Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

40 χρόνια πολυκύμαντης ζωής και δράσης

Γενέθλια έχει φέτος ο Πολιτιστικός - Μορφωτικός και Αθλητικός Σύλλογος του Σιγρίου «Θεοφάνης Σιγριανής»!  Ιδρύθηκε το 1978 και φέτος συμπληρώνει  40 χρόνια ζωής και δράσης στο μικρό χωριό μας. Ο Σύλλογος  προσπαθεί  να συνεισφέρει με τις δυνάμεις του στην πολιτιστική, αθλητική, οικονομική, κοινωνική ανάπτυξη και προκοπή του τόπου μας, με ποικίλες δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. 
Ο χειμώνας ξεκίνησε με την καθιερωμένη Κοπή της Βασιλόπιτας του Συλλόγου και το μοίρασμα των δώρων στα παιδιά απ’ τον Άι Βασίλη και συνεχίστηκε με ένα «σφιχτό» εβδομαδιαίο  πρόγραμμα από εθελοντές που περιλαμβάνει:
= Μαθήματα παραδοσιακών ελληνικών χορών και λάτιν
= Πρόβες της νέας Χορωδίας που συγκροτήθηκε 
= Πρόβες της Θεατρικής Ομάδας "Θάλασσα"
= Μάθημα πολεμικών τεχνών Κουνγκ-Φου
= Μάθημα μπαλέτου, για πρώτη φορά στην περιοχή μας,
= Ψυχαγωγία για τους μικρούς μας φίλους (προβολές, παιχνίδια, τραγούδια κ.ά.),
Το πρόγραμμα συμπληρώνουν ενημερωτική ομιλία από γεωπόνο και κτηνίατρο, εργαστήρια μάθησης της τεχνικής του ντεκουπάζ, τουρνουά στο Επιτραπέζιο Ποδοσφαιράκι, έκθεση εικαστικών, πάρτυ.   
Προγραμματίζονται μια βραδιά αστροπαρατήρησης, το έθιμο των Κάψαλων, εκδρομή στα Θέρμα, μια εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τους Σιγριανούς Πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής καθώς και  μια εκδήλωση για τον Νομπελίστα Συγγραφέα Αλμπέρ Καμύ, ενώ οι καθιερωμένες καλοκαιρινές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν όπως κάθε χρόνο Καντάδα στα δρομάκια του Σιγρίου (σε συνεργασία με τον Σύλλογο των Απανταχού Σιγριανών «Το Σίγρι»), τον καλοκαιρινό μας χορό και τη Γιορτή της Σαρδέλας.
Ο Σύλλογος απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους του Σιγρίου –  μόνιμους και προσωρινούς, στους απόδημους, στους επισκέπτες και τους φίλους του χωριού. Η συμμετοχή στις δραστηριότητες είναι ελεύθερη για όλους και καλούμε όλους να συμμετέχουν. Επίσης, το πρόγραμμα δράσης είναι ανοιχτό σε καινούριες προτάσεις και, φυσικά, για την πραγματοποίησή του, όλοι μπορούν να βοηθήσουν, ο καθένας με τις γνώσεις του, τις δεξιότητές του, τον ελεύθερο χρόνο του. Το Σίγρι μας χρειάζεται όλους και πιο πολύ την αγάπη μας γι’ αυτό.
Ο Σύλλογος τα τελευταία χρόνια, έχει βάλει δύο στόχους, δύο στοιχήματα: να ξαναλειτουργήσει Παιδική Χαρά στο Σίγρι και να φτιαχτεί Γήπεδο Ποδοσφαίρου 5Χ5.
Η Παιδική Χαρά
Τα παλιά και σκουριασμένα όργανα της παιδικής χαράς ξηλώθηκαν πριν από τέσσερα χρόνια, με την υπόσχεση ότι θα αντικατασταθούν από καινούρια, με τις σχετικές προδιαγραφές ISO που πλέον απαιτούνται. Δυστυχώς, τα χρόνια περνάνε, η δημοτική αρχή άλλαξε, αλλά καινούρια παιδική χαρά δεν φαινόταν στον ορίζοντα. Και εδώ παρεμβαίνει ο Σύλλογος: επικοινωνεί με τους αρμόδιους υπαλλήλους του Δήμου, με τους Αντιδημάρχους και, εν τέλει, καλεί ο ίδιος ο Σύλλογος τοπογράφο για να αποτυπωθεί τοπογραφικά ο χώρος, επικοινωνεί με την εξουσιοδοτημένη από τον Δήμο για τις παιδικές χαρές αρχιτέκτονα και καταφέρνει να είναι και η παιδική χαρά του Σιγρίου μέσα στις προγραμματισμένες να κατασκευαστούν στο νησί παιδικές χαρές (ενώ δεν ήταν!). Τα νεώτερα είναι ότι τα σχέδια της νέας παιδικής χαράς έχουν εγκριθεί και είναι έτοιμο το έργο να δημοπρατηθεί από τον Δήμο και να κατασκευαστεί. Για το τελευταίο αυτό στάδιο, θα χρειαστούν οχτώ με δώδεκα μήνες.
Το γήπεδο 5Χ5
Το παλιό νταμάρι, εκεί όπου κάποτε παιζόταν ποδόσφαιρο και προγραμματιζόταν να γίνει ένα από τα έξι γήπεδα του τότε Δήμου Ερεσού-Αντίσσης (υπήρξαν και τέτοια όνειρα!), το παλιό νταμάρι θυσιάστηκε χάριν του καινούριου δρόμου κι έτσι έπρεπε να αναζητηθεί νέο οικόπεδο που θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε  γήπεδο ποδοσφαιρικό 5Χ5. Ο Σύλλογος έθεσε το αίτημα στον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου και από κοινού προκρίθηκε ο κοινοτικός χώρος όπου βρίσκεται και το  αντλιοστάσιο, ακριβώς δίπλα στο παλιό νταμάρι. Ο Σύλλογος προσφέρθηκε να πληρώσει για το τοπογραφικό του οικοπέδου και να προχωρήσει τη μελέτη, προκειμένου να διευκολυνθεί η πορεία του έργου. Σε συνεννόηση, όμως, με τον Αντιδήμαρχο Έργων και τον Αντιδήμαρχο Ερεσού-Αντίσσης, την αποτύπωση του οικοπέδου έκαναν  οι τεχνικοί του Δήμου ο οποίος αναλαμβάνει και την εκπόνηση της μελέτης και να εντάξει το έργο σε Πρόγραμμα προκειμένου να υλοποιηθεί.
Όπως είναι προφανές, το έργο έχει ακόμα πολύ δρόμο. Αν αποτυπωθεί και γίνει το σχέδιό του, όμως, μπορεί να ξεκινήσουν κάποιες εργασίες διαμόρφωσης του χώρου.
Μια ακόμη σημαντική παρέμβαση του Συλλόγου είναι η εκ νέου εκτύπωση τρίπτυχου διαφημιστικού φυλλαδίου για το Σίγρι, στα ελληνικά αρχικά, όπως είχε κάνει πριν από οχτώ χρόνια. Το φυλλάδιο περιέχει πληροφορίες για την ιστορία του Σίγρίου και τις ομορφιές, τις παραλίες, τα προσκηνύματα, τους επαγγελματίες κ.ά. και θα διανέμεται δωρεάν.






Δεν υπάρχουν σχόλια: