Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Τα είπαν στη Βουλή για το Κάστρο. 15000 ευρώ περιμένουν...

YouTube H ομιλία Γαληνού στη Βουλή για το Κάστρο Σιγρίου - Απάντηση Νικητιάδη
Συζητήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής το...ρεζίλι του Κάστρου Σιγρίου, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου μετά από ερώτηση του Βουλευτή ν. Λέσβου κ. Γαληνού.
Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Βουλευτή, "ο κ. Γαληνός, απευθυνόμενος στην ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, τόνισε ότι το Κάστρο Σιγρίου είναι ένα στολίδι για την Λέσβο, ένα μνημείο που μέρα με την μέρα μετατρέπεται σε ερείπια. Στην συνέχεια έθεσε το ευρύτερο ζήτημα:  εάν στο όνομα της οικονομικής κρίσης «δικαιούμαστε μνημεία που στέκονται όρθια επί αιώνες, επί χιλιετίες, μνημεία που με την ύπαρξή τους οριοθετούν τη συλλογική μας ταυτότητα, την ταυτότητα τη δική μας, τον πατεράδων μας, των παιδιών μας, να τα αφήνουμε σήμερα να γίνουν ερείπια και να πέσουν;» και συνέχισε τονίζοντας: «αυτή η χώρα και άλλες φορές πέρασε δύσκολα, πείνασε. Τα μνημεία της, όμως, ούτε ποτέ τα εγκατέλειψε, ούτε τα ξεπούλησε. Ελπίζω ότι εμείς εδώ δεν θα έχουμε αυτή τη θλιβερή πρωτιά.» Ενώ θεώρησε την χρηματοδότηση των δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ εκ μέρους του υπουργείου ως ανεπαρκή, λέγοντας «…..ξανακάναμε την Ελλάδα Ψωροκώσταινα.
Ο υφυπουργός προσπάθησε να αποποιηθεί των ευθυνών του  λέγοντας ότι το Φρούριο Σιγρίου  επειδή έγινε μετά το 1750 δεν θεωρήθηκε μνημείο και ανήκει στον Δήμο που έχει την ευθύνη για τις εργασίες, ενώ σύμφωνα με απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών η αρμοδιότητα αυτή είναι της 14ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, άρα του Υπουργείου Πολιτισμού.  Ο υφυπουργός αμφισβητεί ακόμα και ότι το Κάστρο είναι όντως κλειστό λέγοντας, ότι σε ορισμένες ημερομηνίες υπήρχαν επισκέπτες εντός του Φρουρίου, (προφανώς θα ήταν την ίδια μέρα που είδε και την  μαρίνα Μυτιλήνης  γεμάτη σκάφη). Επίσης  ανακριβώς δήλωσε ότι το ποσό των 15.000 ευρώ δόθηκε σε συνεννόηση με τον δήμο ο οποίος έβαλε τρεις εργάτες για να γίνουν οι εργασίες που απαιτούνται. Η αλήθεια είναι ότι η χρηματοδότηση έγινε στην 14η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Ο δήμος θεωρεί ότι το ποσό αυτό δεν είναι επαρκές για τις εργασίες που απαιτούνται."

Το ρεζουμέ της υπόθεσης είναι:
  • το Κάστρο μας δεν το θέλει κανένας! Ούτε ο Δήμος, ούτε το Υπουργείο Πολιτισμού, ούτε η 14η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων!!!
  • Έχει δωθεί το ποσό των 15.000 ευρώ για εργασίες συντήρησης
  • Οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει
  • Το Κάστρο παραμένει κλειστό

Δεν υπάρχουν σχόλια: