Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Το ψαροχώρι Σίγρι και η οικονομική επιβίωσή του...

Η συλλογιστική είναι απλή:
  • Το Σίγρι είναι ένα ψαροχώρι, με το λιμανάκι του με τις βάρκες και τους ψαράδες. Έτσι το γνωρίζουν οι τουρίστες και γι' αυτό το επισκέπτονται.
  • Αν σταματήσει να υπάρχει αυτή η εικόνα, σταματήσει να υπάρχει αλιεία στο Σίγρι, αυτή η "συνθήκη" καταρέει και σταματάει το τουριστικό ρεύμα προς το Σίγρι.
  • Επομένως, για να υπάρχει συνολική οικονομική ευρωστία στο Σίγρι, προϋπόθεση είναι να "είναι καλά" η θάλασσα, να υπάρχουν ψαράδες και ψαρόβαρκες, για να υπάρχουν και τουρίστες.
Αυτά - περίπου - ανέλυσε (για τρίτη φορά) η μεταπτυχιακή υπότροφος του Πανεπιστημίου της Lund Σουηδίας Jennie Larsson, στην ανοιχτή συζήτηση που έγινε την Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, στο καφενείο "Το Κέντρον".
Η συμμετοχή του κόσμου ήταν ενθαρρυντική και ακόμη πιο ενθαρρυντική ήταν η παρουσία μικρών παιδιών του Δημοτικού Σχολείου Σιγρίου, τα οποία παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την μεγάλη εργασία της Jennie. Ήταν, άλλωστε, ένα έμπρακτο "ευχαριστώ" των μικρών μας φίλων στις μπάλες που τους έφερε από τη Σουηδία η καινούρια τους φίλη...
Η Jennie παρουσίασε το πόσο σημαντικό είναι να είναι ζωντανή η θάλασσα και να μπορέσει να κρατήσει τους ψαράδες, ενώ κατέθεσε και τις ιδέες της για το πώς μπορεί να υπάρχει μια συνολική προσπάθεια που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη.


Οι φωτογραφίες είναι της Jennie. Σ' αυτές μας δείχνει πόσο απερίσκεπτοι είμαστε, που γεμίζουμε σκουπίδια την φύση που μας θρέφει.
..


Και ενώ γινόταν η παρουσίαση για το μέλλον της θάλασσας του Σιγρίου, διαβάστε στο σημείωμα που ακολουθεί τι συνέβαινε λίγο παραδίπλα....

Δεν υπάρχουν σχόλια: