Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΣΙΓΡΙΟΥ: Το φάντασμα ενός κτηρίου...

Στο λιμάνι του Σιγρίου, στο “μπον φιλέ” του χωριού, βρίσκεται το παλιό κτήριο του κατηργημένου (;) Τελωνείου Σιγρίου, που έχει εγκαταλειφθεί στο έλεος του Θεού και στο μένος των καιρθκών φαινοιμένων, εκεί, στο μάτι του βοριά που βρίσκεται. Το κτήριο, όπως είναι σήμερα, αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, γιατί πλέον υπάρχει φόβος να πέσουν τα κεραμίδια του και η γριπίδα του, ενώ επιπλέον, στα έγκατά του έχουν βρει καταφύγιο θηλαστικά και έντομα... Αν αναλογιστούμε πως πρόκειται για ένα κτήριο που βρίσκεται στο λιμάνι, στην αγορά του Σιγρίου και δίπλα στην παιδική χαρά, μπορεί εύκολα κανείς να καταλάβει πόσο ρίσκο είναι για την δημόσια υγεία!
Πέρα απ’ αυτό, όμως, το κτήριο αυτό δεν μπορεί να χάσκει έτσι ερείπιο! Ξέρουμε πως ο Δήμος Ερεσού-Αντίσσης, στον οποίο ανήκουμε, το έχει ζητήσει επανειλημμένα (και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή και η σημερινή) από την Κτηματική Υπηρεσία του Ελληνικού Δημοσίου (στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκει), προκειμένου να το αξιοποιήσει (και να καθαρίσει, παράλληλα, ο τόπος!). Να το αξιοποιήσει, φτιάχνοντας την αίθουσα αναμονής στο ισόγειο και έναν χώρο “κοινής ωφελείας” στον όροφο. Συμφωνούμε όλοι!
Στην αίτηση του Δήμου, η Κτηματική απάντησε πως για να γίνει μεταβίβαση χρειάζονται απλώς ένα τοπογραφικό, μια κάτοψη και μια αιτιολογική έκθεση για την μελλοντική χρήση του χώρου. Τόσο απλά! Γι’ αυτό, ο Δήμος πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές του και να ετοιμάσει την κάτοψη, το τοπογραφικό και την αιτιολογική έκθεση, προκειμένου να έρθει στην κυριότητά του σύντομα και όχι μετά από πενήντα χρόνια, για να το αξιοποιήσει τώρα που το χρειαζόμαστε. Εκτός κι αν το χρειάζεται στ’ αλήθεια το ελληνικό δημόσιο, που μπορεί να θέλει να ξαναλειτουργήσει το Τελωνείο Σιγρίου! Οπότε, ας βάλει μπροστά να το επισκευάσει!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: