Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για λύσεις

Σειρά προτάσεων κατέθεσε στον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Σιγρίου Παύλο Τσίκνα, ο εκπρόσωπος της Αντιπολίτευσης Αντώνης Χιώτης.
Οι προτάσεις αφορούν στην Διοργάνωση του υποχρεωτικού Σεμιναρίου, στην ρύθμιση της κυκλοφορίας στο Σίγρι και την προστασία των αγροτικών ιδιοκτησιών, ενώ κατέθεσε και μία ερώτηση για την πορεία του έργου του Βιολογικού Καθαρισμού.
Συγκεκριμένα, οι προτάσεις έχουν ως εξής:

Σίγρι, Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011

ΠΡΟΤΑΣΗ υπ’ αριθμόν 1
ΘΕΜΑ: Διοργάνωση Σεμιναρίου
Σύμφωνα με την νομοθετική απαίτηση του Υπουργείου Ανάπτυξης, όλες οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτου μεγέθους που εμπλέκονται με τρόφιμα, υποχρεούνται να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους σε θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων. Σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ως επίσημη εκπαίδευση αναγνωρίζεται μόνο η εκπαίδευση σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ΦΕΚ 1616/2007.
Υπόχρεες είναι οι παρακάτω κατηγορίες επιχειρήσεων: Εμπορικές εταιρίες τροφίμων, Εταιρίες μεταφοράς τροφίμων, Μαζικής εστίασης και ζαχαροπλαστικής, Λιανικού εμπορίου, Catering, ταχυφαγεία, Εστιατόρια, Ξενοδοχεία, Εργαστήρια παραγωγής κρεατοπαρασκευασμάτων, ζυμαρικών, πώλησης γύρου κτλ, Εταιρίες παροχής υπηρεσιών σε υψηλής επικινδυνότητας πελάτες (παιδικοί σταθμοί, γηροκομεία, κτλ), Βιομηχανίες - Βιοτεχνίες Τροφίμων & Ποτών, και οποιαδήποτε άλλου είδους επιχείρηση ανεξαρτήτου μεγέθους εμπλέκεται με την παραγωγή, επεξεργασία, μεταφορά, διάθεση, πώληση τροφίμων ή με οποιαδήποτε άλλη διαδικασία που αφορά τρόφιμα.
• Τα σεμινάρια αυτά πραγματοποιούνται μόνο σε διαπιστευμένες ως Κέντρα Κατάρτισης αίθουσες. Στην περιοχή μας, διαπιστευμένη αίθουσα είναι του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στο Σίγρι.
• Σεμινάρια πραγματοποιούνται από το Επιμελητήριο Λέσβου, εφόσον υπάρξει επιθυμία των εμπλεκομένων (σύμφωνα με δήλωσή τους).
Σύμφωνα με τα παραπάνω
Προτείνεται:
Η διοργάνωση σεμιναρίου στο Σίγρι από το Επιμελητήριο στην αίθουσα του ΚΕΚ του Μουσείου, στο οποίο θα συμμετέχουν όλες οι υπόχρεες επιχειρήσεις του Σιγρίου και της περιοχής της Δυτικής Λέσβου.
Το Τοπικό Διαμέρισμα Σιγρίου καλείται να ενεργοποιήσει και να συντονίσει τους αναφερόμενους φορείς, για την εξυπηρέτηση των επαγγελματιών του Σιγρίου και της ευρύτερης περιοχής, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια στη Μυτιλήνη ή την Καλλονή.


ΠΡΟΤΑΣΗ υπ’ αριθμόν 2
ΘΕΜΑ: Ρύθμιση ζητημάτων κυκλοφορίας οχημάτων
• Εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι στο Σίγρι υπάρχει τους καλοκαιρινούς μήνες κυκλοφοριακό πρόβλημα: Λόγω των στενών δρόμων εντός του οικισμού, όταν διασταυρώνονται δύο αυτοκίνητα, η κυκλοφορία σταματάει. Συχνά, έχουμε ως αποτέλεσμα μεγάλες ουρές αυτοκινήτων, καθυστέρηση και δεν είναι σπάνιοι οι καβγάδες μεταξύ των οδηγών, εφόσον δεν υπάρχει Τροχαία για να ρυθμίσει την κυκλοφορία και να λύσει το πρόβλημα. Το πρόβλημα επικεντρώνεται στην κεντρική οδό, από την Αγορά ως την Πλαζ, όπου και σημειώνεται η μεγαλύτερη ροή αυτοκινήτων, όλες τις ώρες της ημέρας. ‘Η κεντρική αυτή οδική αρτηρία, επηρεάζει διαδοχικά όλο το οδικό δίκτυο του χωριού μας.
• Έχει παρατηρηθεί πως ορισμένοι οδηγοί αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες (πολύ μεγαλύτερες των 20 χλμ / ώρα), γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για τον τραυματισμό πεζών και ιδιαίτερα παιδιών.
• Ένα άλλο θέμα είναι η διακοπή της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στην πλατεία κατά τους θερινούς μήνες, προκειμένου να διευκολύνεται η τουριστική κίνηση – όπως συμβαίνει στις περισσότερες τουριστικές περιοχές.
• Τέλος, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί πρόβλημα στην στάθμευση των αυτοκινήτων, ιδιαίτερα στον χώρο της αγοράς – λιμανιού και στην Πλαζ.
Σύμφωνα με τα παραπάνω
Προτείνεται:
Η συνολική και έγκαιρη αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων που αφορούν στην κυκλοφορία των οχημάτων στον οικισμό του Σιγρίου. Συγκεκριμένα προτείνεται
1 Να μονοδρομηθούν κάποιοι δρόμοι, σύμφωνα με το επισυναπτόμενο σχεδιάγραμμα.
2 Να ληφθεί απόφαση για τη διακοπή της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στην πλατεία κατά τους θερινούς μήνες
3 Να οριστούν οι θέσεις στάθμευσης που υπάρχουν και να αναζητηθούν καινούριες θέσεις που θα καλύψουν τις ανάγκες
4 Η τοποθέτηση ρυθμιστικών πινακίδων για:
- Ανώτατο όριο ταχύτητας
- Απαγόρευση στάθμευσης / χώρος στάθμευσης
- Υποχρεωτική πορεία των οχημάτων (μονόδρομοι)
- Άλλες ρυθμίσεις



ΠΡΟΤΑΣΗ υπ’ αριθμόν 3
ΘΕΜΑ: Προστασία αγροτικών ιδιοκτησιών
Όπως γνωρίζετε, τα τελευταία χρόνια η αγροτική περιοχή του Σιγρίου είναι απολύτως αφύλακτη και απροστάτευτη. Για τον λόγο αυτό, οι αγροτικές περιουσίες είναι στο έλεος καθενός τρίτου, ο οποίος εύκολα εισέρχεται σε ιδιόκτητα κτήματα, ακόμη κι αν αυτά είναι περιφραγμένα, ακόμη κι αν έχουν απαγορευτικές πινακίδες, και αφαιρούν όχι μόνο εποχιακά είδη (χόρτα, μανιτάρια, σαλιγκάρια κλπ), αλλά και φρούτα και κηπευτικά, κτηνοτροφικά προϊόντα, εργαλεία κλπ., ενώ συχνά προβαίνουν σε φθορές σε φράχτες και σε κατασκευές.
Σύμφωνα με τα παραπάνω
Προτείνεται:
1. Η αποστολή εγγράφου προς κάθε αρμόδια Υπηρεσία (Ελληνική Αστυνομία, Δασαρχείο, κλπ) για την αρωγή στην αντιμετώπιση του προβλήματος
2. Η κατάθεση πρότασης προς τον Δήμαρχο Λέσβου / Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να ληφθεί απόφαση και να ανακοινωθεί δια του Τύπου, για την μέγιστη ποσότητα εποχιακών ειδών (χόρτων, μανιταριών, σαλιγκαριών κλπ) που μπορούν να συλλέγουν οι επισκέπτες – όπως συμβαίνει και με κάποια είδη κυνηγιού, ψαριών κλπ, αλλά και για άλλα είδη της χλωρίδας (ρήγανη).
3. Η τοποθέτηση ενημερωτικής πινακίδας στην αρχή του αγροτικού δρόμου, που θα ενημερώνει τους επισκέπτες να σέβονται τις ιδιοκτησίες και σε αντίθετη περίπτωση θα υποστούν τις νόμιμες συνέπειες.


ΕΡΩΤΗΣΗ υπ’ αριθμ. 1
Θέμα: Έργα του Βιολογικού Καθαρισμού
Όπως γνωρίζετε, στο Σίγρι τα έργα του Βιολογικού Καθαρισμού έχουν προ καιρού σταματήσει, ενώ στον υπόλοιπο πρώην Δήμο Ερεσού-Αντίσσης βαίνουν προς ολοκλήρωση.
Ο λόγος είναι η προβληματική χωροθέτηση της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στην περιοχή της Πλαζ Σιγρίου, γεγονός που οδήγησε στην γενική αντίδραση κατοίκων και επισκεπτών, με συνέπεια να σταματήσει το έργο αλλά και να μην αποφασιστεί νέα χωροθέτηση.
• Παρακαλώ να ενημερωθεί το Τοπικό Συμβούλιο για
1.Την εξέλιξη στην εμπλοκή αυτή και
2.Το χρονικό πλάνο της εκτέλεσης του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: