Παραδοσιακή συνταγή για φοινίκια / μελομακάρονα
Υλικά για μπόλικα-μπόλικα!
2 ποτήρια ελαιόλαδο
1 ποτήρι χυμός πορτοκαλιού
1 ποτήρι θελόσταχτη (αλισίβα)
1 ποτήρι ζάχαρη
1 κουταλίτσα σόδα
ξύσμα πορτοκαλιού
αλεύρι όσο χρειαστεί (περίπου 2 κιλά)
Για το σιρόπι:
2 ποτήρια ζάχαρη
2½ ποτήρια νερό
Ετοιμασία
1 Πρώτα ετοιμάζουμε τη θελόσταχτη: παίρνουμε καθαρή στάχτη από το τζάκι, τη ξυλόσομπα ή το μαγγάλι και τη βράζουμε με μπόλικο νερό. Την αφήνουμε να κατασταλάξει καλά και παίρνουμε το απόσταγμα. Επαναλαμβάνουμε, ώσπου το νερό να είναι καθαρό, χωρίς υπολείματα στάχτης.
2 Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, τη θελόσταχτη και τη σόδα. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε το μίγμα για να φτιάξουμε τη ζύμη. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού. Προσέχουμε ώστε η ζύμη να μην είναι ούτε πολύ αραιή, ούτε πολύ σφιχτή. Δεν πρέπει να κολλάει.
3 Κόβουμε κομματάκια από τη ζύμη σε μέγεθος αυγού και τα πλάθουμε σε μικρές ελλειψοειδείς πιτούλες. Τα “κυλάμε” στον ξύστη του τυριού, ώστε να γίνει ανάγλυφη η επιφάνειά τους και τα τοποθετούμε στο ταψί.
4 Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μισή ώρα περίπου.
5 Ετοιμάζουμε εν τω μεταξύ το σιρόπι, βράζοντας για 5 περίπου λεπτά το νερό με τη ζάχαρη. Αν θέλετε, την ώρα του βρασίματος προσθέστε μια φέτα λεμόνι, ή δυο ξυλαράκια κανέλα.
6 Χωρίς να βγάλουμε τα φοινίκια από το ταψί, χύνουμε το σιρόπι για να το απορροφήσουν.
7 Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με αλεσμένο μύγδαλο ανακατεμένο με ζάχαρη.
8 Απολαμβάνουμε τη γεύση...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου