Τα παιδιά έφτασαν χαρούμενα και μοιράστηκαν γλυφιτζούρια, καραμέλες και πήραν τα δώρα τους από τον Άι-Βασίλη και φωτογραφήθηκαν μαζί του.
Την εκδήλωση επιμελήθηκε ο Πολιτιστικός μας Σύλλογος "Θεοφάνης Σιγριανής".
Και του χρόνου!!!
Καλή Χρονιά!!!
Ο Συντελεστής Οικοπέδου στην πρώτη ζώνη ορίζεται 0,60 και στη δεύτερη 0,55.
Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών προκαλεί ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα όπως:
Ένα πρωτότυπο χάπενινγκ διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου την Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011, με αφορμή την μερική έκλειψη ηλίου που θα είναι ορατή και στη χώρα μας.
Η εκδήλωση θα διαρκέσει από τις 9:00 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι και περιλαμβάνει ειδική έκθεση και παρουσίαση διαφανειών, παρατήρηση του εντυπωσιακού φαινομένου με τηλεσκόπιο και ειδικά γυαλιά – φίλτρα που θα διατεθούν σε όλους τους συμμετέχοντες δωρεάν. Ερασιτέχνες αστρονόμοι θα βοηθούν τους ενδιαφερόμενους να δουν τη μερική έκλειψη του Ήλιου μέσα από το τηλεσκόπιο.
Στο πνεύμα των ημερών θα προσφερθούν σε μικρούς και μεγάλους, παραδοσιακά γλυκά και κεράσματα και πολλά δώρα και βιβλία.
Στην Ελλάδα θα δούμε μόνο τα δύο τρίτα του ηλιακού δίσκου να καλύπτονται από τη Σελήνη και αυτό θα συμβεί στη μέγιστη φάση της έκλειψης στις 10:23 π.μ. (ώρα Ελλάδος), εφόσον δεν θα υπάρχουν σύννεφα στον ουρανό.
Σχεδόν 12 ώρες νωρίτερα, η Γη θα βρίσκεται στο περιήλιό της, δηλαδή στην πλησιέστερη απόστασή της από τον Ήλιο (147.105.721 χλμ.). Η έκλειψη θα ξεκινήσει στη 8:40 π.μ. στη Βόρεια Αλγερία και θα είναι ορατή από τη Βόρεια Αφρική, το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης και την Κεντρική Ασία.
Είναι η τρίτη φορά που το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου πραγματοποιεί εκδηλώσεις για την έκλειψη Ηλίου. Τις δύο προηγούμενες φορές που πραγματοποιήθηκε έκλειψη ηλίου ορατή από την Ελλάδα, στις 29 Μαρτίου 2006 και στις 11 Αυγούστου 1999, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είχε την χαρά να δεχθεί στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι εκατοντάδες επισκέπτες, οι οποίοι μοιράστηκαν αυτό το εντυπωσιακό φαινόμενο και είχαν τη δυνατότητα να το παρακολουθήσουν με τα ειδικά μαύρα γυαλιά – φίλτρα.
Αν και δεν είναι τόσο σπάνιο φαινόμενο στον πλανήτη Γη, ωστόσο η παρατήρηση μιας ολικής ηλιακής έκλειψης σε μια δεδομένη γεωγραφική περιοχή είναι αρκετά σπάνια και συμβαίνει κατά μέσο όρο κάθε 360 χρόνια. Η επόμενη ολική έκλειψη που θα είναι ορατή από την Ελλάδα, θα συμβεί στις 21 Απριλίου 2088.
Προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημ. Ρέππα
ΘΕΜΑ: Χρηματοδότηση κατασκευής οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου στη Λέσβο.
Ενώ οι μελέτες για τον οδικό άξονα Καλλονής-Σιγρίου βαίνουν προς ολοκλήρωση, προκύπτει το ερώτημα για τον βαθμό κατά τον οποίο έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση της κατασκευής του έργου. Υπάρχει διάχυτη η ανησυχία στην Λέσβο ότι η συνεχής μείωση των δημοσίων δαπανών, ένεκα της κρίσης, μπορεί να επηρεάσει και αναπτυξιακά έργα πνοής όπως ο οδικός άξονας Καλλονής-Σιγρίου.
Κατόπιν τούτου, κι ενόψει του Προϋπολογισμού του 2011,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Με ποιόν τρόπο θα υπάρξει διασφάλιση του απαιτούμενου κονδυλίου των 55 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για την πραγματοποίηση του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Σπύρος Γαληνός
ΣΣ:...και εμείς όλοι περιμένουμε μια καλή και έμπρακτη απάντηση
Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Απ. Βαΐτσης κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη και τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο σχετικά με το Απολιθωμένο Δάσος στη Λέσβο, η οποία έχει ως ακολούθως:
ΠΡΟΣ: Την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη και τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο
ΘΕΜΑ: «Σε κίνδυνο το Απολιθωμένο Δάσος στη Λέσβο»
Σημαντικά προβλήματα δημιούργησαν οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και τα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους στη Λέσβο. Λόγω τόσο της έντασης, όσο και της διάρκειάς τους, απείλησαν τις εγκαταστάσεις, προκαλώντας ζημιές στις υπαίθριες απολιθωματοφόρες θέσεις στα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους. Σημειώθηκαν, επίσης, μεγάλες ζημιές στους υπαίθριους χώρους, με φθορές στα απολιθώματα και στο υπαίθριο αμφιθέατρο, καταστροφή των μονοπατιών περιήγησης, κατολισθήσεις τοιχίων, αλλά και σημαντικά προβλήματα στο οδικό δίκτυο που οδηγεί στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους. Από το νερό της βροχής δημιουργήθηκαν χείμαρροι, ενώ η στάθμη των υδάτων στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου ανέβηκε επικίνδυνα και το νερό σχεδόν μπήκε μέσα στους εκθεσιακούς χώρους.
Συνεπώς ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί :