Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού, και Εσωτερικών - Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνσης για το Κάστρο του Σιγρίου

Εξελίξεις είχαμε, μετά από τη δημοσιοποίηση του προβλήματος που έχει ενσκύψει στο Κάστρο του Σιγρίου. Ερώτηση προς Υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού, και Εσωτερικών - Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνσης για το θέμα κατέθεσαν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ:


ΘΕΜΑ: Κινδυνεύει να κλείσει το Φρούριο Σιγρίου Λέσβου

Αδύναμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια προκειμένου το Φρούριο Σιγρίου της Λέσβου να συνεχίσει να είναι επισκέψιμο, δηλώνει η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Πρόκειται για μικρό πέτρινο κάστρο, χτισμένο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, χαρακτηριστικό δείγμα της Οθωμανικής τεχνικής. Χτίστηκε το 1757 ή 1767 από τον αντιναύαρχο του Οθωμανικού Στόλου Σουλεϊμάν Πασά, για την προστασία του εμπορικού λιμανιού της περιοχής από την πειρατεία. Είναι μικρών διαστάσεων, τετράγωνο, με τετράγωνους επίσης οχυρωματικούς πύργους στις τέσσερις γωνίες. Η κεντρική πύλη στα ανατολικά έκλεινε με δίφυλλη θύρα, επενδυμένη με σιδηρά ελάσματα. Κοσμείται με οξυκόρυφο τόξο – δείγμα τυπικής αραβικής αρχιτεκτονικής – κατασκευασμένο από εναλλασσόμενους κόκκινους και λευκούς λίθους. Παρόμοια είναι τα τοξωτά λίθινα ή πλίνθινα υπέρθυρα των κελιών στο εσωτερικό του κάστρου, που χρησιμοποιούντο για την διαμονή της μόνιμης φρουράς. Βρίσκεται λίγο έξω από τον οικισμό του Σιγρίου.Συγκεκριμένα, στο με αριθ. Πρωτ. 747/30-3-2011 απαντητικό της έγγραφο προς τον Δήμο Λέσβου και την Τοπική Κοινότητα Σιγρίου η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αναφέρει πως «το Φρούριο Σιγρίου θα πρέπει να παραμείνει κλειστό λόγω των προβλημάτων στατικής επάρκειας που παρουσιάζονται σε τμήματα των τειχών του». Γνωρίζοντας, όμως, ταυτοχρόνως τη σπουδαιότητα του Μνημείου αναφέρει επίσης ότι «έχει ήδη μεριμνήσει και διαθέτει από την Κεντρική Διεύθυνση εγκεκριμένη τεχνική περιγραφή για την εκτέλεση των επειγουσών εργασιών στερέωσης του Φρουρίου» και έχει ζητήσει από το ΥΠ.ΠΟ.Τ. την απαιτούμενη χρηματοδότηση στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Σχεδίου για το 2011», αδυνατεί όμως να χρηματοδοτήσει το έργο. Ως εναλλακτική μάλιστα λύση προκειμένου να μην κλείσει το Κάστρο, προτείνει ή ο Δήμος Λέσβου ή η Κοινότητα Σιγρίου «να διαθέσουν τρεις δικούς τους εργάτες-οικοδόμους και τα απαραίτητα υλικά για να εκτελεστούν οι πλέον άμεσες και αναγκαίες στερεωτικές εργασίες με τις υποδείξεις της». Είναι εν τούτοις γνωστό ότι ακόμα και γι’ αυτήν τη λύση θα πρέπει να υποστηριχτεί ο Δήμος, με δεδομένη σήμερα την εν γένει αδυναμία των Δήμων να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό τους ακόμα και για μικρής κλίμακας έργα.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί

* Σκοπεύουν να προβούν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι εργασίες αποκατάστασης του Φρουρίου Σιγρίου της Λέσβου και να είναι επισκέψιμο ως το Πάσχα, ενόψει μάλιστα και της νέας τουριστικής περιόδου;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αλέξης Τσίπρας Α΄ Αθήνας

Θοδωρής Δρίτσας Α΄ Πειραιά & Νησιών

Δημήτρης Παπαδημούλης Β΄ Αθήνας

Δεν υπάρχουν σχόλια: