Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Κι άλλη ερώτηση στη Βουλή για το Κάστρο!

Μετά τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ Σπύρος Γαληνός κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για το ε[ικίνδυνο Κάστρο του Σιγρίου. Συγκεκριμένα, αναφέρει:
ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο
ΘΕΜΑ: ΑΜΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΣΙΓΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
Η θεσμική και ρητορική σύζευξη του Τουρισμού και του Πολιτισμού στο ίδιο Υπουργείο δημιούργησε προσδοκίες για συνέργειες στους δύο τομείς. Προσδοκίες που δυστυχώς τείνουν καθημερινά να διαψεύδονται. Η τουριστική ανάπτυξη κάθε τόπου έχει ως ελάχιστο προαπαιτούμενο την στοιχειώδη επένδυση πόρων στην συντήρηση ιστορικών μνημείων ώστε να διασφαλιστεί η προσβασιμότητα και η επισκεψιμότητα τους από τους τουρίστες. Αναμφίβολα, τα κλειστά μνημεία και μουσεία αποτελούν έργω δυσφήμιση για κάθε τόπο. Τι ωφελεί άραγε να κάνει το Υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού εκστρατείες τουριστικής προβολής της χώρας όταν δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη: να διατηρεί τα μνημεία ανοικτά και λειτουργικά.
Χαρακτηριστική περίπτωση αυτής της κατάστασης αποτελεί, στην Λέσβο, το Φρούριο Σιγρίου το οποίο σύμφωνα με έγγραφο της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων θα πρέπει να παραμείνει κλειστό λόγω των προβλημάτων στατικής επάρκειας που παρουσιάζονται σε τμήματα των τειχών του. Έχει αρμοδίως ζητηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού η απαιτούμενη χρηματοδότηση στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Σχεδίου για το 2011 για την εκτέλεση των επειγουσών εργασιών στερέωσης του Φρουρίου.
Η σπουδαιότητα του μνημείου και η σημαντικότητά του για τον τουρισμό της περιοχής του Σιγρίου καθιστά απαραίτητη την χρηματοδότηση αυτού του έργου και την εκτέλεση των εργασιών το ταχύτερο δυνατόν ώστε να είναι έτοιμο για την έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Τι προτίθεται να πράξει για την άμεση χρηματοδότηση των επειγουσών εργασιών στερέωσης του Φρουρίου, οι οποίες απαιτούνται;

Δεν υπάρχουν σχόλια: