Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΣΙΓΡΙΟΥ

Γράφτηκαν για το Σίγρι ή γράφτηκαν στο Σίγρι. Τα βιβλία του Σιγρίου πλημμυρίζουν ευαισθησία, τρυφερότητα και αγάπη για τον τόπο αυτό...
Έχουμε, λοιπόν, τρείς “βιογραφίες” του Σιγρίου, εκ των οποίων η μια γραμμένη από άγγλο, τους οδηγούς και τα λευκώματα για το Απολιθωμένο Δάσος και τα πουλιά του, μια ποιητική συλλογή και μια νουβέλα. Με εξαίρεση το αγγλικό, τα υπόλοιπα τυπώθηκαν στη Μυτιλήνη και εύκολα μπορεί κανείς να τα βρεί στο Μουσείο και στα καταστήματα.
“ΣΙΓΡΙ, Απολίθωμα και Ζωή”.
Ο πρώτος οδηγός του Σιγρίου, από τους Ιωάννη Τσίκνα και Μανώλη Γκιγκιλίνη επανεκδόθηκε πριν από λίγα χρόνια. Δίγλωση έκδοση, ελληνικά - αγγλικά και ελληνικά - γερμανικά. Πρώτη έκδοση 1985, επανέκδοση 2002. Σελίδες 80.
“Εκεί που ο δρόμος τελειώνει. ΣΙΓΡΙ”.
Ο αγγλόφωνος ασπρόμαυρος οδηγός για το Σίγρι από τον Ρόι Λώρενς, με πολλά σκίτσα και ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Πρώτη έκδοση 1992, επανεκδόσεις 1994, 1997 και 2001. Σελίδες 48.
“ΣΙΓΡΙ, Μύθος, Ιστορία και Όνειρο”.
Άλλος ένας δίγλωσσος οδηγός για το Σίγρι, στα ελληνικά και αγγλικά, από τον Αντώνη Χιώτη. Έκδοση του 2000. Σελίδες 112.
“Τίποτα δεν τελείωσε”.
Ένα τρυφερό όσο και “σκληρό” αφήγημα της Φωτεινής Τσακάλογλου, αποτέλεσμα των λογοτεχνικών της αναζητήσεων πριν ακόμη τελειώσει το Λύκειο! Η πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία των τεσσάρων ηρώων έχει ένα γλυκό και αισιόδοξο τέλος... Έτος έκδοσης 2000. Σελίδες 64.
“Παράθυρο στα Αιγαίο”.
Μια πολύ ευαίσθητη ποιητική συλλογή από τον Ιωάννη Τσίκνα, σταχυολογήματα από τα πρώτα του έργα, γεμάτα πατρίδα, έρωτα, ελπίδα, όνειρο και μελαγχολία. Έτος έκδοσης 2007. Σελίδες 32.

Εκδόσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
“Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου”.
Ένα πολυτελές λεύκωμα για το Απολιθωμένο Δάσος, σε κείμενα Ευάγγελου Βελιτζέλου - Νίκου Ζούρου και εκπληκτικές φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη. Πρώτη έκδοση 2000, επανέκδοση 2006. Σελίδες 160
“Οδηγός Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου”.
Πρόκειται για έναν πλήρη οδηγό για το Πάρκο στην κυρίως Απολιθωμένη (στην περιοχή Μπαλή Αλώνια), με περιγραφή των περιπατητικών διαδρομών και φωτογραφίες όλων των απολιθωμένων κορμών του πάρκου, καθώς και πληροφορίες για τις άλλες συγκεντρώσεις απολιθωμένων, το μουσείο κλπ. Έκδοση 2006. Σελίδες 136.
“Οδηγός Παρατήρησης Πουλιών Πάρκου στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου”.
Ο οδηγός αυτός παρουσιάζει αναλυτικά τα κυριώτερα πουλιά της περιοχής του Σιγρίου και ιδιαίτερα του Πάρκου της κυρίως Απολιθωμένης, σε κείμενα της Γαληνού. Έκδοση 2006. Σελίδες 136l
Επίσης, από το Μουσείο έχουν εκδοθεί οι επιστημονικές εργασίες των συνεδρίων που έχουν διοργανωθεί από αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: