Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Η ανακύκλωση ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ στο Σίγρι

Παλιά λάδια και κουτάκια αλουμινίου, αλλά και γυάλινα και πλαστικά μπουκάλια μαζεύονται για ανακύκλωση στο Σίγρι.
Παρά την απόλυτη αδιαφορία που έχουν επιδείξει οι τοπικοί, δημοτικοί και νομαρχιακοί φορείς για το πολύ σημαντικό αυτό θέμα (αφού ούτε κάδοι ειδικοί φρόντισαν να υπάρχουν, ούτε χώρος για να συλλέγονται τα προς ανακύκλωση βρέθηκε, ούτε μερύμνησαν για μέσον να μεταφέρονται στη Μυτιλήνη τα προς ανακύκλωση), στο Σίγρι γίνεται μια σημαντική προσπάθεια να μην καταλήξουν στα σκουπίδια υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν.
Ήδη, το καλοκαίρι συλλέχθηκαν πολλά κουτάκια αλουμινίου και παλιά λάδια.Η διαδικασία έχει ως εξής:
1. Μαζεύουμε σε ξεχωριστές σακκούλες τα κουτιά αλουμινίου, τα γυάλινα και τα πλαστικά μπουκάλια (τα πλαστικά χωρίς να τα στραπατσάρουμε), χωρίς να έχουμε άλλα σκουπίδια και βρωμιές μαζί. Φροντίζουμε να μην έχουν υπολείματα από αναψυκτικά κλπ, να είναι δηλαδή όσο πιο καθαρά γίνεται.
2. Τα παλιά λάδια από το τηγάνι μας δεν τα πετάμε στο νεροχύτη, αλλά τα βάζουμε σε ένα μπετονάκι, το οποίο σιγά-σιγά θα γεμίσει.
3. Όταν γεμίσουμε μια σακκούλα ή ένα μπετονάκι, τα πηγαίνουμε στα ενοικιαζόμενα δωμάτια “Ισμήνη” στην αγορά ή στα “Ευαγγελία” και τα αφήνουμε στην αυλή. Αυτά θα τα πάρει ο γιατρός Καμάτσος και θα τα πάει με το αμάξι του στον “Υδάτινο”.
4. Αν έχουμε δικό μας μεταφορικό μέσο και κατεβαίνουμε στη Μυτιλήνη, παίρνουμε μαζί μας τις σακκούλες και τα μπετονάκια μας και τα φήνουμε στον “Υδάτινο”, στην παλιά Πυροσβεστική (ένα κόκκινο κτίριο με μεγάλες πόρτες στην οδό Αεροπόρου Γιανναρέλλη).
Αυτά, λοιπόν, που θα πηγαίνανε στα σκουπίδια και θα γεμίζανε την (παράνομη) χωματερή μας, τα μαζεύει ο φυσιολατρικός Σύλλογος “Υδάτινος”, τα στέλνει στην Αθήνα και με τα χρήματα που μαζεύει παράγει πολύτιμο έργο: έχει αγοράσει πυροσβεστικό όχημα και συμμετέχει δυναμικά σε κατασβέσεις πυρκαγιών, έχει κάνει πολλές δεντροφυτεύσεις στα καμμένα του νησιού, έχει αγοράσει αναπηρικά αμαξίδια κλπ.
Μαζέψτε, λοιπόν, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο και παλιόλαδα, αφήστε λιγότερα σκουπίδια στο χωριό μας και βοηθήστε να γίνει σοβαρό κοινωνικό έργο. Αν βοηθούσαν και οι τοπικοί μας άρχοντες, θα ήταν τα πράγματα ευκολότερα.
Επίσης, όσοι έχετε αμάξι και μπορείτε να κατεβάσετε μόνοι σας τα προς ανακύκλωση, μπορείτε να τα πηγαίνετε στο αυτόματο μηχάνημα ανταποδοτικής ανακύκλωσης που βρίσκεται στο Πάρκινγκ, κοντά στο Βερόπουλο. Εκεί, όταν θα παραδίδετε τα υλικά, θα σας δίνεται ένα κουπόνι με την (μικρή) αξία τους για να το εξαργυρώσετε κι έτσι να έχετε και ένα οικονομικό κίνητρο για να κάνετε ανακύκλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: