο θέμα ο Αντινομάρχης, Θεόδωρος Βαλσαμίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η μελέτη για τον δρόμο Καλλονής - Σιγρίου ολοκληρώθηκε και αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να εξευρεθεί η χρηματοδότηση για να υλοποιηθεί. Πιστεύω πως το γεγονός ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ ανέλαβε να ολοκληρώσει τις μελέτες δείχνει ότι έχει την πολιτική βούληση να χρηματοδοτήσει αυτά τα έργα. Άλλωστε και ο Νομάρχης από τον Απρίλιο είχε επισκεφθεί τον κ. Σουφλιά γιʼ αυτό το θέμα. Εμείς πάντως από την πλευρά μας και σε συνεργασία με την Περιφέρεια θα διεκδικήσουμε την χρηματοδότηση για να μην χαθεί άλλος χρόνος».
Ο Δήμαρχος Ερεσού
«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που ολοκληρώθηκε επιτέλους μετά από τόσα χρόνια αυτή η μελέτη. Θα περιμένουμε από την όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές να υλοποιήσει το έργο, που το έχει τόσο ανάγκη η περιοχή μας και γενικότερα η Λέσβος», δήλωσε ο Δήμαρχος Ερεσού, Σωτήρης Καρδαράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: